ناگفته های هفته از زبان دیپلماسی ایرانی
از دیدار درپشت درهای بسته با بشار تا دلخوری ایران از عراق
ديپلماسي ايراني: " ناگفته های هفته از زبان دیپلماسی ایرانی " نام مجموعه تازهاي است كه هر هفته در روزهاي پنج شنبه منتشر ميشود. در اين مجموعه اخباري كه عموما در مقالهها، يادداشتها، منابع خبري، روزنامهها و پايگاههاي خبري جهان منتشر ميشوند و از چشم بسياري از خبرگزاريها و منابع خبري دور ميمانند، استخراج شده و در اختيار خوانندگان قرار ميگيرد.
نامه اخوانيها به خانم ملكه
اردن روزهاي گذشته شاهد تظاهرات شديد مردمي عليه حكومت سلطنتي ملك عبدالله بود. براي نخستين بار در طول تظاهرات مردمي اين كشور، تظاهركنندگان شعار سرنگوني نظام را سر دادند تا پادشاه اردن واقعا احساس كند كه اريكه قدرتش در خطر است و سقف مطالبات تا سطح سرنگوني حكومت سلطنتي وي افزايش يافته است. اما روز دوشنبه روزنامه القدس العربي، گزارش داد كه جماعت اخوان المسلمين اردن كه اصليترين اپوزسيون مخالف دولت محسوب ميشود و تنظيم كننده اصلي تظاهرات مردمي عليه هيئت حاكمه اردن به حساب ميآيد، به طور سري نامهاي را به ملكه رانيا، همسر ملك عبدالله فرستاده و به او يادآور شده است كه تظاهرات مردم به هيچ وجه كاخ سلطنتي را هدف قرار نداده است.
در اين نامه تاكيد شده است كه جماعت اخوان المسلمين ضمن آمادگي براي مذاكره با كاخ سلطنتي از ولايت عهدي امير حسين بن عبدالله، فرزند پادشاه اردن حمايت ميكند.
هنوز شخص پادشاه يا ديوان اداري كاخ سلطنتي پاسخي به اين نامه نداده است اما يك منبع آگاه گفت كه چند هفته پيش عدهاي تلاش ميكردند كه خانواده سلطنتي را راضي كنند كه جريان اخوان انقلابي نيست و از ولايت عهدي امير حسين بن عبدالله حمايت ميكند.
با اين حال جنبش اخوان المسلمين به طور رسمي موضعي را در برابر ولايت عهده پسر پادشاه اعلام نكرده است.
امير حسين در سال 1994 به دنيا آمده و سه سال پيش توسط پادشاه اردن به عنوان جانشين وي انتخاب شد.
طرح لاريجاني براي حل بحران سوريه
منابع آگاه اعلام كردند كه علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي ايران در سفرهاي خود به لبنان، سوريه و تركيه طرح جديدي را براي حل بحران سوريه پيشنهاد داده است.
به گزارش روزنامه عراقي الزمان، وي در اين ديدارها كه در دمشق و آنكارا پشت درهاي بسته انجام شده بود، طرح خود را با اردوغان و اسد براي پايان دادن به بحران جاري در سوريه در ميان گذاشته است.
گفته ميشود طرح لاريجاني در راستاي طرح اخضر ابراهيمي است و احتمالا مورد حمايت وي نيز قرار بگيرد.
خريد مسكن در اسپانيا ممنوع
دولت مغرب از شهروندان خود خواست كه از خريد مسكن در اسپانيا خودداري كنند چرا كه به نوعي پولشويي و قاچاق پول به خارج محسوب ميشود.
به گزارش روزنامه القدس العربي، چاپ لندن، وزارت دارايي دولت مغرب اعلام كرده است كه تصميم جديد دولت اسپانيا مبني بر اين كه به هر شهروندي كه اقدام به خريد يك منزل يا زمين در اين كشور به ارزش 160 هزار يورو كند، به وي اقامت اسپانيا خواهد داد، مورد قبول دولت مغرب نيست. دولت اسپانيا اين كار را در راستاي كاهش بحران اقتصادي حاكم بر اين كشور اتخاذ كرده است.
دولت مغرب اعلام كرده است كه چنين قانوني را به رسميت نميشناسد و هر شهروند مغربي كه در مادريد پايتخت اسپانيا اقدام به خريد مسكن كند، تحت پيگرد قرار داده و مجازات خواهد كرد. در بيانيه دولت مغرب بر كلمه "مادريد" تاكيد شده است.
روزنامه اسپانيايي الموندو نيز گزارش داد كه دولت مغرب نامه هشدارآميزي را به دولت اسپانيا فرستاده و به آن گفته است كه تا اطلاع ثانوي شهروندان مغربي اجازه خريد مسكن در اين كشور را ندارند و هر شهروندي كه اين كار را انجام دهد به جرم قاچاق پول تحت پيگرد قرار خواهد گرفت. مگر اين كه شرايط استثنائي براي انجام چنين كاري وجود داشته باشد.
ايران در پي قطع حمايت از مالكي!
