یدیعوت احرونوت:

بودن اسد بهتر از نبود اوست

۲۶ آبان ۱۳۹۱ | ۱۲:۳۰ کد : ۱۹۰۹۱۴۷ اخبار اصلی خاورمیانه
این درست است که هیچ نکته مشترکی از گذشته تا کنون میان اسرائیل با نظام اسد نبوده است و حضور این نظام به نفع اسرائیل نیست و این حکومت پلی میان ایران با حزب الله محسوب می‌شود اما باید در نظر داشت که در نبود این حکومت اوضاع بسیار بدتر از این خواهد بود.
بودن اسد بهتر از نبود اوست

ديپلماسي ايراني: همه تحليل‌ها مبني بر سقوط يك هفته‌اي يا چند هفته‌اي نظام اسد اشتباه از كار در آمده است، به عبارت ديگر هر كسي كه مي‌گفت نظام اسد ظرف چند هفته يا كوتاه زماني از پاي در مي‌آيد كاملا اشتباه مي‌كرد. وضعيت در سوريه پيچيده شده است. هر چه بيشتر مي‌گذرد، روشن‌تر مي‌بينيم كه امور چگونه به سمت جنگ داخلي ميان مخالفان با نظام سوري تمركز مي‌يابد.

در اين ميان نخستين چيزي كه خود را نشان مي‌دهد اين است كه هيچ تصوير روشني از مخالفان اسد وجود ندارد. اين هم روشن نيست كه رهبري مخالفان اسد به عهده چه كسي است، و معلوم نيست در صورتي كه نظام اسد سقوط كند چه كسي مي‌خواهد جاشنين آن شود. علاوه بر آن، هر چه زمان بيشتر مي‌گذرد اين حقيقت بيشتر روشن مي‌شود كه مخالفان اسد كه خود را انقلابيون مي‌خوانند تا چه اندازه به محافل خارجي وابسته‌اند در حالي كه هيچ وابستگي‌اي به ملت سوريه ندارند.

آن‌چه از جريان‌هاي وابسته به تروريسم بين‌المللي زده مي‌شود مثل القاعده يا برخي از سازمان‌هاي سلفي يا سازمان‌هاي اسلامي تندروي افراطي، همگي در جمع مخالفان اسد گرد آمده‌اند. اين در حالي است كه مسيحي‌ها، درزي‌ها و اقليت‌هاي ديگر از پيوستن به اين جريان‌ها خودداري مي‌كنند و نمي‌خواهند كه هر گونه همكاري‌اي با آنها داشته باشند. از سوي ديگر شاهديم كه ارتش سوريه كه از لحاظ ساختاري وابسته به طايفه علوي است، اين حقيقت را خوب مي‌داند كه شكست در اين جنگ  تا چه اندازه مي‌تواند برايش گران تمام شود، اعضاي ارتش سوريه مي‌دانند كه اگر شكست بخورند مخالفان حكم اعدام آنها را صادر خواهند كرد، براي همين تا پاي جان مي‌جنگند و اجازه نمي‌دهند كه نظامشان شكست بخورد.

درگيري ميان جريان‌هاي مخالف با سربازان ارتش سوريه و وفاداران به نظام تقريبا در تمامي مناطق سوريه در جريان است. اخيرا نيز ديديم كه درگيري‌هاي مشابهي در جنوب القنيطره و نزديك به بير العجم درگرفت. مخالفان براي ضربه زدن به نيروهاي مستحكم ارتش در آن منطقه به مرزهاي اسرائيل نزديك شدند و زد و خوردهايي را ايجاد كردند. ارتش سوريه نيز آتش را به روي آنها گشود كه در پي آن به دليل نبود تمركز زياد تعدادي خمپاره نيز به خاك اسرائيل اصابت كرد. ارتش اسرائيل درك كرد كه نيروي نظامي وابسته به حكومت سوريه قصد ورود به خاك اسرائيل را ندارد ولي شوكه شد وقتي كه متوجه شد تكنولوژي كه خود از آن بهره مي‌برد تا چه اندازه با تكنولوژي‌اي كه در اختيار ارتش سوريه است، تفاوت دارد.

