حضور بی نظیر شخصیت ها در تهران

۲۵ مهر ۱۳۸۷ | ۰۱:۴۱ کد : ۲۹۲۶ سرخط اخبار
نویسنده خبر: معصومه ابتکار
يادداشتى از معصومه ابتکار در مورد همايش دين در دنياى جديد
حضور بی نظیر شخصیت ها در تهران
می خواستم از «اجلاس دین در دنیای مدرن» فقط حاشیه نویسی کنم. ولی وقتی دیدم اخبار آن - که به لحاظ تعدد حضور شخصیت های سیاسی بین المللی در ایران بی نظیر و در شرایط حاضر در راستای منافع ملی و اقتضائات کشور کم نظیر است - در انتهای خبرها و بعد از اخبار مربوط به تحولات انواع نان سنتی تا صنعتی قرار گرفت، فکر کردم بیشتر باید بنویسم.
جلسه روز نخست اجلاس، با حضور گسترده سفرا، اصحاب رسانه، صاحب نظران و متفکرین ایرانی و بین المللی برگزار شد. آقای خاتمی در سخنرانی افتتاحیه به اهمیت موضوع دین در دنیای مدرن برای برقراری امنیت در جهان و جلوگیری از افراط گری، خشونت و تعدی به حقوق کشورها و انسان ها اشاره کرد و اینکه هیچ چاره ای جز برقراری مفاهمه، درک مشترک و بازگشت ارزش های دینی به حوزه سیاسی در جهان وجود ندارد.
آقای بندیوک نخست وزیر سابق اسلو ضرورت توجه به دین و ابعاد چالشی عصر جدید مانند آزادی های دینی و تساهل در مواجهه با منتقدین و مخالفین را مورد اشاره قرار داد. پس از آنها نیز کوفی عنان، رومانو پرودی نخست وزیر سابق ایتالیا  و سام پایور نخست وزیر سابق پرتغال و رییس اتئلاف تمدن ها صحبت کردند.
آقای صادق خرازی هنگام اعلام برنامه از آقای پرودی خواست رازی را که در ارتباط با اصفهان دارد، بگوید. ولی فکر می کنم پرودی به دلیل طولانی شدن صحبت هایش، افشای آن راز را فراموش کرد.
پس از بخش پذیرایی که طبق معمول گرفتار مصاحبه های متعدد و پی در پی شدم، در  میز گردی با حضور پروفسور جان اسپوزیتو از آمریکا که در مباحث اسلام و غرب شهرت جهانی دارد و دکتر دایس رییس جمهور سابق سوییس شرکت کردم.
دایس در مورد این گفت که چرا از گفت و گوی میان اسلام و غرب صحبت می شود؛ در حالی که اسلام یک دین و یک جهانی بینی است، ولی غرب یک موقعیت جغرافیایی به شمار می رود. البته او به اهمیت گفت و گوهای سازنده دراین زمینه اشاره کرد.
من هم در صحبتم تحت عنوان دین و آنیمای گمشده در دنیای رو به جهانی شدن، فقدان راهبری خردمندانه را علت اصلی ناپایداری ها دانستم و به بی عدالتی ها اشاره کردم؛ بی عدالتی در ارکان سازمان ملل که مظهر اصلی آن عدم حل و فصل موضوع فلسطین است؛ بی عدالتی در مدیریت زیست محیطی جهان و مثال خشکسالی و آسیب های ناشی از گرم شدن زمین در قاره آفریقا که کمترین نقش را در تولید گارهای گلخانه ای داشته است؛ بی عدالتی در  مناسبات اقتصادی و تجاری؛ بی عدالتی در دسترسی به شاهراههای اطلاعاتی و استفاده از صنعت دیجیتال و ... که به احساس ناعادلانه بودن مناسبات جهانی، ناامیدی، تحریک حس دفاع و در نتیجه گسترش منازعات و خشونت منتهی می شود.
نشست روز نخست حدود ساعت 7 بعد از ظهر پایان یافت. جلسه خوبی بود و حضور گسترده رسانه های بین المللی و توجه آنها به این برنامه یادآور جایگاه خالی این گونه فعالیت ها در دیپلماسی بین المللی کشورمان طی سال های اخیر.
آقای سام پایو در حاشیه جلسه به من گفت که سوابق شما را از دستیارم شنیده ام و شجاعت شما ایرانیان را تحسین می کنم.
هنگام ناهار هم با آقای کوفی عنان در مورد فعالیت های مرکز صلح و محیط زیست و کارهایی که قهرمانان زمین می توانند به عنوان سفرای حسن نیت سازمان ملل انجام دهند صحبت کردیم؛همین طور از خاطرات اجلاس سران توسعه پایدار در ژوهانسبورگ و جلسه سرانی که مسئولیتش را برعهده داشتم و آقای عنان نیم ساعتی را در آن حضور یافته بود.
در صحبت هایی که با بندویک، ژوسپن و کوفی عنان داشتم متوجه شدم که آنها به لزوم حضور چهره متفاوت و متعادل تری در صحنه سیاست امریکا معتقدند و نسبت به اوباما نظر مثبتی دارند. همین طور آخرین اخباری که از وضعیت کالج الکترال آمریکا دارند حاکیست اوضاع به نفع اوباما تغییر کرده است.
اتفاقا دیروز تولد آقای خاتمی هم بود. وقتی آقای دعایی ۶۵ شاخه گل رز به آقای خاتمی هدیه کرد متوجه این موضوع شدیم. آقای خاتمی هم گفت: تقارن این جلسه با تولد من عمدی نبوده، باور کنید.
معصومه ابتکار

نویسنده خبر


نظر شما :