يك منبع پارلماني در مجلس عراق كه نخواست نامش فاش شود مدعي شده است كه با افزايش تنشها در داخل عراق و ناكامي مالكي در مهار آنها و همچنين اختلافهاي شديدي كه نوري مالكي، نخست وزير اين كشور با مسعود بارزاني، رئيس اقليم كردستان داشته و همچنين كارشكنيهايي بسياري كه در بسياري از قراردادها و تفاهمنامهها با ايران صورت گرفته است، تهران قصد دارد حمايت خود را از مالكي قطع كند.
به گزارش پايگاه خبري نهرين نت، همچنين دولت مالكي با دستور به بازرسي هواپيماهاي ايراني كه متوجه سوريه بودهاند، موجبات ناخرسندي مقامهاي ايراني شده است.
اين منبع پارلماني همچنين گفت كه مقامات ايراني به برخي مقامهاي كرد گفتهاند كه در پي يافتن شخصي براي جانشيني مالكي هستند.
به گفته اين منبع ايران به ادامه نخستوزيري مالكي تمايلي ندارد و از نخست وزيري ابراهيم الجعفري حمايت ميكند.
اين در حالي است كه برخي منابع نام بيان جبر الزبيدي، رئيس كميسيون اقتصادي پارلمان عراق و وزير دارايي سابق اين كشور از مجلس اعلاي اسلامي را به عنوان فرد مورد حمايت ايران براي جانشيني مالكي نيز به ميان ميآورند.
بيخبري امريكا از تحولات جاري در مصر
برخي مقامهاي امريكايي گفتهاند كه دقيقا نميدانند در داخل مصر چه ميگذرد و قصد دارند ضمن تماسهاي مستقيم با مقامهاي مصري دريابند كه واقعا در مصر چه خبر است.
به گزارش خبرگزاري يو پي اي، ويكتوريا نولند، سخنگوي وزارت امور خارجه امريكا در اين باره گفت كه واشنگتن تلاش ميكند اطلاعات بيشتري را درباره وقايع جاري در مصر كسب كند تا دقيق بتواند نسبت به تحولات جاري در اين كشور موضع بگيرد.
وي در جمع خبرنگاران گفت: «ما دقيقا نميدانيم در مصر چه خبر است، هنوز براي ما وقايع جاري در اين كشور روشن نيست. ما همچنان به دنبال اطلاعات بيشتر هستيم و تلاش ميكنيم بفهميم كه واقعا در مصر چه ميگذرد.»
اين در حالي است كه مصر نزديك به يك هفته است كه در پي دستور جديد محمد مرسي، رئيس جمهوري اين كشور مبني بر افزايش اختيارات رئيس جمهوري تا زمان اعلام قانون اساسي جديد كشور، در التهاب داخلي به سر ميبرد و خيابانهاي شهرهاي مختلف مصر شاهد تظاهرات مردمي عليه محمد مرسي است.
وزارت امور خارجه امريكا از سفارت خانه خود در قاهره نيز خواسته است كه اطلاعات ميداني بيشتري از تحولات جاري در مصر تهيه كند و يادآور شده آن چه تا كنون به دست آن رسيده است مفهوم نيست و هنوز براي واشنگتن قابل درك نيست كه در مصر چه مي گذرد.
دلخوري ايران از عراق
منابع آگاه به ديپلماسي ايراني گفتند كه دولت ايران از دولت عراق بر سر عدم همكاري در گسترش مبادلات نفتي گلايه دارد.
به گفته اين منابع ايران از دولت عراق گلايه دارد كه در انتقال نفت عراق به پالايشگاه نفت آبادان كه در حال حاضر كمتر از ظرفيتش فعاليت ميكند، كوتاهي ميكند و هنوز نپذيرفته است كه نفت خود را براي پالايش از بصره به آبادان منتقل كند.
اين در حالي است كه فاصله بصره از پالايشگاه آبادان تنها در حدود 40 كيلومتر است و اين مساله ميتواند كمك شاياني در كاهش هزينههاي پالايشي نفت عراق داشته باشد.
توافق امريكا و اسرائيل در حمايت از اخوان المسلمين
محمد بوري، روزنامه نگار ترك در يادداشتي كه در وب سايت اولوصال كانال منتشر كرد، گفت كه اسرائيل و امريكا با گروههاي اخوان المسلمين توافق كردهاند كه در قبال حمايت از آنها در اين كشورها در سرنگوني حكومتهاي سكولار، اين گروهها نيز پروژههاي اين دو را در منطقه پيش ببرند.
به گزارش پايگاه خبري نون 14، به گفته وي، آنكارا نيز به اسرائيل و امريكا قول مساعد داده است تا در ازاي حمايت آنها از اخوانيهاي منطقه در پروژه تشكيل خاورميانه بزرگ نهايت همكاري را داشته باشد.
دست داشتن پسر مالكي در فساد مالي قرارداد تسليحاتي با روسيه
جريان صدر به رهبري مقتدي صدر اعلام كرد كه احمد مالكي، پسر نخست وزير عراق متهم اصلي پرونده فساد در قرارداد تسليحاتي عراق با روسيه است.
