سابقه روابط روسیه و سوریه بر اساس مسیحیت
200 سال دوستی که رسانهها نادیده گرفتهاند
نویسنده: جوزف گلیسون
دیپلماسی ایرانی: هر زمانی که روسیه پیشنهاد کمک به سوریه را می دهد، غربی ها روسیه را متهم می کنند که در مساله ای که ربطی به آنها ندارد دخالت می کند. از آنجایی که گویی آنها کتاب های تاریخ را مطالعه می کند خبر ندارند که این دو ملت چگونه در طول تاریخ به هم پیوند داشته اند و روسیه و سوریه برای قرن ها با یکدیگر دوست بوده اند.
جنگ اخیر در سوریه حفره های تاریک رسانه های غربی را مشخص کرده است. در سال های اخیر سی ان ان و سایر رسانه های آزاد اروپایی روسیه را به مداخله در سوریه متهم کرده و ادعا کرده اند که روسیه تا پیش از این هیچ کاری با سوریه نداشته است. رسانه های غربی به نظر کاملا واضح حقایقی را در مورد روابط قدیمی میان روسیه و سوریه نادیده گرفته و سابقه روابط دوستانه حداقل صدساله دو کشور را نمی بینند. تنها در یک مورد باید گفت که اعتقاد به دین مسیحیت در مرکز روابط میان دو کشور قرار داشت.
کلیسای ارتودوکس مسیحی سابقه ای طولانی، قوی و هزار ساله در روسیه دارد. آنها حضوری قوی نیز در سوریه دارند که بیش از دو برابر زمانی است که در روسیه سپری کرده اند. براساس پژوهش هایی که در دین مسیحیت صورت گرفته، واژه مسیحیت نخستین بار در شهری از سوریه رواج پیدا کرده است. جمعیت ارتودوکس ها نخستین بار نزدیک به 2 هزار سال پیش در سوریه ایجاد شد و تا کنون به حیات خود ادامه داده است. سوریه کنونی با اینکه کشوری مسلمان محسوب می شود اما رئیس جمهور سوریه و اکثریت مردم این کشور حافظ جمعیت ریشه دار مسیحیان سوریه هستند و کاری کرده اند که آنها گرفتار شرایط سخت نشوند.
قرن هاست که روسیه حافظ کلیسای ارتودوکس است. بسیار از روس ها به کلیسای ارتودوکس می روند و به مسیح ایمان دارند. وقتی که فرصت آن فراهم شد روس ها به کمک کلیسای ارتودوکس آمده اند و این یکی از دلایلی است که روسیه در کمک به سوریه پیش قدم شد. این کمک به شیوه های گوناگونی معنادار و دارای سابقه تاریخی است.
در 22 دسامبر 1848، تزار نیکولاس اول موافقت کرد که هدیه ای باارزش به کلیسای ارتودوکس سوریه تقدیم کند. او کشیش سنت هایپاتیوس را به سوریه فرستاد. همراه کشیش هدایای با ارزش دیگری نیز بود که تمام مدارک و مستندات آن در سوریه وجود دارد. این شرایط و تقدیم پول به کلیساهای سوریه برای دهه ها ادامه داشت. هرچند تزار هیچ خبر نداشت که هدایای او روزی برای مردم روسیه باارزش خواهد شد.
پس از انقلاب بولشویک، رهبران کمونیست شرایط سختی برای مسیحیان روس فراهم کرده بودند. تمام کلیساهای روسی شرایط سختی داشتند و از اهداف کمونیست ها محسوب می شدند. اما کلیسای سنت هایپاتیوس دیگر در کنترل روس ها نبود بلکه در اختیار سوریه قرار داشت. آنها این کلیسا را تبدیل به سفارت خود در روسیه کرده بودند و دولت کمونیست قصد نداشت که با حمله به یک کلیسا و سفارت با دولتی خارجی وارد تنش شود. این کلیسا تبدیل به محلی امن برای بسیاری از رهبران مسیحی شد. در دوران انقلاب کمونیستی بسیاری از کشیشان مسیحی در این کلیسا سرپناه گرفتند.
بنابراین در دوران اخیر که سوریه با مشکل مواجه شده است نمی توان گفت که این نخستین باری است که روس ها و سوری ها به کمک هم آمده اند. شورشیان در سوریه وضعیت بدی برای مسیحیان ایجاد کرده بودند و در این شرایط شکی وجود نداشت که روسیه به کمک سوریه خواهد رفت. به این دلیل و دلایل زیاد دیگر، این دو ملت در طول تاریخ به خوبی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. کمک روسیه به سوریه جای هیچ تعجبی ندارد چراکه صدها سال است که این دوستی وجود دارد.
منبع: راشن فیت/ مترجم: روزبه آرش
نظر شما :