آنکارا در انتظار تحولات جدید

خشم علیه دیکتاتوری، ترکیه دموکراسی می خواهد

۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۰۰ کد : ۲۰۳۱۹۰۷ اخبار اصلی خاورمیانه
فاطمه تیزچنگ در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: با توجه به حمایت اردوغان از گروه‌های مسلح در سوریه و وضعیت کنونی این کشور که به کشتار هزاران انسان بی‌گناه منجر شده است، می‌توان گفت که تبعات سیاسی این اقدام دامنگیر دولت وی خواهد شد.
خشم علیه دیکتاتوری، ترکیه دموکراسی می خواهد

نویسنده: فاطمه تیزجنگ، تحلیلگر مسائل ترکیه و اندیشه ورز مهمان اندیشکده ترند 

دیپلماسی ایرانی: با توجه به وقایع اخیر در ترکیه، نگاهی کوتاه به حزب عدالت و توسعه و چگونگی به قدرت رسیدن رجب طیب اردوغان داریم. این حزب در دو دهه اخیر در شکل‌گیری تحولات سیاسی ترکیه نقش به‌سزایی داشته و از حمایت گسترده‌ای در میان محافظه‌کاران مذهبی، ملی‌گرایان و طبقات متوسط و پایین جامعه برخوردار است. همچنین، AKP در مناطق روستایی و شهرهای کوچک محبوبیت زیادی دارد.

رهبری حزب عدالت و توسعه بر عهده رجب طیب اردوغان است. او در ابتدا از سیاست خارجی طرفدار غرب و عضویت در اتحادیه اروپا حمایت می‌کرد، اما در سال‌های اخیر روابط ترکیه با غرب تیره شده و AKP به دنبال تعمیق روابط با کشورهای منطقه و روسیه بوده است. ارزش‌های اسلامی، ملی‌گرایی، اقتصاد بازار و… از آرمان‌های این حزب به شمار می‌روند.

از سال ۲۰۱۴ تا کنون که رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه است، شاهد تغییرات زیادی در این کشور بوده‌ایم. با توجه به تحولات اخیر، می‌توان به دیکتاتوری کامل او اشاره کرد. بازداشت اکرم امام‌اوغلو، رقیب جدی اردوغان، خشم مردم ترکیه را چندین برابر کرده و به اعتراضات گسترده‌ای در استانبول، ازمیر و سایر شهرها منجر شده است. قطع اینترنت در شهرهای بزرگ نیز به این وضعیت دامن زده است.

این اعتراضات نشان‌دهنده سرخوردگی گسترده از اقدامات فزاینده اقتدارگرایانه دولت، به ویژه در زمینه آزادی بیان و مخالفت سیاسی است. پلیس از بازداشت انبوهی از معترضان خبر داده و مخالفان حکومت تحت نظر قرار دارند. با این اوصاف، معنای دموکراسی در این کشور به شدت زیر سؤال رفته و هیچ آزادی بیان واقعی وجود ندارد. با ادامه اعتراضات، دولت تحت فشار فزاینده‌ای برای رسیدگی به شکایات شهروندان قرار گرفته و شکاف عمیقی در جامعه ترکیه ایجاد شده است.

در این روزها، اگر مردم بتوانند فشار بیشتری بر حکومت وارد کنند، ممکن است تغییراتی اساسی را شاهد باشیم، چه از طریق کودتا و چه از روش‌های دیگر. با این حال، نباید قدرت و حامیان داخلی و خارجی اردوغان را نادیده گرفت. یکی از مهم‌ترین این اتحادها با قطر است که به طور مداوم از سیاست‌های اردوغان حمایت کرده است. این مشارکت از طریق همکاری‌های گسترده نظامی و اقتصادی، از جمله پایگاه‌های نظامی ترکیه در قطر و سرمایه‌گذاری دوحه در صنایع مختلف ترکیه، آشکار شده است.

جمهوری آذربایجان نیز یکی دیگر از کشورهایی است که از اردوغان حمایت کرده است. روابط بین ترکیه و آذربایجان عمیقاً ریشه در پیوندهای قومی، زبانی و فرهنگی مشترک دارد و در سال‌های اخیر از طریق توافق‌نامه‌های دفاعی و پروژه‌های انرژی تقویت شده است. حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان در جریان درگیری قره‌باغ کوهستانی همسویی نزدیک و منافع متقابل دو کشور را نشان می‌دهد.

با توجه به حمایت اردوغان از گروه‌های مسلح در سوریه و وضعیت کنونی این کشور که به کشتار هزاران انسان بی‌گناه منجر شده است، می‌توان گفت که تبعات سیاسی این اقدام دامنگیر دولت وی خواهد شد. یکی از فرمایشات مقام معظم رهبری به اردوغان این بود که امنیت سوریه مانند امنیت ترکیه است؛ زیرا تغییرات در سوریه قطعاً بر ترکیه تأثیر خواهد گذاشت. امروزه این تحولات می‌تواند سرآغاز سقوط دولت اردوغان باشد.

