گسترش دامنه جنگ ها، ادامه نا آرامی‌ها در جهان

تلاش برای احیای عظمت‌طلبی

۲۴ تیر ۱۴۰۴ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۰۳۳۹۲۷ اخبار اصلی اروپا
نویسنده خبر: بهرام امیر احمدیان
بهرام امیراحمدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: اما هیچ‌یک از سه کشور (روسیه، چین و کره شمالی) در زمان جنگ ایران و اسرائیل یا هنگام حمله نیروهای آمریکایی به تأسیسات هسته‌ای ایران، به یاری ایران نشتافتند. چین و روسیه که قدرتمندترین کشورهای این محور هستند، تنها به ابراز محکومیت‌هایی شفاهی علیه اقدام‌های آمریکا اکتفا کردند و از هرگونه کمک مادی و نظامی به ایران امتناع کردند.
تلاش برای احیای عظمت‌طلبی

دیپلماسی ایرانی: تهاجم نظامی اسرائیل با همکاری و هماهنگی ایالات متحده به ایران نظم شکننده امنیت جهانی را برهم زد. دخالت مستقیم آمریکا در بمباران سایت های هسته ای ایران نشان داد که دونالد ترامپ از منطق زور برای حل مسائل و برقراری صلح استفاده می کند و در غیاب سازمان ملل ناتوان از ایفای نقش جهان، نمی تواند از آرامش و صلح برخوردار شود.

دونالد ترامپ رئیس جمهور پوپولیست آمریکا درصدد بدست گیری رهبری جهان و حل مسائل بین المللی و برقراری نظم مورد دلخواه است، بارها گفته است که می تواند بین اوکراین و روسیه صلح برقرار کند، در حالی که خود با ایران در جنگ است. پاسخ قاطع ایران به رژیم صهیونی و موشکباران شهرهای بزرگ اسرائیل خواب آنها را آشفته کرد.

زمانی که روسیه در تهاجم نظامی خود به خاک اوکراین از چین، کره شمالی و ایران کمک گرفت، برخی مقام‌های غربی از شکل‌گیری یک محور جدید علیه کشورهای غربی ابراز نگرانی کردند.

اما هیچ‌یک از سه کشور (روسیه، چین و کره شمالی) در زمان جنگ ایران و اسرائیل یا هنگام حمله نیروهای آمریکایی به تأسیسات هسته‌ای ایران، به یاری ایران نشتافتند. چین و روسیه که قدرتمندترین کشورهای این محور هستند، تنها به ابراز محکومیت‌هایی شفاهی علیه اقدام‌های آمریکا اکتفا کردند و از هرگونه کمک مادی و نظامی به ایران امتناع کردند.

از سوی دیگر، کاخ سفید می‌گوید که ایالات متحده آمریکا ارسال برخی از سلاح‌ها به کی‌یف را متوقف کرده؛ این در حالی است که روسیه حملات خود به اوکراین را تشدید کرده است. آمریکا از زمان آغاز تهاجم تمام‌عیار روسیه در فوریه ۲۰۲۲، ده‌ها میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین فرستاده و این موجب نگرانی برخی در دولت ترامپ در مورد کاهش بیش از حد ذخایر نظامی آمریکا شده است. وزارت دفاع اوکراین می‌گوید که در تلاش است تا با مقامات آمریکایی صحبت و روشن کند که تصمیم واشنگتن برای تعلیق تحویل برخی از سلاح‌ها چه چیزی را دربرمی‌گیرد. 

این وزارتخانه اعلام کرده که هنوز اطلاعی در این مورد دریافت نکرده است.رهبران گروه هفت در حالی که پنجاهمین سالگرد اولین اجلاس سران گروه هفت را در ۱۶-۱۷  ژوئن ۲۰۲۵ در کانادا گرامی داشتند، تأکید کردند که همکاری با یکدیگر برای رسیدن به راه حل های مشترک برای مقابله با چالش های جهانی امروز ضروری است. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در جلسه خود که به یک اوکراین قوی و مستقل اختصاص داشت، به رهبران پیوست.

آنها اذعان دارند که اوکراین به آتش‌بس بی قید و شرط متعهد  شده  است و توافق کردند که روسیه نیز باید همین کار را انجام دهد. رهبران گروه هفت در بررسی همه گزینه ها برای به حداکثر رساندن فشار بر روسیه، از جمله تحریم های مالی، مصمم هستند.

در بیانبه سران گروه ۷ آنها تعهد کردند که باید در مسیر عزم جمعی خود برای حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین، حمایت از تلاش های صلح به رهبری ایالات متحده، و اطمینان از اینکه آنها بهترین شانس موفقیت را دارند، ادامه دهند.ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین ۵ ژوئیه گفت که اوکراین قراردادهایی را با شرکای اروپایی و یک شرکت دفاعی ایالات متحده برای افزایش تولید پهپادها منعقد کرده است. در مورد پهپادهایی که از زمان تهاجم تمام عیار مسکو در سال ۲۰۲۲به محوری در تلاش های دفاعی اوکراین علیه روسیه تبدیل شده اند. این همکاری تضمین می کند که اوکراین امسال «صدها هزار پهپاد اضافی» دریافت می کند و تعداد بیشتری در سال بعد دریافت می کند. علاوه بر این، کی یف توافقنامه ای را با دانمارک برای تولید مشترک سلاح در این کشور اسکاندیناوی امضا کرده است.

 رهبر اوکراین قول داد که حملات بیشتری را به سایت های نظامی در عمق خاک روسیه انجام دهد و تعدادی از موفقیت های اخیر را در هدف قرار دادن اهدافی مانند شرکت های دفاعی، پایگاه های هوایی و پالایشگاه های نفت فهرست کرد.مقامات روسیه از حملات متعدد پهپادی اوکراینی در سراسر کشور، از جمله در شهر ورونژ خبر دادند که باعث اختلال گسترده در ترافیک هوایی مسافران در اواسط تعطیلات تابستانی روسیه شد.اوکراین بیش از سه سال است که برای دفع تهاجم روسیه می جنگد و از متحدان غربی خود می خواهد به دلیل شدت حملات هوایی، سامانه های پدافند هوایی جدیدی را تامین کنند.روسیه در حالی که به عنوان یک امپراتوری عمل می کند، نمی تواند به صلح بیاندیشد. در روسیه برای تقویت روحیه ملی گرایی روسی در چارچوب اندیشه «نو اوراسیاگرایی» و برپایی قدرتمندانه «جهان روسی» نیاز به قهرمانانی دارد که عمدتا در دوره شوروی عظمتی از یک امپراتوری بزرگ را خلق کردند. 

بر این اساس پوتین و یارانش بر این باور هستند که فروپاشی شوروی قانونی نبوده است و می تواند دوباره احیا شود. مدتهاست که از احیای یادمان‌های دوره استالینی در مناطق مختلف روسیه خبر می رسد. بازگشت استالین نتیجه بخش‌های خاصی از جمعیت روسیه است که آرزوی دوران عظمت ملی تحت حکومت یک رهبر قوی را دارند، و هم یک پروژه از بالا به پایین است که توسط مغزهای متفکر تبلیغاتی پوتین طراحی شده است. اخیرا گزارش‌هایی از رونمایی از بنای یادبود ژوزف استالین در ایستگاه تاگانسکایا متروی مسکو خبر می رسد که کپی اثری است که در سال ۱۹۵۰ نصب شده و در جریان استالین‌زدایی اوایل دهه ۱۹۶۰ برداشته شده بود.

زمانی که ولادیمیر پوتین در آغاز هزاره به ریاست جمهوری رسید، تنها تعداد انگشت‌شماری از چنین بناها و مجسمه‌های استالین در سراسر روسیه وجود داشت. امروزه، این تعداد به بیش از ۱۰۰ مورد رسیده که در شهرهای بزرگ کشور و مناطق دورافتاده‌تر پراکنده‌اند. با رونمایی بیشتر از آن‌ها در هر سال، به ویژه برای بزرگداشت سالانه روز پیروزی، به نظر می‌رسد که بنای یادبود استالین به طور فزاینده‌ای به بخشی از زندگی روزمره در روسیه پوتین تبدیل شده است.

با آغاز سال تحصیلی جدید در روسیه در سال ۲۰۲۴، کرملین در حال بازسازی برنامه درسی است تا میهن پرستانه‌تر باشد و به دانش آموزان در مورد «آنچه مهم است» از جمله «مبانی فرهنگ مذهبی» و آموزش نظامی آموزش دهد. اصرار کرملین بر اعزام دانش آموزان دیروز به خط مقدم برای افزایش حس میهن‌پرستانه جوانان در راستای همان سیاست احیای امپراتوری روسیه و بازیابی عظمت گذشته است. این شرایط موجب گسترش ناامنی بیشتر در اروپا و آسیای مرکزی در مناطقی خواهد شد که زمانی جزو امپراتوری روسیه و امپراتوری شوروی بود. نگرانی اروپا از این روند و تحول در ناتو برای تقویت بنیان‌های دفاعی با افزایش سهم هزینه‌های نظامی تا ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی نشانه‌های نومیدکننده‌ای از آینده اروپا دارد./اطلاعات

بهرام  امیر احمدیان

نویسنده خبر

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: بهرام امیر احمدیان روسیه اوکراین ایران آمریکا ایران و روسیه استالین ولادیمیر پوتین


( ۱ )

نظر شما :