زنده شدن خاطرات تلخ

آقای خلیلزاد به عراق خوش نیامدید!+تصاویر

۰۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۳۲۴۴۶ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
نویسنده خبر: سید علی موسوی خلخالی
علی موسوی خلخالی می نویسد: به نظر می‌رسد که این حضور طولانی و پررنگ او در عراق با هدف تصاحب سفارت امریکا در بغداد باشد، به‌ویژه که اکنون نزدیک به سه ماه است امریکا در عراق سفیر ندارد و این فرصتی شده که او از خلاء نبود سفیر در عراق بهره‌برداری کند. اما خلیلزاد باید بداند که نه تنها ملت عراق بلکه مردم منطقه از او هیچ خاطره خوشی ندارند و او را فردی جنگ‌طلب، دسیسه‌چین، افراطی و آشوب‌طلب می‌دانند، حتی اگر با چهره غربی و لبخند بر لب در برابر لنز دوربین‌ها ظاهر شود. 
آقای خلیلزاد به عراق خوش نیامدید!+تصاویر

دیپلماسی ایرانی: زلمای خلیلزاد، سفیر اسبق ایالات متحده امریکا در عراق و افغانستان دست کم یک ماه است در عراق به سر می‌برد. او که سابقه نه چندان درخشانی در سیاست خارجی امریکا دارد و به هر کجا که ماموریت داشته اتفاقات تلخی رقم خورده است، معلوم نیست این بار چه در سر دارد.

زلمای خلیلزاد در اوج تنش‌های طایفه‌ای و تروریستی عراق یعنی ۲۱ ژوئن ۲۰۰۵ تا ۲۶ مارس ۲۰۰۷ سفیر امریکا در بغداد بود. بارها شنیده می‌شد که سیاستمداران عراقی از رفتارهای او شکایت داشتند و از خاطره خوبی ندارند. او اگرچه کراوات می‌زند و صورت تراشیده دارد و فرزندانش را الکساندر و ماکسیمیلیان نامیده که عموما نام‌های مسیحیان هستند، اما ابایی ندارد که از نگاه‌های طایفه‌ای سنی – شیعه حمایت کند و بر اساس تعصبات طایفه‌ای خود سنیان را بر شیعیان بشوراند. خلیلزاد با وجود این‌که ادعا می‌کند سکولار است و اعتقادات دینی ندارد اما بارها مشاهده شده که نه تنها بر افراط‌گرایی اصرار دارد که بلکه حتی تا جایی پیش رفته که به صرف تخریب شیعیان از سلفی‌ها طرفداری ‌کرده و خود یکپارچه تندتر از هر سلفی دیگری شده است تا آنجا که بارها مشاهده شد که اهل تسنن از رفتارهای افراط‌گرایانه او به ستوه می‌آمدند و شکوه می‌کردند.

زلمای خلیلزاد وقتی که در افغانستان بود نیز علاوه بر طرفداری از نگاه‌های افراطی سلفی‌گری، نژادپرستی خود را نیز عیان می‌کرد. او به صراحت به لزوم برتری یافتن پشتون‌ها بر دیگر اقوام تاکید می‌کرد حتی اگر این برتری‌طلبی به قیمت خونریزی، کشتار، خشونت و تبعیض تمام می‌شد. 

او زمانی که طالبان هنوز به قدرت برنگشته بود، سودای ریاست جمهوری افغانستان را داشت و چون نقشه‌هایش راه به جایی نبردند، درصدد برآمد که جمهوری نوپای افغانستان را سرنگون کند و طالبان را بعد از حدود دو دهه به قدرت بازگرداند. در حقیقت تلاش‌ها، دسیسه‌چینی‌ها و شیطنت‌های بسیار او در تضعیف جمهوریت افغانستان در ماه‌های آخر دولت اشرف غنی احمدزی بسیار موثر بود تا آنجا که فراموش می‌کرد نماینده دولت امریکا در افغانستان است نه نماینده طالبان.

اکنون این چهره با این سابقه، دست کم یک ماه است در عراق به سر می‌برد. البته روشن نیست او در این مدت دائما در عراق بوده یا به خارج و داخل عراق در رفت و آمد بوده، اما آنچه روشن است او در مراسم نوروزی اقلیم کردستان شرکت کرد و تصاویرش را هم خودش و هم رسانه‌های کردی منتشر کردند. هفته گذشته نیز در عراق با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر فعلی و نوری المالکی، نخست وزیر اسبق عراق دیدار کرد در حالی که روشن نیست او در چه کسوت و به عنوان چه مقامی با سیاستمداران و رهبران عراقی دیدار کرد.

البته زمزمه‌هایی شنیده می‌شود مبنی بر این‌که او ظاهرا تلاش بسیاری می‌کند از سوی دولت ترامپ به عنوان سفیر امریکا در عراق انتخاب شود، با وجود این‌که گفته می‌شود حلقه ضدجنگ پیرامون ترامپ، که با جمهوریخواهان دوره جورج بوش پسر دشمنی دارند، با انتخاب او به این سمت به شدت مخالفند. با این حال به نظر می‌رسد که این حضور طولانی و پررنگ او در عراق با هدف تصاحب سفارت امریکا در بغداد باشد، به‌ویژه که اکنون نزدیک به سه ماه است امریکا در عراق سفیر ندارد و این فرصتی شده که او از خلاء نبود سفیر در عراق بهره‌برداری کند. اما خلیلزاد باید بداند که نه تنها ملت عراق بلکه مردم منطقه از او هیچ خاطره خوشی ندارند و او را فردی جنگ‌طلب، دسیسه‌چین، افراطی و آشوب‌طلب می‌دانند، حتی اگر با چهره غربی و لبخند بر لب در برابر لنز دوربین‌ها ظاهر شود. 

روزنامه نگار، مترجم و سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: زلمی خلیل زاد زلمای خلیل زاد افغانستان عراق محمد شیاع السودانی سفیر امریکا عراق و امریکا امریکا و عراق اقلیم کردستان نوری المالکی مسعود بارزانی نیچیروان بارزانی مسرور بارزانی


( ۳ )

نظر شما :