تهدیدهای صرفا کلامی
ترامپ به زودی واقعیت قدرت ایران را درک میکند
دیپلماسی ایرانی: روشن است که لحن رئیس جمهوری جدید امریکا در برابر تهران تند است. اما این لحن تا الآن فقط در حد حرف بوده و تا کنون تصمیم های اجرایی که بخواهد به طور روشن جلوی نفوذ ایران در کشورهای عربی منطقه را بگیرد، اتخاذ نشده است. اعراب حق خود می دانند که به ترامپ بگویند ایرانی ها با شما مثل باراک اوباما «راحت» نیستند، حال دیگر به او بر می گردد که چقدر زیرکی به خرج دهد و فحوای این پیام را درک کند، و چقدر «زرنگی» در تعامل با ایران به خرج دهد.
همان طور که قبل از او اوباما کشف کرد، او هم کشف خواهد کرد که ایران طرف مستقیم او در عرصه های مختلف در جایگاه های مختلف است، جایگاه هایی که رئیس جمهوری امریکا اذعان کرده اولویت های او در سیاست خارجی هستند، مثل رویارویی با شبکه داعش. در جنگ با این شبکه تروریستی که از عراق تا سوریه را شامل می شود، تهران توانسته نیروهای شبه نظامی و قدرت های متحد با خود را قدرت اول جبهه جنگ کند گویی که در همان خندقی با تروریسم می جنگند که امریکایی ها می جنگند و حتی به نوعی می توان گفت حضور آنها در این میدان مبارزه با حمایت ایالات متحده نیز همراه بوده است.
فراتر از این، دولت ترامپ تلاش می کند به مسکو نزدیک شود برای همین به زودی درخواهد یافت که ولادیمیر پوتین یار نزدیک تهران در مبارزه با تروریسم است که هر دو فهم مشترکی از این مبارزه دارند. همچنین پوتین به او گروه های تندروی سنی را نشان خواهد داد و او درخواهد یافت که در میان آنها اثری از گروه هایی مسلحی که ایران مدیریت می کند، نیست. حتی ترامپ به زودی درک خواهد کرد که چه سطح همکاری نظامی بالایی میان ایران و روسیه وجود دارد تا آن جا که روسیه از حریم هوایی ایران در حمله به مواضع داعش استفاده می کند.
علاوه بر آن ترامپ خواهد فهمید که لحنش علیه تهران نتایج معکوس در داخل ایران خواهد داشت، و خواهد فهمید که هر گونه تندروی علیه ایران به سود نیروهای تندرویی در داخل ایران تمام خواهد شد که می خواهند هر گونه کانال گفت وگو با امریکا بسته شود. همچنین به مدعیان لزوم ایجاد گشایش با غرب این پیام را خواهد رساند که نتیجه بگیرند ترامپ «وجهه واقعی» امریکا است، دقیقا همان چیزی که رهبر انقلاب ایران، آیت الله سید علی خامنه ای، اشاره کرد و بابت این افشاگری از او تشکر کرد.
این صحیح است که جریان موسوم به «اعتدال» در ایران تلاش می کند از شدت لغزیدن ایران در ماجراجویی های منطقه ای بکاهد، اما این تنها برگه سودمندی است که می تواند روی آن حساب کند، به خصوص تا زمانی که همگی این درک را داشته باشند که هر گونه رویارویی مستقیم در آب های خلیج فارس ماجراجویی ای است که عواقب خطرناک و ویرانگری برای همه طرف ها دارد.
به هیچ وجه برای ترامپ آسان نیست که روابط واشنگتن با تهران را بر اساس رویارویی آن طور که تهدید می کند، بنا کند. توافق هسته ای تا زمانی که ایران به مصلحت خود ببیند که به آن پایبند باشد، به او اجازه نمی دهد که به سمت تهدید آن برود، به خصوص که توافق از شانس حمایتی گسترده ای برخوردار است و کشورهای شورای امنیت و اروپا از فرانسه و آلمان گرفته تا بریتانیا بر مراقبت از آن اصرار دارند. حتی خود دولت ترامپ، آن طور که فدریکو موگرینی، مسئول سیاست خارجی در اتحادیه اروپا گفته است، خود را ملزم به اجرای کامل آن می داند.
دولت ترامپ با پرونده هسته ای هیچ کاری نمی تواند بکند و این که می گوید اشتباهاتی که دولت باراک اوباما مرتکب شد را تصحیح می کند، چیزی بیش از حرف نیست. ایران نیز با حفظ توافق هسته ای می تواند به نفوذ خود در منطقه ادامه دهد و ترامپ هیچ کاری در برابر آن نمی تواند انجام دهد.
منبع: الحیات / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :