امریکا یک پارچه در برابر اسرائیل
شاید نتانیاهو گمان نمیکرد، اوضاع تا این اندازه در ایالات متحده علیهش جریان داشته باشد و از رئیس جمهوری گرفته تا تک تک نمایندگان کنگره حتی معاونین و مشاورین اوباما از مسیحی گرفته تا یهودی وی را تحت فشار قرار دهند که کشور مستقل فلسطینی را به رسمیت بشناسد، مذاکرات صلح را آغاز کند و روند شهرکسازیها را فورا متوقف کند. بیشک این سفر یکی از تلخترین سفرهای دیپلماتیک نتانیاهو تا کنون است. به ویژه این که این سفر به کشور دوست و متحد اسرائیل یعنی ایالات متحده انجام شده است.
این بار این هيلارى کلينتون وزير امور خارجه امريکا بود که در یک کنفرانس خبرى بر موضع امريکا در ارتباط با توقف ساخت شهرکهاى يهودى نشين در کرانه باخترى پافشارى کرد تا پس از رئیس جمهوری ایالات متحده و معاونش جو بایدن سومین مقام ارشد امریکایی باشد که بر فشارهای کشورش به دولت اسرائیل میافزاید.
پیش از این بایدن در نشست آیپک و در حضور دهها یهودی حاضر در آن نشست که عموما از سیاستهای اسرائیل در امریکا حمایت میکنند، در سخنرانی خود بر توقف شهرکسازیها توسط اسرائیل تاکید کرد و گفت: «دولت اسرائیل باید به تعهد تشکیل دو کشور مستقل فلسطینی و اسرائیلی پایبند باشد و مذاکرات صلح را بیدرنگ با فلسطینیان از سر بگیرد.»
پس از کلینتون سناتور جان کرى، رئيس کميته روابط خارجى سناى امريکا نیز در جريان ديدار با بنيامين نتانياهو اين مساله را مستقيما مطرح کرد تا نخست وزیر اسرائیل بداند این دوست دیگر آن دوست دیروز نیست که بیدریغ از اسرائیل حمایت کند و با استفاده از فرصت چشم پوشی آن هر کاری بخواهد انجام دهد.
کلينتون به خبرنگاران گفت: «رئيس جمهوری در بيانيه خود بسيار شفاف اعلام کرد که مىخواهد شاهد توقف ساخت شهرکهاى يهودىنشين باشد. من ميزبان ضيافت شامى براى نخست وزير بنيامين نتانياهو در وزارت امور خارجه بودم و ما تاکيد کرديم که موضع و سياست دولت امريکا اين گونه است. امريکا نسبت به راه حل ايجاد دو کشور متعهد است و نکته اصلى اين تعهد اين است که فلسطينىها شايسته يک کشور کارآمد هستند و بنابراين هيچ اقدامى در راستاى تضعيف راه حل بالقوه تلاش صلح که بتواند جلوى تحقق راه حل دو کشور را بگيرد، نبايد انجام شود.»
اما نتانياهو باز هم پس از دیدار با جان کری به تحریف مسیر پرونده صلح اعراب و فلسطین پرداخت و با پیش کشیدن پرونده هستهای ایران گفت: «مىخواهم روند صلح فلسطينيان را همزمان با تلاش براى جلب حمايت کشورهاى عربى به منظور مقابله با فعاليتهاى هستهاى ايران سريعا از سر بگيرم.»
وى همچنین مدعی شد، ما به اين دليل داراى يک شرايط منحصر به فرد تاريخى هستيم که اسرائيل و بسيارى از همسايگان عرب ما تهديد ايران را براى پيشبرد توانايىهاى خود در ساخت سلاحهاى هستهاى درک کنند! ما قصد داريم مستقل از آن چه در ايران اتفاق مىافتد، روند صلح را دنبال کنيم؛ اما در واقع اين دو کار بايد به طور موازى صورت گيرد.
جان کرى نيز با تاکيد بر مساله شهرکهاى يهودىنشين گفت: «من بر اهميت حرکت رو به جلوى اسرائيل به ويژه با احترام به مساله شهرکهاى يهودى نشين، به نخست وزير تاکيد کردم. ما همچنين تاکيد کرديم که اين يک خيابان يک طرفه نيست و برداشتن تمام گامها وظيفه تنها اسرائيل نيست. اين امر که جهان غرب نيز براى نشان دادن تمايل خود به مشارکت در حصول پيشرفت در مسير صلح بايد گامهايى بردارد، امرى حياتى است.»
