وقتی اردوغان قواعد را عوض کرد:

پایان دموکراسی در آنکارا

۱۷ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۳۲۰۶۴ اخبار اصلی خاورمیانه
رضا معصومی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: حزب عدالت و توسعه با این اقدام در قلب سیاسی و اقتصادی ترکیه، رسماً به اپوزیسیون اعلام جنگ داد. سرکوب مخالفان که با انزوای حزب کردی دم پارتی (HDP) آغاز شده بود، حالا به مرحله‌ای بی‌سابقه رسیده است.
پایان دموکراسی در آنکارا

نویسنده: رضا معصومی، کارشناس روابط بین‌الملل

دیپلماسی ایرانی: بیست سال پیش تصور این‌که یک رهبر اسلام‌گرا، وارث سیاسی کمال آتاترک را به اتهام همکاری با پ.ک.ک روانه زندان کند، دور از ذهن بود. اما امروز این کابوس به واقعیت پیوست: اکرم امام‌اوغلو، شهردار محبوب استانبول و به احتمال زیاد نامزد آینده رهبری ترکیه، بازداشت شد. به گزارش رویترز و فرانس ۲۴ (مارس ۲۰۲۵)، این اقدام موجی از اعتراضات مردمی را در شهرهای بزرگ مانند استانبول، آنکارا و ازمیر به راه انداخته و انتقادات تند نهادهای بین‌المللی را به دنبال داشته است. خیابان‌ها پر از خشم مردمی است که نه تنها یک چهره سیاسی کلیدی را از دست داده‌اند، بلکه شاهد تشدید سرکوب مخالفان در ترکیه تحت حاکمیت رجب طیب اردوغان هستند؛ حاکمیتی که دیگر هیچ حد و مرزی برای قدرت‌طلبی خود نمی‌شناسد.

تحلیل‌گران این بازداشت را یک حرکت سیاسی هدفمند و نوعی کودتا علیه قانون اساسی توصیف می‌کنند که هدفش حذف رقبای بالقوه اردوغان است. امام‌اوغلو، چهره برجسته حزب جمهوری‌خواه خلق (CHP)، از زمان پیروزی در انتخابات شهرداری استانبول در سال ۲۰۱۹ به‌عنوان یک تهدید جدی برای حزب عدالت و توسعه مطرح شده است. او رهبری است که با کاهش محبوبیت اردوغان، تورم افسارگسیخته، و رکود اقتصادی که کشور را فلج کرده، در تضاد کامل قرار دارد. تورم در ترکیه به بیش از ۷۰ درصد رسیده و ارزش لیر روزبه‌روز سقوط می‌کند، در حالی که سیاست‌های اقتصادی اردوغان، از جمله کاهش نرخ بهره برخلاف منطق اقتصادی، مردم را به فقر کشانده است. نظرسنجی‌های اخیر، به گزارش BBC و Al Jazeera، نشان می‌دهند که شهردار استانبول از محبوب‌ترین سیاستمداران ترکیه است و حذف او از میدان رقابت، تنها راه اردوغان برای بقای سیاسی به نظر می‌رسد.

حزب عدالت و توسعه با این اقدام در قلب سیاسی و اقتصادی ترکیه، رسماً به اپوزیسیون اعلام جنگ داد. سرکوب مخالفان که با انزوای حزب کردی دم پارتی (HDP) آغاز شده بود، حالا به مرحله‌ای بی‌سابقه رسیده است. رقبای اردوغان، از سیاستمداران کرد گرفته تا فعالان سکولار، در فضایی از خفقان بی‌رحمانه قرار دارند: بازداشت‌های شبانه، محاکمه‌های نمایشی و ممنوعیت فعالیت سیاسی به امری روزمره بدل شده است. گزارش‌های Amnesty International و Human Rights Watch  (۲۰۲۵) تأیید می‌کنند که حقوق بشر در ترکیه تحت فشار شدیدی قرار دارد؛ از محدودیت گسترده رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی گرفته تا بازداشت روزنامه‌نگاران، فعالان، و حتی شهروندانی که جرأت انتقاد دارند. این روند، ترکیه را از یک دموکراسی شکننده به سوی اقتدارگرایی کامل سوق داده و نهادهای دموکراتیک را به حاشیه رانده است.

اردوغان مسیری را می‌پیماید که یادآور ولادیمیر پوتین است. پوتین با حذف رقبایی چون بوریس نمتسوف (۲۰۱۵) و آلکسی ناوالنی (۲۰۲۳)، انتخابات را به نمایشی تک‌نفره بدل کرد و مخالفان را به سکوت واداشت. بازداشت امام‌اوغلو نشان می‌دهد که دستگاه قضایی و نهادهای انتخاباتی ترکیه نیز اعتبار خود را از دست داده‌اند و به ابزاری در خدمت قدرت تبدیل شده‌اند. حتی تلاش ادعایی برای صلح با کردها، که زمانی به‌عنوان یک سیاست آشتی‌جویانه مطرح بود، به نظر می‌رسد ترفندی برای تحکیم قدرت مادام‌العمر اردوغان باشد؛ تلاشی که با حمایت ضمنی حزب افراطی حرکت ملی همراه شده و خشم احزاب کردی را برانگیخته است. این در حالی است که اردوغان با فشار بر رقبا، از جمله محاکمه‌های ساختگی علیه رهبران HDP و محدود کردن فعالیت احزاب کوچک‌تر، فضایی از ترس و سرکوب ایجاد کرده که نفس کشیدن را برای مخالفانش دشوار کرده است.

طنز تلخ ماجرا اینجاست که اردوغان خود با تکیه بر سازوکارهای دموکراتیک به قدرت رسید، اما در دو دهه گذشته با دستکاری در نهادهای قانونی و سیاسی، امکان شکست خود را به حداقل رسانده است. اوضاع اقتصادی فاجعه‌بار، که میلیون‌ها ترک را زیر خط فقر برده، نتیجه مستقیم سیاست‌های اوست؛ سیاست‌هایی که به جای حل بحران، به نفع نزدیکانش عمل کرده‌اند. بازداشت امروز اما گامی فراتر بود: لگدی به نردبان دموکراسی که قواعد بازی را تغییر داد. حزب کردها این اقدام را محکوم کرده و خواستار توقف این کودتا علیه نهادهای سیاسی شده است. ائتلاف تاکتیکی پیشین میان کردها و اسلام‌گرایان برای نجات دموکراسی از استبداد سکولار، که زمانی امیدبخش بود، حالا به تقابل میان کردها و کمالیست‌ها از یک سو، اسلام‌گرایان و پان‌ترک‌ها از سوی دیگر بدل شده است.

این تقابل ریشه‌هایی تاریخی دارد. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، طرفداران خلیفه، ترک‌های جوان، و کردهای هوادار خودمختاری در فضایی پرآشوب به مصاف هم می‌رفتند تا اینکه مصطفی کمال قدرت را به دست گرفت و نظم جدیدی برقرار کرد. امروز، اردوغان جای ارتش کودتاگر پیشین را گرفته و دستگاه قضایی را به ابزاری برای سرکوب تبدیل کرده است. 

گزارش سالانه Freedom House (۲۰۲۵) ترکیه را در میان کشورهایی قرار داده که دموکراسی در آن‌ها به سرعت رو به افول است. در این میان، بحران اقتصادی و خفقان سیاسی دست به دست هم داده‌اند تا آینده‌ای که برای آنکارا چندان روشن به نظر نمی‌رسد را تیره‌تر کنند؛ آینده‌ای که زیر سایه سنگین اقتدارگرایی اردوغان در حال شکل‌گیری است.

کلید واژه ها: ترکیه رجب طیب اردوغان رضا معصومی دموکراسی دموکراسی ترکیه حزب عدالت و توسعه اردوغان سیاسی اکرم امام‌اوغلو تظاهرات ترکیه


( ۱۱ )

نظر شما :