روز گذشته (سه‌شنبه) هنگامي كه يكي از گلوله‌هاي توپ توپخانه ارتش سوريه به خاك اسرائيل اصابت كرد، تانك‌ها و توپخانه‌هاي اسرائيلي خاك سوريه را هدف قرار دادند كه ظن آن مي‌رود كه تلفاتي را نزد ارتش سوريه موجب شد. با اين حال اميدواريم كه ارتش اسرائيل و ارتش سوريه به تبادل آتش به يكديگر نپردازند چرا كه در اين صورت وضعيت عادي‌اي كه ميان دو طرف وجود دارد به يك جنگ نامطلوب تبديل خواهد شد.

در اين رابطه بايد اين حقيقت را يادآور شويم كه نظام سوريه خوب مي‌داند كه از امكانات لازم براي آغاز جنگي تمامي عيار عليه اسرائيل برخوردار است. اين جنگ مي‌تواند به نفع سوريه تمام شود چرا كه اسرائيل دشمن شماره يك سوري‌ها محسوب مي‌شود، در صورت بروز اين جنگ آنها آسان‌تر مي‌توانند ميان ملت خود وحدت و اتحاد ايجاد كنند و جنگي را عليه دشمن صهيونيستي راه بيندازند.

روشن است كه مخالفان نمي‌خواهند كه با وقوع چنين حادثه‌اي خدمتي به اسد بكنند، اين هم روشن است كه اسد نيز نمي‌خواهد امور را به اين سمت بكشاند اما هر گونه دگرگوني‌اي در اين سطح مي‌تواند براي اسرائيل بسيار گران تمام شده و عواقب غير قابل پيش‌بيني‌اي براي آن به دنبال داشته باشد. اسرائيل نبايد به هر خمپاره‌اي كه به خاك خود اصابت مي‌كند عليه سوريه واكنش نشان دهد چرا كه تداوم اين وضعيت قطعا همه چيز را تغيير خواهد داد.

در اسرائيل شنيده مي‌شود و از اظهارات برخي از مسئولان و مقامات اين موضوع برداشت مي‌شود كه مي‌گويند به زودي نظام اسد سقوط مي‌كند و مخالفان حكومت را به دست مي‌گيرند و اين مساله را به يك آرزو براي خود تبديل كرده‌اند. اما به اعتقاد من از نگاه اسرائيل نظام اسد بسيار بهتر از مخالفاني است كه نه كسي آنها را مي‌شناسد و نه مي‌داند چه كساني از آنها حمايت مي‌كنند و نه مي‌دانيم كه پس از اسد چه كسي به قدرت مي‌رسد.

بر اساس تجربه‌ام مي‌دانم كه به طور كلي چنين اتفاقاتي اوضاع را بهبود نخواهد بخشيد و نمي‌تواند منطقه را به سمت آرامش ببرد. بلكه بر عكس، ما در جاهاي مختلف ديده‌ايم كه هنگامي كه حكومت‌ها در پي بهار عربي تغيير كردند حكومت‌هايي بر سر كار آمدند كه بيش از حكومت‌هاي قبلي دشمني با اسرائيل داشته‌اند.

مصلحت اسرائيل اين است كه اصلا حرفي در اين زمينه نزند تا حكومت علوي همچنان در دمشق بر سر كار باقي بماند. اين درست است كه هيچ نكته مشتركي از گذشته تا كنون با نظام اسد نداشته‌ايم و حضور اين نظام به نفع اسرائيل نيست، و اين حكومت پلي ميان ايران با حزب الله محسوب مي‌شود اما بايد در نظر داشت كه در نبود اين حكومت اوضاع بسيار بدتر از اين خواهد بود.

سوريه‌اي كه بشار اسد رهبر آن باشد و حكومت را در اختيار داشته باشد، بيشتر از اصول ملي حمايت مي‌كند تا اصول ديني افراطي. و اين چيز كم اهميتي نيست: ما مي‌دانيم كه اين روزها از چه صحبت مي‌شود، ما با اين نظام ده‌ها سال زندگي كرده‌ايم و موفق شده‌ايم كه با آن به يك آرامش نسبي برسيم.

نويسنده: رافي نوي، سرهنگ ارتش و فرمانده گردان شمالي ارتش اسرائيل

منبع: القدس العربي به نقل از يديعوت احرونوت

کلید واژه ها: سوریه اسرائیل ارتش سوریه مخالفان اسد


نظر شما :