نتانياهو به نانسى پلوسى، رئيس دموکرات مجلس نمايندگان امريکا و جان بوئنر، رهبر اقليت جمهورى خواهان گفت: «شاهد اجماع نظر امريکايىها درمورد روابط ويژهاى است که بين اسرائيل و امريکا وجود دارد.»
رئيس دولت اسرائیل باز هم با تکرار ادعاهايش نسبت به ایران گفت: «ما با فرصتها و چالشهايى روبهرو هستيم. چالش ما مسلح شدن ايران به سلاحهاى هستهاى است. اين خطرى بزرگ براى تمام ماست. من پيشرفت صلح بين اسرائيل و فلسطينىها را دنبال خواهم کرد.»
نتانياهو علاوه بر مذاکره با نمايندگان، در ضيافت ناهار کارى يک ساعته با رابرت گيتس، وزير دفاع امريکا نيز شرکت کرد که گيتس بار ديگر اظهارات اوباما را مبنى بر اين که در صورتى که ايران از فتح بابهاى ديپلماتيک سودى نبرد، به دليل برنامه هستهايش احتمالا تحريم خواهد شد، تکرار کرد.
جف مورل، سخنگوى پنتاگون نیز اعلام کرد، گيتس و نتانياهو همچنين در مورد همکارى امريکا - اسرائيل در رابطه با تسليحات دفاع موشکى، توقف ورود تسليحات به داخل نوار غزه و آموزش نيروهاى امنيتى فلسطينى در کرانه باخترى بحث و گفتوگو کردند.
نتانیاهو در فضای سنگینی در ایالات متحد به سر میبرد. اسرائیل این بار بیش از هر بار اوضاع به ضررش است. وی که حتی راضی شد برای تلطیف فضای گفت و گوهایش در واشنگتن از آوردن آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجهاش صرف نظر کند، باز هم شاهد آن است که امریکاییها حاضر نیستند حتی به حرفهایش گوش دهند یا حداقل بگویند، درباره پیشنهادهایش فکر میکنند.
در زمان بیل کلینتون نیز مشابه این اختلافها میان نتانیاهو و رئیس جمهوری وقت امریکا به وجود آمده بود، با این تفاوت که در آن موقع اکثریت نمایندگان کنگره و سنا علیه کلینتون بودند و نتانیاهو توانسته بود به مدد لابیهای اسرائیل در ایالات متحده از اختلاف میان کلینتون و مجلس نمایندگان نهایت استفاده را ببرد. اما امروز قضیه عکس آن است. اوباما به شدت طرفدار مذاکرات صلح است و میخواهد به هر قیمتی شده گامی موثر در حل بحران خاورمیانه بردارد. وی برای این کار حمایت تمام نمایندگان کنگره و سنا را دارد و علاوه بر آن از حمایت بینالمللی از جمله اروپا و افکار عمومی جهانی نیز برخوردار است. امتیازاتی که هیچ کدام از آنها را نتانیاهو ندارد و فرصتی برای بهرهبرداری سوء نیز برایش نمیگذارد. این فضا به اندازهای برای نتانیاهو سنگین است که وی شاهد حمایت حداقل 70 درصدی جامعه یهود امریکا از اوباما است و حتی لابیهای اسرائیلی نیز از وی حمایت میکنند. این باعث میشود که کار بیش از پیش برای نتانیاهو سخت شود. اکنون امریکای اکثریت دموکرات در برابر اسرائیل تندرو ایستاده است.
فلسطین علیه نتانیاهو
تشکيلات خودگردان فلسطين در واکنش به اظهارات نتانياهو در امريکا عدم اعتقاد وى به راهکار تشکيل دو کشور را نااميد کننده توصيف کرد.
نبيل ابوردينه، سخنگوى رياست تشکيلات خودگردان فلسطين در واکنش به اظهارات بنيامين نتانياهو در ديدار با مقامهاى امريکايى اعمال فشارهاى حقيقى دولت جديد امريکا بر اسرائیل را برای اجراى راهکار تشکيل دو کشور مستقل فلسطينى و اسرائيلى خواستار شد.