ایرانی ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۲۷
دموکراسی در ترکیه وجود نداشت از اول هم. ترکیه از نظر دموکراسی در دنیا جایگاه بسیار بدی دارد.
خسرو ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۳۹
پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری هنوز دو سال نشده است مسافرانی که به استانبول سفر کرده اند شاهد تظاهرات زیادی نبودند و البته حزب جمهوری خلق ( حزب آتاتورک) آنقدر قدرت دارد که بتواند صدها هزار نفر را به خیابان‌ها بکشاند و خود این اعتراضات نشانگر وجود دمکراسی است کاش امام اوغلو بتواند رای بیاورد و رئیس جمهور شود ولی ممکن نیست هنوز اردوغان محبوبیت زیادی دارد و بعد از تغییر حکومت سوریه و برگشتن آواره های سوری بیشتر هم شده است روایت موجود این است که شهردار استانبول برای فرار از حسابرسی ها و کشف اختلاص ها موضوع را سیاسی کرده است و اوزگور اوزل رئیس حزب جمهوری خلق هم از این موضوع برای تحکیم قدرتش در داخل حزب بهره می‌برد تا خودش کاندیدای ریاست جمهوری آینده شود
علی ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۵:۵۵
اقای نویسنده اگر در ترکیه دموکراسی نباشه در هیچ جای دنیا دموکراسی نیست . ایا در فرانسه که رقیب مکرون محکوم به زندان شده و حق نامزدی ریاست جمهدری رو نداره ، هم دموکراسی نیست؟ ایا نباید با فساد و اختلاس و ترور مبارزه کرد؟ از کدوم سرکوب صحبت میکنید ؟ چه رفتاری رو باید با شورشیهایی که به پلیسها اسید پرتاب میکردند باید داشت؟ غیر از این بود که تا ان لحظه پلیس واکنشی نشان نمیداد و بعد از ان با پاشیدن اب و گاز اشک اور اونا رو متفرق کرد ، کشورهای غربی چه رفتاری در مقابل این شورشیها نشان میدادن؟ گزارش Freedom House توسط چه کشور و گروهایی منشر میشه؟ در نظر اونا فرانسه و امریکا دموکرات ترین کشورها هستن ایا در واقعیت هم چنین است ؟ ایا میدانید در امریکا فقط به خاطر حمایت از مردم مظلوم فلسطین صدها نفر از انجا اخراج شدن؟ ایا میدانید اعتراض به جنایات اسراییل در امریکا جرمه ؟ میشه تصوراتتون رو از دموکراسی برای ما هم بگید؟ ایا دموکراسی سکوت در برابر اختلاس هست؟ ایا دموکراسی مبارزه نکردن در برابر تروریسم هست؟ اگر در ترکیه دموکراسی نبود الان با وجود ممنوعیت تظاهرات حزب رقیب دولت طرافدارانش رو نمیتوانست به خیابانها بیاره ؟ از امام اوغلو با عنوان رقیب اردوغان صحبت میکنید ، کدوم رقیب ؟ رقیبی که به اتهام اختلاس و فساد مالی در زندان هست انهم با دلایل و مدارکی که خود هم حزبی های امام اوغلو به دادگاه دادن . بهتره کمی مطالعه و تحقیق بفرمایید نه اینکه مقالات دشمنان ایران و ترکیه و مسلمانان که بی بی سی هستش رو منعکس کنید.
کوروش داریوش راده ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۰:۳۰
تورکیه و اردوغان این مقالات شما را نه می بینند و نه براشون مهمه. دموکراسی در تورکیه حرف اول می زنه و اصلا آنها در مورد شماها فکر نمی کنند.
حامد ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۰:۲۶
این را فقط در ارتباط با مطلب بالا مینویسم وگرنه دیگر تمام مخاطبین سایت متوجه شده اند که در این سایت هر مطلبی که در مورد ترکیه باشد با کامنتهای تکراری و پشت سر هم و اسامی غیرواقعی مورد حمله قرار می‌گیرد. در شاخص های بین المللی دو نوع دموکراسی کامل و دموکراسی معیوب وجود دارد که ترکیه در هیچ کدام قرار نمی‌گیرد. شاخصی که گروه اکونومیست معرفی کرده است ترکیه را سالهاست یک رژیم دوگانه می‌داند و در سال ۲۰۲۴ ترکیه در رده ۱۰۳ دنیا از نظر دموکراسی قرار گرفته بود. از نظر کیفیت دموکراسی، یک ابزار مفید به نام ماتریکس دموکراسی ایجاد شده است که با ترکیبی از شاخصها کشورها را بررسی می‌کند. در اینجا در سال ۲۰۲۰ ترکیه پایین‌تر از کشورهایی مثل جیبوتی و کنگو و افغانستان، در رده ۱۳۷ دنیا بوده و اصولا یک اتوکراسی یا رژیم اقتدارگرا طبقه بندی شده است. در تمام شاخص های دیگر که توسط دانشگاه ها و جراید معرفی میشوند در این حوزه، ترکیه یک کشور غیر آزاد معرفی می‌شود. دنیا با شعار دادن اداره نمی‌شود و کسی که دو خط مطلب خوانده باشد می‌تواند بفهمد کشوری که زندانی سیاسی دارد و یکی از بزرگترین زندانهای خبرنگاران در دنیاست و به طور مستقیم از گروه های تروریست تکفیری مثل داعش و النصره و تحریر الشام و جیش الوطنی حمایت کرده، و در این کشور باندهای تبهکار فاشیستی مثل گرگهای خاکستری آدم میکشند، نمیتواند دارای دموکراسی باشد. اینها خطوط قرمز هستند. کسانی که حتی واژه اختلاس را نمی‌توانند درست بنویسند از مطالعه صحبت می‌کنند!
