تراژدی عشق یک‌طرفه ما و مسکو

خنجر از پشت روسیه به ایران با زنگزور

۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۹۳۰۳ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
نویسنده خبر: غلامرضا مصدق
غلامرضا مصدق در یادداشتی می نویسد: در حال حاضر ما از دو مسیرِ ارمنستان و ترکیه با اروپا ارتباط زمینی داریم، با ایجاد این کریدور، ارتباط زمینی ما با اروپا به ترکیه منحصر خواهد شد. به زبان ساده منبعد ارتباط زمینی ما با ارمنستان مستلزم عبور از کریدور نخجوان و آذربایجان خواهد شد. با توجه به روابط استراتژیک و عمیق آذربایجان و ترکیه، هر گاه با ترکیه روابطمان به هر دلیلی شکرآب شود، دو کشور مذکور به‌راحتی ارتباط زمینی ما با اروپا را قطع می کنند. قطع درآمد فعلی ایران از ترانزیت کالا و مسافر نخجوان – آذربایجان، از بین رفتن مرز ما و ارمنستان، ایجاد یک راه زمینی و دریائی جدیدِ ارزانتر، کوتاهتر و مطمئن تر برای ترکیه به عنوان رقیب اقتصادی ما به قفقاز، روسیه، دریای خزر و آسیای میانه، فقط بخشی از تبعات ایجاد این کریدور است. این اقدام ۱۰۰درصد؜ در جهت تامین منافع، روسیه، ترکیه و آذربایجان و ۱۰۰درصد ضد منافع ایران است.
خنجر از پشت روسیه به ایران با زنگزور

دیپلماسی ایرانی: عشق یکسره ما و روسیه هر روز دردسر جدیدی برای ما ایجاد می کند.

لاینقطع بر فهرست بلند بالای بی وفائی های مکرر معشوقه روسی ما، موارد جدیدی اضافه می شود؛ آخرین آنها، یکی سکوت در برابر حمله اسرائیل به ایران است و‌ دیگری طرح ایجاد کریدور زنگزور بین نخجوان و سرزمین اصلی کشور آذربایجان از طریق مرز ما با ارمنستان است.

سکوت در مقابل حمله اسرائیل را فعلاً رها می کنیم و به کریدور زنگزور می پردازیم. در حال حاضر ما از دو مسیرِ ارمنستان و ترکیه با اروپا ارتباط زمینی داریم، با ایجاد این کریدور، ارتباط زمینی ما با اروپا به ترکیه منحصر خواهد شد. به زبان ساده منبعد ارتباط زمینی ما با ارمنستان مستلزم عبور از کریدور نخجوان و آذربایجان خواهد شد. با توجه به روابط استراتژیک و عمیق آذربایجان و ترکیه، هر گاه با ترکیه روابطمان به هر دلیلی شکرآب شود، دو کشور مذکور به‌راحتی ارتباط زمینی ما با اروپا را قطع می کنند. قطع درآمد فعلی ایران از ترانزیت کالا و مسافر نخجوان – آذربایجان، از بین رفتن مرز ما و ارمنستان، ایجاد یک راه زمینی و دریائی جدیدِ ارزانتر، کوتاهتر و مطمئن تر برای ترکیه به عنوان رقیب اقتصادی ما به قفقاز، روسیه، دریای خزر و آسیای میانه، فقط بخشی از تبعات ایجاد این کریدور است. این اقدام ۱۰۰درصد؜ در جهت تامین منافع، روسیه، ترکیه و آذربایجان و ۱۰۰درصد ضد منافع ایران است.

به دلیل اهمیت موضوع برای امنیت ملی ایران و حساسیت بالای این اقدامِ آذربایجان و با توجه به نفوذ تاریخی روسیه در قفقاز، قطعاً بدون حمایت و همدلی این کشور با آذربایجان و ترکیه، امکان ایجاد آن وجود نخواهد داشت. سوابق خنجر از پشت زدن‌های مکرر روسیه به ایران و با وجود عشق یک‌طرفه فی مابین ما و آنها به احتمال قریب به یقین، این اتفاق شوم به وقوع خواهد پیوست. ضمناً با توجه به روابط گسترده آذربایجان و اسرائیل، از نقش این کشور در این موضوع هم نباید غافل شد.