وى به خبرگزارى فرانسه اظهار کرد، ادامه اظهارات اميدوارکننده امريکا بر جديت دولت باراک اوباما، رئيس جمهوری اين کشور دلالت دارد. اين اظهارات بايد به اعمال فشارهاى حقيقى عليه دولت اسرائيل برای اتخاذ تدابيرى براى بازگرداندن اميد به تحقق صلح در منطقه منجر شود که مهمترين اين تدابير پايبندى اسرائيل به تعهداتش به ويژه پايبندى بر راهکار تشکيل دو کشور مستقل است. اين موضعگيرىهاى امريکا بايد با سياستهاى جدى همراه شود که نهايتا به نتايجى مثبت در نزديکترين زمان ممکن بينجامد.
سخنگوى تشکيلات خودگردان فلسطين اظهارات نتانياهو در امريکا را مبنى بر عدم پذيرش راهکار تشکيل دو کشور فلسطين و اسراييل نااميد کننده دانست.
ياسر عبدربه، دبير کميته اجرايى سازمان آزادى بخش فلسطين نيز اظهار کرد، تا زمانى که شهرک سازىهاى اسرائيل متوقف نشود مذاکراتى در کار نخواهد بود. در حالى که اسرائيلىها به دنبال تغيير وضعيت بيتالمقدس و کرانه باخترى باشند ما هرگز براى تبادل پيشنهادها و موضعگيرىها با آنها بر سر ميز مذاکره نمینشنیم.
عبدربه سياست اسرائیل را فريبکارانه توصيف کرد و گفت: «نتانياهو سعى دارد مذاکرات را به يک هدف سياسى تبديل کند نه ابزارى براى پايان اشغالگرىها.»
عبدربه بار ديگر به نام تشکيلات خودگردان فلسطين از موضعگيرى اوباما استقبال کرده و آن را اميدوار کننده و مثبت توصيف دانست.
وى نيز خواستار عملی شدن اظهارات اوباما در نزديکترين زمان ممکن شد و گفت: «سياست امريکا با يک آزمون حقيقى روبهرو شده است که بايد بر اساس آن موضعگيرىهاى علنى اوباما به گامهايى عملى تبديل شوند. مهم اين است که ببينيم دولت امريکا چگونه نتانياهو را به توقف ساخت شهرکهاى يهودى نشين و لغو محاصره غزه ملزم مىکند.»
به رغم وجود اختلافهای علنی در روابط اسرائیل و امریکا بر سر مسئله صلح خاورمیانه موشه يعالون، وزير امور استراتژيک اسرائیل گفت: «نخستوزير اسرائيل شريکى در طرح صلح منطقهاى رئيس جمهوری امريکا خواهد بود. هيچ گونه اختلافات ريشهاى در ديدگاه امريکا و اسرائيل نسبت به تداوم مذاکرات صلح وجود ندارد و اوباما اشتباه رئيس جمهوران قبلى را مبنى بر ديکته کردن توافقنامه صلح به طرفهاى درگير در يک مدت کوتاه تکرار نمىکند.»
این در حالی است که زئيو بوئن، نماينده حزب کاديماى اسرائیل از شکست نتانياهو در سفرش به امريکا و عدم استفاده از فرصت به وجود آمده براى جلب اعتماد اوباما انتقاد کرد.
يولى تامير، نماينده حزب کارگر نيز تاکيد کرد، نتانياهو با ناديده گرفتن راهکار تشکيل دو کشور منافع اسرائيل را به مخاطره انداخته است.
از سوى ديگر يک مرکز غير دولتى اسرائيل (عيرعميم) نسبت به خطر کوچاندن صدها فلسطينى از منطقه شيخ جراح در بيتالمقدس شرقى هشدار داد.
اين مرکز با اشاره به حکم دادگاه اسرائیل مبنى بر اخراج دو خانواده 55 نفرى فلسطينى از منازلشان از اين منطقه نسبت به طرح شهرکنشينان تندروى يهودى برای ويرانى کامل منازل فلسطينيان در اين منطقه و کوچاندن آنها با هدف احداث 200 واحد مسکونى براى شهرک نشينان هشدار داد.
اين مرکز اعلام کرد، هدف از اجراى اين طرح تبديل منطقه الشيخ جراح به مناطق شهرک نشين اسرائيلى است که به افزايش خشونت و تاثيرگذارى بر امنيت نهايى بيتالمقدس منجر مىشود.
نظر شما :