مجتبی ۱۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۱:۵۳
الفبای قانون و دموکراسی حقوق اساسی مردمان ان کشور است که اتفاقا با وجود قومیتهای چرکسی، کردی، زازا، لزی و عرب .افراطیانه تاکید بر ملت ترک دارد که تناقظات حقوق اولیه مردمان انجاست .تاکید زیاد بر سکولاریسم و پنهان بر سنی حنفی اخوانی پانترکیسم نوعی دوگانگی فرهنگی رفتاری و...است .اقا علی دموکراسی ترکی در اتفاقات امروز کشورهای اطراف و همسایه مشهود است تمام اقلیتها را اخراج .کشتار .و اثار تمدنی ویران کن و تاریخ باز نویسی کن .برگزاری تظاهرات مسالمت امیز با اسپری فلفل و باتوم و اب پاش و اشک اورو زندان پذیرایی میشوند .شهردار استانبول با استخدام علویها و کردها عملا رای انها را بدست اورد و این برای اردوغان و حزب متزلزلش نوعی شکست از اریکه قدرت به حساب می اید .چرا ادعا پرونده فساد شهردار استانبول نزدیک به انتخابات باید افشا شود و چرا برای دیتگیری این شخص شبانه لشکر کشی پلیسی شود ؟؟؟؟؟شخصیت کاریزماتیک شهردار استانبول و سخنان اتشین و نفوذ او در بین علویها و کردها ان حتی اوزگور ندارد
ناشناس ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۰:۵۱
دموکراسی ترکیه جوک جدیدی است برای کنایه زدن یا انتقاد ساده از رجب اردوغان ریس جمهور ترکیه شکایت بازداشت زندانی و جریمه نقدی میشوند اینم دموکراسی جدید ورژن ترکی است که باب شده در ترکیه ،تطاهرات و اعتراض حق اساسی مردم برای ابراز مخالفت با سیاستها و اقدامهای دولت است و تا زمانیکه نیروی ضد شورش با اسپری گاز اشک آور اسپری فلفل و باتوم و آب پاشی جواب ندهند مسالمت آمیز است ،حمایت از تروریسم تکفیری ترکی و کشتار اقلیتها و سکوت در برابر این جنایت‌ها حتما دموکراسی است ؟؟؟؟ وقاحت و جری شدن پان‌ترکیسم نقطه اتکای ندارد ؟؟؟؟؟
علی ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۰:۲۳
نویسنده کامنت مربوط به حامد دوست کرد طرفدار گروههای تروریستی بفرمایند کشور خودمان از نظر دموکراسی که تعریف کردند در چه رتبه ای قرار دارد؟
حامد ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۷:۵۰
شما از گروه های تروریستی داعش و النصره که الان اسمشان شده است تحریر الشام و جیش الوطنی حمایت کرده اید. نظرات تان در این سایت موجود است. همه کاربران این سایت هم می‌دانند که علی و خسرو و عبدالرضا و کوروش داریوش زاده و م و ... همه یکنفر هستند که تا مطلبی مربوط به ترکیه یا ارمنی‌ها یا کردها یا زبان فارسی و ... باشد سر کله اش پیدا می‌شود. این مطلب در مورد ترکیه بود و شما می‌گویید که ترکیه دموکراسی خیلی عالی دارد و من با سند و مدرک گفتم که این طور نیست‌. اینکه بگوییم در ترکیه دموکراسی وجود ندارد چه ربطی به ایران دارد؟ این سایت هم از اسمش پیداست که مطالبش اکثرا در مورد امور بین الملل و سایر کشور هاست. مطلب در مورد ایران نبود وگرنه در مورد ایران هم‌ من حرفهایم را گفته ام و اگر مطلبی در مورد دموکراسی در ایران باز هم باشد دوباره هم می‌گویم اگر منتشر شود. این شمایید که در کامنت هایتان تفکرات پانترکی را پشت شیعه بودن و چسباندن خودتان به تفکرات نظام‌ و به ظاهر طرفدار فلسطین بودن پنهان میکنید، آن وقت من باید راجع به وضعیت ایران توضیح بدهم!؟ شما اگر حرف حسابی داشتید با دلیل حرف میزدید نه اینکه به همه برچسب نمیزدید. دوره این کارها تمام شده و اینکه فکر کنید با برچسب زدن به امثال من‌ میتوانید جلوی واقعیات را بگیرید، فقط یک تفکر بچه گانه است.
خسرو ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۳:۳۰
درضمن همه می‌دانند وقتی مطلبی در مورد ترکیه یا آذربایجان یا ترکهای ایران باشد یکی با نامهای کوروش و حامد و ناشناس و... پیداشون میشه و در هرحال از دشمنان ترکیه و مسلمانان و ایران جانبداری می کنند اگر ترس نداشتند حتما از اسرائیل حمایت می کردند
حامد ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۶:۳۱
باز هم پشت به ظاهر ایران دوستی و اسراییل ستیزی پنهان شدی :))) اسراییل که رفیق روسای شما یعنی علیف و اردوغان است که به اسرائیل نفت و گاز می‌دهند و از او اسلحه می‌خرند. همه اطلاعاتی که من اینجا نوشتم از جمله شاخصهای دموکراسی کاملا مستند هستند و همه خوانندگان و کاربران می‌توانند آنها را جست و جو کنند و ببینند.