چرا پوتین در این همه سال مدام با کارت ما با رقبا و دشمنانش بازی می کند و با اینکه از این کارت آس همیشه منفعت برده اما مدام در حال ضربه زدن به منافع ملی ماست؟ جواب ساده است، سیاستمدار با تجربه و دنیا دیده ای مثل پوتین که با تدابیر خود روسیه را از هرج و مرج ناشی از فروپاشی شوروی سابق نجات داد، به‌خوبی می داند، استراتژی مقدس آمریکا ستیزی ایران تحت هیچ شرایطی قابل تغییر نیست و اگر بدترین مواضع حتی زیر سوال بردن تمامیت ارضی را علیه ایران اتخاذ کند، کاملاً مطمئن است نازکتر از گل به او گفته نخواهد شد، چون الزامات در اولویت اول بودن رسالت آمریکا ستیزی ما ایجاب می کند در مقابل نامردی های مکرر او سکوت کنیم، هر چه باشد روسیه دشمن خونی آمریکاست. 

معروف است که " دشمنِ دشمن من، دوست من است "، نتیجه اینکه با کنار گذاشتن استراتژی "نه شرقی نه غربی" و جایگزین کردن آن با استراتژی "نه غربی – فقط شرقی"، دست خود را در میدان دیپلماسی حسابی بسته ایم. به امید روزی که ایران استراتژی متوازن، منطقی و کارآمد "هم شرقی و هم غربی" را در سیاست خارجی خود اتخاذ کند.

غلامرضا مصدق

نویسنده خبر

استاد دانشگاه و مدیرکل و رئیس سابق سازمان صنایع و معادن استان لرستان.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: غلامرضا مصدق ایران و روسیه روسیه و ترکیه روسیه و آذربایجان ایران و روسیه و آذربایجان ایران و ترکیه و روسیه ایران و روسیه و امریکا ایران و روسیه و غرب نه شرقی نه غربی تهران و مسکو ولادیمیر پوتین


( ۳۰ )

نظر شما :