به گزارش پايگاه خبري نهرين نت، محمدرضا الخفاجی، عضو جریان صدر، گفت که احمد مالکی، پسر نخست وزیر عراق، متهم اصلی پرونده فساد در قرارداد تسلیحاتی عراق با روسیه است.
الخفاجی گفت که علاوه بر او، نام علی الدباغ، سخنگوی دولت و عزت الشابندر، از سران ائتلاف دولت قانون نیز مطرح است و تأکید کرد که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند نمایندگان مجلس دست به شورش خواهند زد.
در همين رابطه سومريه نيوز خبر داد كه نوري مالكي نخست وزير عراق در پي متهم شدن دباغ به دست داشتن در اين پرونده قصد دارد به زودي وي را از دولت اخراج كند.
خوش خدمتي نظامي ارتش آزاديبخش به اسرائيل
سازمان امنيت نظامي اسرائيل در يك گزارش ويژه اعلام كرد كه ارتس آزاديبخش سوريه پايگاههاي رادار الكترونيكي سوريه را كه اطلاعات مورد نياز حماس در غزه و حزب الله در لبنان را تهيه ميكرد، منهدم كرده است.
به گزارش پايگاه خبري المراقب، در پي اين حركت ارتش آزاديبخش موشكهايي كه از سمت فلسطين و لبنان متوجه اسرائيل شده بودند، از كار افتادهاند كه تلاويو اين اتفاق را خدمتي بزرگ براي خود دانسته است.
بنا به اين گزارش رادارها و پايگاههاي هشدار الكترونيكي سوريه موسوم به M1 كه متوجه اسرائيل بودهاند، توسط ارتش آزاديبخش اشغال شده و سپس بعد از ظهر روز يكشنبه 26 نوامبر منفجر شدهاند.
اين پايگاه راداري توانايي رديابي تمامي سلاحهاي هوايي اسرائيل در نقب و حاتسريم در جنوب تا مرزهاي سوريه داشته است. همچنين به موشكهايي كه از سوي سوريه از جنوب دمشق تا بلنديهاي جولان به سمت اسرائيل نشانه رفتهاند كمك راداري ميكرده است. اين رادارها همچنين تمامي فضاي درياي مديترانه تا لبنان و اسرائيل را زير پوشش خود داشتند. اين مركز را ارتش آزاديبخش 25 نوامبر اشغال كرده و عصر 26 نوامبر منهدم كرده است.
ارتش آزاديبخش اين خوش خدمتي را به اسرائيل در حالي انجام داده كه مدعي است اعتراضاتش تنها براي تغيير اسد است.
تهديد آنكارا به انضمام موصل به خاك خود
روزنامه كردي هوال نوشت كه دولت تركيه تهديد كرده است كه در صورتي كه كردها در صدد اعلام استقلال برآيند، توافقنامه 1926 كه مختص به استان موصل است را لغو كرده و اين استان را به خاك خود انضمام خواهد داد.
به گزارش پايگاه خبري عراقي نون 14، اخيرا روابط آنكارا – بغداد به شدت تيره شده و كردها نيز در اين فضا بر حجم تنشهاي خود با دولت مركزي و شخص نوري مالكي، نخست وزير عراق افزودهاند.
در همين رابطه ناظران بر اين اعتقادند كه تقاضاي دولت تركيه از ناتو براي استقرار موشكهاي پاتريوت در خاك خود بخشي از تلاشهاي تركيه براي مهار تهديدهاي ناشي از اقليم كردستان بر سر استان موصل است.
همكاري نزديك آنكارا، قطر، دوحه، تلاويو در جنگ اخير غزه
يك گزارش سري اسرائيلي ميگويد كه هماهنگياي ميان قطر، تركيه و اسرائيل قبل از آغاز جنگ غزه صورت گرفته بوده و آنكارا و دوحه در همكاري نزديك با سازمان امنيت اسرائيل بودهاند.
به گزارش پايگاه خبري المقاريب، سفر ناگهاني امير قطر به غزه كه در 23 اكتبر انجام شد، در حقيقت تلاشي براي مخفي نگه داشتن اين همكاري امنيتي سه جانبه ميان دوحه – تلاويو – آنكارا بود.
بنا به اين گزارش همزمان با اين سفر نشست سرياي ميان نمايندگان سازمانهاي امنيتي امريكا، تركيه، قطر و اسرائيل در دوحه در جريان بوده تا زمينههاي حمله نظامي اسرائيل به غزه را فراهم آورد. در اين نشست نماينده سازمان امنيت عمومي مصر نيز حضور داشته است.
هدف از اين نشست كه با تلاش رئيس سازمان امنيت مركزي امريكا و با هماهنگي رئيس سازمان امنيت تركيه صورت گرفته بود، بررسي طرح مطرح شده در سال 2009 براي چگونگي تقابل با محور تهران، دمشق، حزب الله، جهاد اسلامي و حماس بوده است.
نظر شما :