اردوغان اخیراً در جشن نوروز استانبول شرکت کرده تا خبر فرار خود را تکذیب کند. تا کنون ۱۰۰ نفر در رابطه با پرونده اکرم امام‌اوغلو دستگیر شده‌اند و شهرداران برخی شهرها نیز در بین این دستگیرشدگان قرار دارند که خشم بیشتر مردم را موجب شده است. با توجه به وضع اقتصادی نامناسب، گرانی‌ها، عدم آزادی بیان و سرکوب رقبای احتمالی، باید انتظار گسترش این تظاهرات را داشت. همچنین، حضور اساتید دانشگاه‌ها و نخبگان در این اعتراضات زنگ خطر جدی برای اردوغان و حامیان اوست.

کلید واژه ها: ترکیه رجب طیب اردوغان ترکیه و سوریه آذربایجان و ترکیه اکرم امام‌اوغلو فاطمه تیزچنگ اردوغان تظاهرات ترکیه تظاهرات استانبول


( ۸ )

نظر شما :

ایرانی ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۶:۱۰
۱۰۰ نفر دستگیر نشده اند. بیشتر از ۱۰۰۰ نفر دستگیر شده اند!
کوروش داریوش راده ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۹:۰۰
یک قطره خون از دماغ احدی نچکیده. این است رفتار پلیس تورکیه. یاشاسین تورک و تورکیه.
خسرو ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۰:۰۹
نوشته اند و آرزو کرده اند که اردوغان سقوط کند و دلیلش را مشکلات سوریه و دستگیری شهردار استانبول و دیکتاتوری کامل او و...ذکر کرده اند والبته حمایت آذربایجان و قطر را عامل ماندنش فرض نموده اند تحلیل صحیحی نیست اعتراضات در حدی است که حداکثر دوهزارنفر بازداشت شده اند در کدام کشور ۹۰ میلیونی با این وضعیت دولت سقوط می کند یک دلار ۳۷ لیره بوده که بعد از اعتراضات ۳۸ لیره شده است تعداد زیادی از آواره های سوری برگشته اند و اکثریت پارلمان در دست اردوغان است اصولا بنفع مردم و اقتصاد ترکیه است که غربگراها ( حزب جمهوری خلق و امام اوغلو ) به حکومت برسند ولی بعید است چون اردوغان محبوبیت زیادی دارد مقایسه کنید با دستگیری کرباسچی شهردار محبوب تهران در زمان ریاست جمهوری خاتمی
علی ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۱:۵۹
فاطمه خانم تو کجا و سیاست کجا . در این سایت انهایی که علیه ترکیه و اذربایجان و ترکها مطلب مینویسن تا خوشحالی کودکان پان فارسها رو براورده کنن کرسی دائمی به اونا داده میشه . مسائل ترکیه چه ربطی به اذربایجان داره ؟ اون ازادی که در ترکیه هست در کل منطقه و حتی امریکا هم نیست ؟ ایا اگر گروهی به طرفداری از تروریستها به خیابانها می امدن یا اونایی که به اموال مردم ضرر میزدن در دیگر کشورها چه برخوردی با انها میشد؟ در امریکا فقط به خاطر اینکه از فلسطین دفاع میشه انسانها یا بازداشت و یا از امریکا اخراج میشن. اونایی که به شما بلی نمیگن و سیاستشون در خلاف اهداف شماست دیکتاتور تلقی میکنین. اگر واقعا میخواهید دیکتاتور ببینید گذشته اسد رو مطالعه کنید.واقعا ماندم به شما چطوری مدرک میدن . ادعای فرار اردوغان رو داری . واقعا اولین جوک سال جدید بود.کدوم فرار؟ واقعا شماها در توهم سیر میکنید. همین ادعاها رو در کودتای فتح ا.. گولن نیز داشتین . ایا سندی دال بر ادعاهایتون بود ؟بهتره به جواب مصاحبه ظریف مراجعه کنید بلکه قانع بشین. اما شما هدفتون انحراف افکار عمومی و سیاه نمایی هست . گذشت ان روزهایی که کشورهایی غربی در سیاست ترکیه دخالت میکردن . اردوغان شخصی نیست که در برابر دشمنان و تروریستها و بدخواهان کشورش قد خم کنه . اسم اردوغان در تاریخ ترکیه با طلا در کنار اتا ترک نوشته خواهد شد.
کوروش ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۳:۵۹
ترکیه هیچوقت یک دموکراسی حتی دموکراسی ناقص یا نسبی نبوده است. بعضی ها فکر می‌کنند کشوری که توریستی باشد یا انتخابات برگزار کند یعنی دارای دموکراسی است! در رده بندی های بین المللی ترکیه در صد کشور اول دنیا از نظر دموکراسی هم قرار ندارد و در منطقه هم کشورهایی مثل کویت و ارمنستان وضعیت بسیار بهتری در شاخصهای دموکراسی دارند.اصولا صحبت از دموکراسی در کشوری که زندانی سیاسی دارد، یکی از بزرگترین زندانهای خبرنگاران دنیاست و تبعیض سیستماتیک علیه چند ده میلیون شهروند غیر ترک اعمال می‌کند بی معنی است.