یزدگرد دوم ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۲
چه کسی گفته آذربایجان دالان زنگزور را می خواهد؟ کل استان زنگزور توسط ارمنستان اشغال شده و باید به آذربایجان برگردانده شود.
محمد ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۷:۴۱
مشکل اصلی ما نه روسیه است و نه آذربایجان و ترکیه ، مشکل اصلی پانتورک هایی هستند که فارسی حرف می زنند اما معبود و مقصودشان اردوغان است ، ایرانی هستند اما سنگ باکو به سینه می زنند. می دانند آذربایجان و ارمنستان و قفقاز بخش های جدا شده از سرزمین ایران هستند اما برای این مناطق تاریخ جعل می کنند. می دانند که ترک ها اقوامی اسیر مغول و چنگیز بوده اندکه در ایران آزاد شده اند اما خود را برتر از ایران و ایرانی می بینند. از آن بدتر می دانند که نه ترک های آسیای مرکزی اینها را ترک حساب می کنند نه آناتولی و استانبول اینها را به عنوان ترک به رسمیت می شناسند اما بر در آستان علی اف و اردوغان دریوزگی می کنند. اما خطاب به سیاستمدار با تجربه و دنیا دیده ای مثل پوتین باید بگوییم که ایرانی برای دفاع از مرزهای خود معطل سیاستمدران روسوفیل نمی ماند. حتی شده با دست خالی مرزهایمان را حفظ خواهیم کرد ولو سیاستمدران عاشق روسیه را خوش نیاید
عاریایی ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۱۸:۲۵
جناب محمد اعصابت رو کنترل کن! از دست این ترکها و پانترکها یه وقت سکته نکنی
خسرو ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۸
با نظرات نویسنده در مورد عشق یکطرفه ایران به روسیه موافقم ولی چگونه ارمنستان می‌تواند مسیر خشکی ایران به اورپا باشد چرا نقشه جغرافیایی را نگاه نمی کنید ؟ ارمنستان و گرجستان خودشان از طریق ترکیه به اورپا راه خشکی دارند ___ اگر می‌خواهید راه خشکی بدون ترکیه و آذربایجان به اورپا داشته باشید مسیر طولانی ترکمنستان قزاقستان و روسیه و بلاروس موجود است __ ولی تنها دلیل مورد قبول برای مخالفت با کریدور زنگه زور ، حق ترانزیت بین نخجوان و سرزمین اصلی آذربایجان است که مبلغ ناچیزی است ولی مرز ایران و ارمنستان هرگز از بین نمی رود
م ۲۶ آبان ۱۴۰۳ | ۲۲:۳۸
از اینکه روسیه با کارت ایران به نفع منافع سیاسی خود با دیگر کشورها از جمله با آمریکا ، اسرائیل و امارات بازی کرده و خواهد کرد شکی نیست و در مقابل ایران کمتر از حمایت روسیه در مناقشات و توافقات برخوردار بوده است. اما ایرادی که بر نویسنده وارد است و قابل درک نیست اینکه چطوری می‌شود که ارتباط زمینی ما با ارمنستان مستلزم عبور از کریدور نخجوان و آذربایجان خواهد شد و دو کشور به‌راحتی ارتباط زمینی ما با اروپا را قطع می کنند. اگر چنین هست چرا ارتباط زمینی از طریق ایران که ارتباط بین دو قسمت آذربایجان را برقرار می‌کند، باعث قطع ارتباط ایران با ارمنستان نمی‌شود.
مهدی ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۰۱:۳۶
بدون شک شیطانی ترین نقش در کشتار فلسطینیها بعد از صهیونیستها و امریکاییها به عهده این مغولهای مهاجر هست
اطلس ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۱
الحق که پان ترکها در خفت و خاری قوم خود در ایران سرآمد هستند ،خباثت ،خیانت آنها ماندگار توهمات و ادعای آنها بسیار ،بیشترین ضربه و ضرر به منافع ایران را صورت دادند از سرقت اسناد هسته ای تا شهادت دانشمندان هسته ای با همدستی باکو و اسراییل حال اگر بتواند خاک خود را به حراج میگذارند مانند اجداد و حاکمان قاجاری خود ،سینوک نه تمام باکو خاک ایران و به ایران باز میگردد
میر توحید غیبی ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۰۹:۵۵
جناب غ. مصدق : زنگزور خاک آذربایجان است که بدون رضایت ملت و دولت آذربایجان توسط استالین به ارامنه پیشکش گردیده، آذربایجان چطور که قره باغ را بعد از ۳۰ جنگ از چنگ اشغالگران ارمنی آزاد کرد مطمئنا زنگزور را هم آزاد خواهد کرد، طبق آمار سرشماری نفوس که در سال ۱۹۰۶ توسط روس‌ها انجام گردیده و هنوز هم به عنوان سندی معتبر قابل استناد سازمانهای بین المللی محسوب میشود،تعداد ارامنه شهر ایروان( چوخور سعد،هزار مسجد، شهر روان خان) تنها ۱۵ در صد جمعیت ۸۰ هزاری نفری بودند ،یعنی ۸۵ در صد نفوس شهر ایروان مسلمان و ترک بودند،میتوانیدبا یک سرچ اینترنتی صحت مطلب را پیگیری و حتی ۹۶ در صد روستاهای ارمنستان فعلی مسلمان و ترک بوده اند که توسط روس‌ها بعد از تاسیس ارمنستان در سال ۱۹۱۸ تمامی مسلمانانها مرحله به مرحله به آسیای میانه کوچانده شدند بطوریکه امروزه حتی یک نفر مسلمان بومی در ارمنستان موجود نیست، پس در می یابیم خاک ارمنستان در اصل سرزمین اشغال شده ترکان مسلمان است ،که انشاالله آزاد خواهد شد، ناگفته نماند سرزمین اصلی ارامنه در جنوب شرق ترکیه می‌باشد که بعد از وقایع سال ۱۹۱۵ (تهجیر ارامنه به سوریه) توسط عشایر کرد عراقی اشغال گردیده، پس نتنها زنگزور بلکه تمامی سرزمین ارمنستان جعلی مربوط به ترکان مسلمان است. و ارامنه باید به جنوب شرق ترکیه برگردند، و سرزمینهای اشغالی آذربایجان را به صاحبان اصلیش برگردانند.
