هیلاری کلینتون در گفت و گو با رادیو بلومبرگ
برای ایران خط قرمز تعیین نمی کنیم
دیپلماسی ایرانی: هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا در گفت و گو با رادیو بلومبرگ با اشاره به اظهارات اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مبنی بر تعیین خط قرمز برای ایران، خاطرنشان کرد، آمریکا برای ایران ضرب الاجل تعیین نمی کند و به دنبال مذاکره است که بهترین رویکرد برای بازداشتن تهران از توسعه تسلیحات هسته ای به شمار می رود.
کلینتون در این مصاحبه تصریح کرد تحریم های اقتصادی فشار را بر ایران افزایش داده است و این در حالی است که نتانیاهو ادعا می کند تحریم ها در کند کردن روند برنامه های هسته ای ایران موثر نبوده چرا که جمهوری اسلامی خط قرمز روشنی را از سوی جامعه بین المللی مشاهده نمی کند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا دولت اوباما خطوط قرمزی را برای ایران تعیین می کند یا اینکه به تهران در خصوص پیامد های شکست مذاکرات هشدار می دهد، گفت: ما ضرب الاجل تعیین نمی کنیم. وی افزود: ما عملکرد تهران را به دقت زیر نظر داریم زیرا بیش از اینکه به اظهارات مقامات ایرانی توجه کنیم به عملکرد تهران دقت می کنیم. وزیر امور خارجه آمریکا پس از حضور در کنفرانس آسیا- پاسیفیک در روسیه اظهار داشت: درحالی که آمریکا و اسرائیل روی هدف عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای اشتراک نظر دارند، اختلاف نظر هایی در مورد چشم انداز افق زمانی برای گفت و گو ها وجود دارد. به گفته وی، اسرائیلی ها با تمایل بیشتری به دنبال دریافت پاسخ فوری هستند زیرا درک آنها بر این است که خطر جدی است. اما در مقابل آمریکا بر این باور است که هنوز زمان بیشتری برای تمرکز بر تحریم ها وجود دارد و می توان اقدامات دیگری را نیز برای باز گرداندن ایران به میز مذاکرات انجام داد.
تلاش برای افزایش فشارها
این در حالی است مقامات آمریکایی امیدوارند در نشست آژانس بین المللی انرژی اتمی به منظور بررسی گزارش آژانس در خصوص برنامه های هسته ای ایران برای افزایش فشار بر تهران به اجماع دست یابند. آژانس اخیرا اعلام کرده ظرفیت غنی سازی در ایران افزایش یافته و ذخایر اورانیوم غنی شده نیز بیشتر شده است. از سوی دیگر وزیر امور خارجه آمریکا اخیر به چین و روسیه، دو عضو تاثیرگذار شورای امنیت و طرف مذاکرات هسته ای با ایران سفر کرده و با مقامات این کشور ها در خصوص حمایت از جبهه ای متحد در قبال جمهوری اسلامی رایزنی کرده است. وی پس از سفر به پکن و مسکو اظهار داشت چین و روسیه با دیدگاه آمریکا مبنی بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای اشتراک نظر دارند. کلینتون تاکید کرد دولت آمریکا همچنان بر این باور است که بهترین را چارچوب مذاکره ای و افزایش تحریم ها علیه ایران است تا در نهایت جمهوری اسلامی حاضر به توافق شود.
موضع ایران
در ماه ژوئن، مذاکره کنندگان هسته ای در گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) از تهران خواستند فعالیت های غنی سازی 20 درصدی را متوقف کرده و سایت غنی سازی فوردو در نزدیکی قم را تعطیل کند. اما تهران که بر صلح جویانه بودن اهداف هسته ای خود تاکید دارد، می گوید باید حق غنی سازی در خاک ایران به رسمیت شناخته شده و تحریم ها نیز لغو شوند.
کلینتون در این زمینه اظهار داشت: تلاش ها از سوی مذاکره کنندگان بین المللی برای ترغیب تهران به توافق همچنان ادامه دارد و ماه آینده نیز نشست مجمع عمومی سازمان ملل برگزار می شود که برآورد های جدیدی را به نمایش می گذارد. مقامات طرف های مذاکرات هسته ای با ایران به همراه رئیس جمهور ایران در این نشست حاضر خواهند شد.
منطقه امن
وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به سئوالی در مورد فشار اسرائیل برای تعیین ضرب الاجل برای ایران گفت: آمریکا هواره گفته است که هر گزینه ای روی میز است اما ما به مذاکره اعتقاد داریم و به طور همزمان فشار را از طریق تحریم ها افزایش می دهیم. این در شرایطی است که نتانیاهو و ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، مذاکرات را بی نتیجه می دانند و ادعا می کنند راهی جز اقدام نظامی باقی نمانده است. به گفته آنها ایران به زودی به منطقه امن در فعالیت های هسته ای اخود می رسد و در این مرحله مقابله با ایران هسته ای بسیار دشوار خواهد بود.
مذاکرات پشت درهای بسته
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین در مورد مذاکرات پشت درهای بسته اسرائیل و مقامات دولت اوباما گفت: گمان نمی کنم بین نگرانی هایی که به صورت علنی مطرح می شوند و نگرانی های پشت درهای بسته، تفاوتی وجود داشته باشد. به گفته وی، اسرائیلی ها بر این باورند که ایران یک تهدید جدی است و هیچ کشوری نمی تواند در مقابل تهدید از نیروی دفاعی خود استفاده نکند. با این وجود به گفته کلینتون، اسرائیل از تلاش های دولت اوباما برای هماهنگ کردن جامعه بین المللی به منظور تحریم مضاعف ایران حمایت می کند. وزیر امور خارجه آمریکا تاکید دارد که تحریم ها در مورد ایران تاثیرگذار بوده اند.
صادرات نفتی
کلینتون می گوید، نیمی از درآمد دولت ایران به فروش نفت وابشته است و تحریم ها موجب شده که میلیاردها دلار از درآمد نفتی ایران کاهش یابد. صادرات نفتی ایران در ماه جولای با کاهش 66 درصدی نسبت به سال گذشته به کمتر از یک میلیون بشکه در روز رسید و این درحالی بود که تحریم های نفتی اتحادیه اروپا به تازگی علیه ایران اعمال شده بود. این در حالی است که کاترین اشتون ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که بنا بود با سعید جلیلی، عضو ارشد مذاکرات هسته ای ایران برای تعیین چارچوب گفت و گو های بعدی تماس بگیرد، از بررسی طرح اعمال تحریم های بیشتر علیه جمهوری اسلامی خبر داده است./ 10
انتشار اولیه : دوشنبه 20 شهریور 1391 / بازانتشار: جمعه 24 شهریور 1391
نظر شما :