ژاندارم منطقه بودن

اردوغان به چه می اندیشد؟

۱۰ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۹۶۷۵ خاورمیانه انتخاب سردبیر
علی‌اصغر بصیری‌جم در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: بی گمان می‌توان اردوغان را ماکیاول دوران معاصر در سیاست خارجی قلمداد کرد چرا که با بررسی رفتارها و الگوهای سیاست خارجی وی در یک دهه گذشته به خوبی عیان است که در راه تامین منافع کشورش بدون هیچ گونه تعارف و ملاحظه ای در همان لحظه که با کشوری روابط حسنه دارد می تواند وارد خصومت هم شود و یا برعکس، که البته دیدگاه رئالیسی در سیاست خارجی به همین معناست و سیاست خارجی دولت اردوغان را می‌توان یک کارگاه آموزشی دانست!
اردوغان به چه می اندیشد؟

نویسنده: علی اصغر بصیری‌جم، کارشناس ارشد روابط بین الملل

دیپلماسی ایرانی: پس از گذشت بیش از یک سال از تجاوزات و کشتار مردم غزه و لبنان، سرانجام با فشارهای سیاسی و حقوقی اسرائیل دست از کشتار برداشت و دو طرف جنگ – حزب الله و اسرائیل – هر چند با اکراه اما بر آتش بس توافق کردند. هنوز بارقه های امید به برقراری صلح و آرامش در منطقه شکل نگرفته بود که ناگاه بار دیگر تصاویر شبه نظامیان مسلح در خاورمیانه در رسانه های جهان به نمایش درآمد، بله، باز هم در سوریه!

طبق اخبار و تصاویر منتشره تا زمان نگارش این یادداشت، دو استان حلب و ادلب و شهر خان طومان توسط شبه نظامیان مسلح و مخالف دولت سوریه به تصرف در آمده اند و درگیری ها میان ارتش سوریه با حمایت روسیه با شبه نظامیان در حال وقوع است.

با دقت در نقشه سوریه و مکان جغرافیایی دو استان ادلب و حلب که در همجواری با ترکیه هستند، همچنین با دقت نظر در تصاویر منتشره توسط این شبه نظامیان که در آنها برخی از سلاح های ساخت ترکیه و یا پرچم ترکیه به چشم می‌خورد و همچنین سخنان چند وجهی وزارت امور خارجه ترکیه در خصوص اتفاقات کشور همسایه و همچنین هشدارهای صریح کرملین به دولت ترکیه در خصوص درگیری ها در سوریه، می‌توان این‌گونه ادعا کرد که دولت اردوغان در پس این تحرکات سرزمینی در سوریه است.

بی گمان می‌توان اردوغان را ماکیاول دوران معاصر در سیاست خارجی قلمداد کرد چرا که با بررسی رفتارها و الگوهای سیاست خارجی وی در یک دهه گذشته به خوبی عیان است که در راه تامین منافع کشورش بدون هیچ گونه تعارف و ملاحظه ای در همان لحظه که با کشوری روابط حسنه دارد می تواند وارد خصومت هم شود و یا برعکس، که البته دیدگاه رئالیسی در سیاست خارجی به همین معناست و سیاست خارجی دولت اردوغان را می‌توان یک کارگاه آموزشی دانست!

از زمان پایان یافتن جنگ با داعش و جنگ‌های داخلی در سوریه، نیروهای ترکیه عملا در مرز خود و داخل خاک سوریه برای تامین امنیت مرزهای جنوبی خود مستقر شده اند و کنترل ورود و خروج گذرگاه مرزی در استان حلب را در دست گرفته اند و از آنجا که دو استان حلب و ادلب و شهر تل رفعت اکثرا از بخش های کردنشین سوریه محسوب می‌شوند، ترکیه همواره از وجود آنها و اتحاد آنها با کردهای عراق احساس نگرانی کرده و این موضوع را بارها به دولت اسد اطلاع و از او خواسته است تا در خصوص کنترل آنها و نظارت بر آنها اقدام کند که دولت سوریه نیز در پاسخ، این امر را منوط به خروج نیروهای ترکیه از خاک سوریه کرده است.

از طرف دیگر اشغال این دو شهر در این مقطع زمانی که اسرائیل و حزب الله در آتش بس به سر می‌برند و همگان نیک می‌دانند که در حال بازسازی و احیای نیروی خود هستند برای ارسال کمک های ایران به محور مقاومت نیز مشکل زا شده، چرا که دسترسی ایران به لبنان غالبا از خاک سوریه و استان ادلب و حلب انجام می‌شد که اینک این امکان از دست رفته و بدین نحو محور مقاومت در مضیقه قرار گرفته است.

اگر چنانچه قائل به دست داشتن ترکیه در اتفاقات سوریه باشیم – که البته نشانه ها موید آن است – نیاز است تا از سطحی کلی تر به تحلیل این رویداد بپردازیم.

اشغال دو شهر ادلب و حلب پیش از هر چیز قدرت نمایی اردوغان در منطقه است چرا که در گام اول امنیت مرزهای جنوبی ترکیه را از تجاوزات نیروهای کرد تامین می‌کند، آنچه را دولت اردوغان نتوانست با رایزنی ها با اسد به دست آورد. در وهله بعد با قطع ارتباط لجستیکی ایران با محور مقاومت و همچنین با ایجاد درگیری های داخلی و در فشار قرار دادن حکومت اسد که نزدیک به تهران است، سیگنال مثبتی به اسرائیل برای برقراری ارتباط مجدد و عادی سازی روابط با دولت اسرائیل پس از نتانیاهو می رساند. اردوغان به درستی پیش بینی کرده که در صورت حفظ آتش بس، پایان درگیری ها پایان نتانیاهو و هم‌زمان شروع ترامپ است، هم او که در سیاست های اعلامی خود در زمان انتخابات شعار پرهیز از جنگ می‌داد و طبق تجربه قبلی تمایل دارد تا بدون تحمیل هزینه مستقیم از جیب آمریکا و با واسپاری نقش به دیگران اهداف ایالات متحده را تامین کند و چه کسی بهتر از ترکیه در خاورمیانه! ترکیه ای که دوست اسرائیل است، روابط پایاپایی با ایران، روسیه و کشورهای عربی دارد و می‌تواند به خوبی نقش ژاندارم منطقه را برای ایالات متحده و قدرت منطقه ای را برای کشورهای منطقه ایفا کند.

نقش سه کشور روسیه، عربستان و عراق هم در این پازل سیاسی در خور توجه است. عراق و عربستان در یک جبهه اما با اهداف متفاوت قرار دارند و هر دو موافق با کنار رفتن اسد از قدرت هستند لذا با سکوت به همراهی با ترکیه اقدام کرده اند. در مقابل روسیه که بعد از داعش، سوریه را در زمره متصرفات خود محسوب کرده بود اینک هم‌زمان با جنگ در اوکراین در سوریه نیز به حمایت از ارتش سوریه پرداخته و به مبارزه با شبه نظامیان می‌پردازد و هم‌زمان کرملین که از نیات آنکارا آگاه است به تهدید مستقیم ترکیه روی آورده است تا شاید بتواند سدی در راه قدرت طلبی اردوغان باشد.

شروع ناآرامی ها در سوریه موضوعی نیست که روسیه و ایران به سادگی از کنار آن بگذرند و اجازه دهند که حکومت بشار اسد سقوط کند، برای ایران از باب حفظ ارتباط با حزب الله و محور مقاومت غیر ممکن است و برای روسیه از جهت گسترش دامنه نفوذ غرب و ایالات متحده؛ لذا باید دید این سودای جاه طلبی و قدرت طلبی اردوغان چه سرانجامی خواهد داشت. آیا آن گونه که اردوغان پیش بینی کرده ترامپ این نقش را به او می سپارد یا خیر و ترامپ در سودای راه دیگری است؛ راهی که می‌تواند از برقراری صلح در اوکراین و چانه زنی ها با مسکو، قرار دادن چین در تنگنای اقتصادی و شاید حتی مذاکره با ایران باشد.

کلید واژه ها: ترکیه رجب طیب اردوغان ایران و ترکیه ترکیه و سوریه ایران و ترکیه و سوریه ترکیه و روسیه ادلب استان ادلب حلب شهر حلب سقوط حلب


( ۱۷ )

نظر شما :

حامد ۱۰ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۴۵
البته هیچ جا اشاره نشده که اردوغان قبلا از تکفیری های داعش برای اهدافش استفاده می‌کرد و الان از تروریست‌های النصره. طوری تحلیل شده که اردوغان خیلی تر و تمیز و اخلاقی کار می‌کند!
کوروش داریوش راده ۱۰ آذر ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۱
حلب و موصل و کرکوک شهرهای ترکیه هستند و به زور و دسیسه انگلیس از امپراطوری عثمانی جدا شده بودند. آفرین بر ترکیه. احیای امپراطوری تورک عثمانی تنها راه علاج مشکلات خاورمیانه است. به قول امیر کویت منتظر سلیم ها و سلیمان ها هستیم تا اروپایی ها را سرجای خود بنشیناد
ناشناس ۱۰ آذر ۱۴۰۳ | ۱۹:۱۳
میخواهید بدانید به چه می اندیشد؟؟؟؟ فقط موضع تفاله های پانترک ایران نگاه کنید
خسرو ۱۰ آذر ۱۴۰۳ | ۲۲:۲۳
هرکشوری استراتژی خود را دارد و منافع خود را تامین می‌کند ، منافع و استراتژی ایران کدامند ؟ در کجا و برای چه باید بجنگیم و هزینه بپردازیم ؟ اردوغان برنامه خود رادارد و رقیب ایران است ما چه برنامه ای داریم؟ جنگیدن در سوریه و یمن و لبنان و افغانستان و عراق و... برای این نیست که دیپلماسی بی حالی داریم ؟ درحالی که پ ک ک و کردها به نیابت از آمریکا میجنگند چرا بشار اسد جاهای مهم حلب را به آنها واگذار کرده است ؟ چرا با وجود حمله های متعدد اسرائیل به سوریه و نیروهای ایرانی مستقر در سوریه ، بشار اسد هیچ حمله ای به اسرائیل نمی کند؟ لابد روسیه اجازه نمی دهد
ایرانی ۱۰ آذر ۱۴۰۳ | ۲۳:۴۴
به اصطلاح کوروش داریوش زاده خجالت نکش و تبریز را هم به لیستت اضافه کن!
عبدالرضا ۱۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۰
نویسنده عزیز در جند جا اشتباه نوشته است ادلب از اول در تصرف مخالفین بوده و حلب الان به تصرف انها در امده است ثانیا ادلب و حلب اکثرا عرب و تورکمان هستند و در انجا کورد خیلی کم است
نصیحتی به کوروش ۱۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۵
منطق ترکی وجود مهاجران ترک در هر نقطه از زمین ارث ترکهاست ،با این منطق پس تمام این شهرها جز حکومت و حاکمیت امپراطوری ایران بودند و حتی اسامی شهرهای مانند تلنبار بغداد هم فارسی است ،منطقه اجازه کشورگشایی و احیای امپراطوریهای قومیتی و نژادی و حرم سرا ساز نمی دهد تنها راه علاج مشکلات خاورمیانه دوری از سلطنت طلبی و دیکتاتوری و مردم سالاری نه قومیت سازی ،سلیم ها و سلیمان ها فقط در موزه ها جای دارند و در واقعیت
م ۱۱ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۲۹
ناشناس توهین نکن، تفاله لایق خودت و همفکرانت هست. معلوم خیلی بی‌شعوری اگر منطق و استدلال حالیته می‌تونی نظرت را بدون توهین و برچسب زدن بنویسی!؟
حامد ۱۲ آذر ۱۴۰۳ | ۰۷:۳۷
چیزی که در این سایت خودنمایی میکند نظرات احتمالا یک یا چند سایبری در خدمت ترکیه است. به عنوان کسی که حداقل ده سال است دیپلماسی ایرانی را میخوانم، جالب است که خط سیر نظراتی که با اسامی خسرو و کامران و علی و جدیدا کوروش داریوش زاده و ... دنبال شود. اینها اصلا انگار از منظر یک ایرانی و حتی یک ایرانی ساکن شمال غرب کشور که ممکن است نزدیکی زیادی با ترکیه و باکو هم احساس کند مسائل را نمی‌بینند. در آن اوایل که اصولا با تهمت‌های مختلف خودشان را پشت عقاید شیعی و ضد اسرائیلی پنهان می‌کردند. الان که رابطه عظیم تسلیحاتی باکو و اسراییل و رابطه انرژی ترکیه و اسراییل آشکار است دیگر نمی‌توانند ازین کارها بکنند. حتی در بحران‌های قره باغ بارها اینها می‌گفتند که از باکو حمایت شود به نفع ایران است. الان که باکو پیروز شده است که هر روز با ترکیه ایران را به ایجاد دالان تهدید می‌کنند و اموال ایران در باکو مصادره شده است. نظرات شان در همین سایت و در مطالب قدیمی تر موجود است. الان هم اصلا به ایجاد گروه های تروریستی تکفیری و حتی گروه های تروریستی ترک مثل ترکستانی توسط ترکیه اشاره نمیکنند! همینها دیروز به پرچم ایران در سوریه توهین کردند و درست مثل همبن بحثهای رسانه های ترکیه که ایران را صفوی می‌دادند که وارد سوریه شده است، علیه شیعیان در حین توهین به پرچم کشور شعار می‌دادند! در سوریه هم جعل واقعیت میکنند و میگویند چرا اسد به اسرائیل حمله نمی‌کند!!! با کدام نیروی نظامی وقتی که ترکیه عزیزتان هزاران تکفیری را آموزش داده و در سوریه رها کرده است؟ بشار اسد که یک صدم اردوغان هم ضد اسراییل شعار نمی‌دهد. چرا ترکیه علیه اسرائیل اقدام نمیکند؟ اصلا گیریم که جراتش را ندارد اقدام نظامی کند چرا جریان صادرات انرژی از باکو به ترکیه و بعد به اسرائیل را قطع نمیکند؟ اصلا نظرات اینها انقدر خنده دار شده است که بل واقعیت هیچ نسبتی ندارد.
خسرو ۱۲ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۲
پانکرد ترسو ، بهتر نیست در مورد نوشته نظر بدهی ؟ ایران با جمهوری اسلامی یا صفویه یا افشار یا سلجوقی وطن ماست اجداد ما بعنوان صفوی با عثمانی جنگیدند در موقع حمله صدام به ایران ما از وطنمان ایران دفاع کردیم و جمهوری آذربایجان هم قطعه ای از وطن ماست که فارغ از حکومت آذربایجان ، ما از مردم آذربایجان هم حمایت می کنیم ما یکرنگ و صادق هستیم ولی شما پانکردها با اینکه دشمن ایران هستید و آرزوی تجزیه و نابودی ایران را دارید ظاهرسازی می کنید مثل صد سال گذشته
نقدی به خسرو ۱۳ آذر ۱۴۰۳ | ۲۰:۴۲
خسرو بر چسب زنی نکن ،ژست وطن پرستی شما در استادیوم ها ، مراسمات ملی و....میبینیم همبستگی شما با انور آب است شعار وطن پرستی شما لق لق زبانتان است آرزوی شما همان آرزوی روباه پیر استعمار و متجاوزان عثمانی است مردم باکو فارغ از حاکمانشان شما را دشمن یا در بهترین حالت رقیب میبیند و زیر پرچم ترکیه و اسراییل یکرنگ و صادق اند ارزوها و توهمات خود را به جای واقعیت بیان نکنید
حامد ۱۴ آذر ۱۴۰۳ | ۰۸:۵۴
در مورد نوشته هم نطر داده ام بالا اگر تسلطت بر زبان فارسی را بیشتز کنی! باز جعلیات و اصطلاحات جعلی پانترکی. اینها ظر من را با جعلیاتشان تایید می‌کنند. شما کجا از ایران دفاع کردید در مقابل ترکیه و باکو. شما هر جا اسم کریدورهای جعلی آمد گفتید ترکیه و باکو درست میگویند و ایران اشتباه میکند. حتی حاضر نشدید یک کلمه علیه توقیف دارایی های ایران توسط علیف حرفی بزنید. حاضر نشدید علیه سرقت اسناد ایران از راه باکو حرفی بزنید. الان حتی حاضر نیستید علیه تروریست‌های ترکیه که کلیپهایشان در حال شعار دادن علیه ایران موجود است صحبت کنید. نه عزیز من هیچکس اندازه شماها افکار تجزیه طلبانه در ایران ندارد و همین افکار تجزیه طلبانه به شما اجازه می‌دهد که در خدمت بیگانه باشید و با اصطلاحات پان های جعلی که می‌سازید که کاملا ساختگی و بدون هیچ واقعیت تاریخی و بیرونی هستند به دیگران برچسب بزنید. اتفاقا کاملا مشخص شد که خط سیر نطرات شما کجاست. شما حرفی برای منافع ملی ایران ندارید.