یوسف اکبری ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۲۸
جناب محمد خان اول ، اول خودت رو کنترل کن تا خدای نکرده سکته نزنی دوم قبل از اینکه اجداد خان بزرگ مغول چنگیز خان به دنیا بیایند ترک ها با دلاورانی چون آلب ارسلان غازی و سلطان محمود غزنوی شناخته می شدند یعنی اگر نظریه مهاجرت ترک ها به فلات ایران را بپذیریم این مهاجرت قرن ها قبل از چنگیز خان بزرگ انجام شده سه سلسله بزرگ غزنویان ، سلجوقیان و خوارزم شاهیان قبل از تولد چنگیز خان تشکیل شده اند
عبدالرضا ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۱۰:۴۳
ارتباط با اروپا از کی این همه مهم شده است پس اینهمه غرب ستیزی برای چیست ثانیاارتباط از طریق ارمنستان با تورکیه و حتا ازربایجان قابل مقایسه نیست جاده های مالرو ارمنستان گذر از کشور ثالثی مثل گرجستان وغیره باعث می شود هیچ عقل سلیمی به ارمنستان به عنوان راه ارتباطی حتا فرعی نگاه نکند از سوی دیگر از زمان کریم خان به بعد هیچ درگیری بین ایران و عثمانی ایجاد نشده حتا در زمان حکومت ضد تورک پهلوی رضا خان بهترین روابط را با تورکیه داشت و در تورکیه مثل بلبل تورکیصحبت می کرد
عاریایی ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۱۱:۳۰
این وسط حالا به قاجارهای ترک نژاد چرا فحش می دهید؟ بد کردند بیست سال دلاورانه با روس‌ها جنگیدند؟ نصف بلوچستان را از انگلیس گرفتند و به ایران ملحق کردند. هرات را گرفتند و غیره. البته برای شما پالانی ها خوب بودند و شما روی تعصب پالانی های هم نژادتان همینطور بدون دلیل در هر فرصتی به کوبیدن قاجارها می پردازید.
علی ۲۷ آبان ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۱
اولاٌ سیاست روسها در مورد جزایر سه گانه هم یادتان نرود ونگاهی هم به تاریخ برای اثبات دوست نبودن روسیه بیندازید بدنیست ولی موضوع زنگه زور به قطع یقین به سود ایران ما هم خواهد بود کسانی که مدام بر قطع راه ارتباطی ایران از طریق ارمنستان به اروپا را پیش می کشند قطعا دشمن ایران هستند چون همه چیز در این موردآشکار است ونگاه به نقشه یا وضعیت ارمنستان جنگ زده هم معلوم است به نظرمن حتی با پیوستن ایران به جمع کشورهای تورک منافع ایران بیشتر تامین خواهد شد باوجود انزوای ایران ، پیوستن به آلترناتیوهای دیگر به سود ما خواهد شد ودر یک جمله دوستی با کشورهای تورک به نفع ماست چون نیمی از ایران ما را تورکها تشکیل می دهند وعشق دو طرفه به تورکها خیلی بهتر از عشق یک طرفه به روسها خواهد بود.
نبرد اردبیل ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۰۴:۳۷
اولا همین الان هم حجم صادرات شما از مسیر ترکیه به اتحادیه اروپا قابل قیاس با ارمنستان و از آنجا به گرجستان و پس از آن به اتحادیه اروپا نیست ترکیه مسیر شما به اروپا رو بخواد از طریق خاک خودش مسدود کنه تبعاتش شدید تر از انسداد فرضی و توهمی دالان زنگه زور است دوما تصمیمات داخلی دو کشور اعم از اجرایی کردن قرارداد ها مثل همین دالان زنگه زور مسئله داخلی و حاکمیت ملی آنان است سوما خود ارمنستان هم به این نتیجه رسیده ترکیه دروازه ی گسترش روابط سیاسی اقتصادی ارمنستان با غرب است و اتکای صرف بر روسیه و تنش با باکو و انکارا به عنوان دو همسایه شرقی و غربی چیزی جز خسارت برای او در پی نداشته و از همین رو به دنبال حل مسائل خود با آنان است چهارما اقتصاد ایران مکمل اقتصاد ترکیه است نه رقیب آن ، عمده صادرات ایران انرژی و وارداتش کالاهای صنعتی و عمده صادرات ترکیه کالای صنعتی و وارداتش انرژی است رقیب اقتصادی ما همیشه روس ها بودن منافعی اقتصادی ای که در رابطه با فضولی روس ها در تحریم ماندن نفت ایران و توقف استخراج انرژی در خزر و عدم تحمل توسعه و صادرات گاز ایران به عنوان تنها رقیب بزرگ بالقوه برای روسیه حتی رقابت در صادرات نفت قاچاق به چین و مسئله روس ها در پروژه هسته ای و … که از ما پایمال شده و میشه قابل قیاس با تبعات به اصطلاح دسترسی ترکیه به بازار قفقاز و دریای خزری نیست بماند که شما در قفقاز و آسیای میانه بازار هدف صادراتی خاص و پر وزنی ندارید طی سنوات گذشته شما حسن همجواری رو با همه ی همسایه های ایران رعایت میکردید تا امروز روز همه اون کشورها علی الخصوص کشور کوچکی مثل آذربایجان دلیلی برای تنش با شما نداشته باشن و نتیجتا به دنبال افزایش و گسترش همکاری با دشمن یا رقبای شما اعم از اسرائیل و ترکیه و روسیه در راستای ایجاد توازن علیه تهدیداتی که از سوی شما احساس می‌کنند نرن
فرهاد ۲۸ آبان ۱۴۰۳ | ۱۴:۱۴
زنگه زور کلا اسم جعلی است. اسم رسمی انجا سیونیک است که به طور رسمی در محدوده جغرافیایی ارمنستان قرار دارد. اگر قرار به اعاده وضعیت گذشته باشد، کل با‌کو و نخجوان به ایران باید برگردد. ضمن اینکه چیزی که اصلا این سایبریهای پانترک به آن اشاره نمیکنند، منافع ملی ایران است. کلا از زاویه ایرانی به مسائل نگاه نمیکنند بلکه در حال توجیه رفتار باکو و ترکیه هستند. البته معلوم نیست همکاری نظامی و اطلاعاتی باکو و اسراییل که به خاک ایران حمله کرده است را چطور می‌خواهند توجیه کنند!