«مکتب صمدیّه» و «اصحاب قُمپُز»
وقت آن است همه یکصدا رو به جهان داد بزنیم تحریم ظالمانه است
نویسنده: عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
دیپلماسی ایرانی: من قبلاً در یادداشت «مکتب صمدیه و انگشت بیقرار» نوشتم کسانی هستند که جز انگشت کردن به چشم مردم – عین «صمد آقا»ی سینمای دهه چهل و پنجاه شمسی – کار دیگری نمیدانند. اینها برای مثال، درست در همان لحظهای که ملت، اصحاب دیپلماسی و سازمانهای حقوق بشری دادشان بر آسمان است که تحریمها به ظرفیت حفاظت از جان مردم ایران آسیب زده، ماسک و ونتیلاتور کمیاب است، میگویند ما حاضریم به مردم مستضعف آمریکا یا اقصی نقاط جهان کمک کنیم.
گروه دومی هستند که کار اصحاب مکتب صمدیه را تکمیل میکنند. اینها «اصحاب قُمپُز»اند. اصحاب قُمپُز نمیگویند مواد و تجهیزات مقابله با کرونا را به مستضعفین آمریکا یا مردم عراق کمک میکنیم، بلکه میگویند تحریمها هیچ اثری بر ظرفیت کشور برای تأمین مواد، دارو و تجهیزات لازم برای مقابله با کرونا ندارد، گاه یک پله جلوتر میروند میگویند همه را خودمان میسازیم، و گاه دو پله جلوتر میپرند و اگر فرصت بدهید مدعی صادرات هم میشوند.
حرفی نیست، کاش این گونه باشد، اما عقل حکم میکند اگر این گونه هم هست فعلاً زبان به دهان بگیرند و همه یکصدا رو به جهان داد بزنیم که تحریم ظالمانه است، تحریم مردم ما را به کشتن میدهد، آی جهانیان جان مردم ما را تحریم به خطر انداخته و بر ظرفیت مقابله با کرونا اثر منفی گذاشته، کادرهای درمانی ما زیر بار تحریم جانشان در خطر است، سازمانهای بینالمللی حقوق بشر و سازمان بهداشت جهانی هم حرف ما را تأیید میکنند.
اصحاب قمپز هم مثل مکتب صمدیه مشاور رسانهای ندارند؟ دیپلماسی عمومی نمیفهمند؟ یا مهریه را کی داده کی گرفته؟ میگوییم همه را خودمان میسازیم، اگر هم نساختیم یک بهانهای جور میکنیم. یعنی کلاً منکرید که تحریم بر واردات مواد اولیه دارو اثر گذاشته است؟ همه را خودمان میسازیم؟ هیچ مشکل تجهیزات نداریم؟ یعنی اگر همه را هم میساختیم در این شرایط که جهان ظرفیت همصدا شدن با ما علیه تحریمها دارد، باید بگوییم تحریم بر ما اثر ندارد تا آمریکاییها به همین استناد کنند؟ یعنی اصحاب قمپز این قدر دیده شدن و پسندیده شدن را دوست دارند؟
این حرفها را که اصحاب قمپز میزنند، یا آن انگشتها را که اصحاب مکتب صمدیه در چشم مردم میکنند، نتیجهاش سوختن اعتماد است، نتیجهاش این است که وقتی من مینویسم «تحریم عین کرونا آدم میکشد» صد نفر پیدا میشوند که بگویند «نمیبینی آنها گفتهاند که تحریمها اثر ندارد؟»
این حرفها که میزنید مصداق فساد است. «شبکه عدالت مالیاتی» که یک سازمان بینالمللی داوطلبانه برای مبارزه با فساد است، فساد را هر آن چیزی تعریف میکند که به اعتماد عمومی ضربه میزند. این انگشتها که به چشم مردم میرود، و آن قمپزها که به آسمان در میکنید، نتیجهاش اعتمادسوزی، یعنی فساد است.
این حرفها در جهانی که آمریکاییها – قدرت اول اقتصادی، سیاسی و نظامی جهان – ماسک و وسایل مقابله با کرونای آلمان و فرانسه را کش میروند، چه معنایی دارند؟ دیده میشوید، اما حال مردم را به هم میزنید.
نظر شما :