انتخابات و صورت مسئله

پیروزی جلیلی اعلام خطر به جامعه داخلی و بین‌المللی

۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۲۶۹۰۶ نگاه ایرانی خاورمیانه
نویسنده خبر: کوروش احمدی
کوروش احمدی در یادداشتی می نویسد: شک نیست که پیروزی آقای جلیلی در روز جمعه اعلام خطر دیگری به جامعه داخلی و بین‌المللی خواهد بود. پیش‌فرض این پیروزی با پشتوانه حدود ۲۰ درصد مردم، تشدید تحریم‌ها و تشدید سوءمدیریت مزمن به‌عنوان دلایل اصلی مشکلات اقتصادی و معیشتی خواهد بود. نخست، واکنش هیجانی را در بازار ارز و طلا خواهیم دید. فرار سرمایه و فرار نخبگان تشدید خواهد شد و در نتیجه روند نرخ تشکیل سرمایه ثابت سالانه که از سال ۹۱ به بعد منفی بوده و دلیل اصلی نرخ تولید ناخالص داخلی بسیار اندک بوده، ادامه خواهد یافت. تشدید رکود تورمی حاصل چنین دورنمایی خواهد بود. تیم آقای جلیلی که تاکنون برنامه‌ای برای جلوگیری از چنین دورنمایی ارائه نداده، به لحاظ رویکرد و توان کارشناسی و استفاده از کارشناسان در حدی نیست که بتواند بحرانی فزاینده را کنترل کند.
پیروزی جلیلی اعلام خطر  به جامعه داخلی و بین‌المللی

دیپلماسی ایرانی: شک نیست که پیروزی آقای جلیلی در روز جمعه اعلام خطر دیگری به جامعه داخلی و بین‌المللی خواهد بود. پیش‌فرض این پیروزی با پشتوانه حدود 20 درصد مردم، تشدید تحریم‌ها و تشدید سوءمدیریت مزمن به‌عنوان دلایل اصلی مشکلات اقتصادی و معیشتی خواهد بود. نخست، واکنش هیجانی را در بازار ارز و طلا خواهیم دید. فرار سرمایه و فرار نخبگان تشدید خواهد شد و در نتیجه روند نرخ تشکیل سرمایه ثابت سالانه که از سال 91 به بعد منفی بوده و دلیل اصلی نرخ تولید ناخالص داخلی بسیار اندک بوده، ادامه خواهد یافت. تشدید رکود تورمی حاصل چنین دورنمایی خواهد بود. تیم آقای جلیلی که تاکنون برنامه‌ای برای جلوگیری از چنین دورنمایی ارائه نداده، به لحاظ رویکرد و توان کارشناسی و استفاده از کارشناسان در حدی نیست که بتواند بحرانی فزاینده را کنترل کند.

البته طیف آقای جلیلی حق دارد نظرات سیاسی خاص خود را داشته باشد، اما سؤال این است که آیا طیف مقابل در این انتخابات راهبرد و عملکرد درستی برای نجات کشور از چنین خطری داشته است یا خیر. برای اینکه قوه مجریه اسیر یک ایدئولوژی و افکار خطرناک نشده و در کاملا بسته نشود، لازم است حدود پنج درصد از رأی‌ندهندگان در جمعه گذشته به جمع رأی‌دهندگان به آقای پزشکیان بپیوندند. فرض را باید بر این گذاشت که تقریبا همه کسانی که جمعه گذشته به آقای قالیباف رأی دادند، این بار به آقای جلیلی رأی خواهند داد و تنها ممکن است بخش کوچکی از آنها به آقای پزشکیان متمایل شوند یا در خانه بمانند. اگر دوپینگ‌ها و استفاده از امکانات عمومی را نیز وارد معادله کنیم، پیروزی آقای پزشکیان مشروط به آوردن پنج درصد یعنی بیش از سه میلیون رأی‌دهنده جدید به میدان است. ممکن است این کار آسانی نباشد. فاکتور ترس ممکن است این بار در جهت به میدان آوردن این پنج درصد کمک کند، اما در مقابل موانع جدیدی نیز وارد معادله شده‌ است. یکی از این موانع رأی‌ندادن چهره‌های شناخته‌شده‌ای است که جمعه گذشته، بدون اعلام قبلی، از رأی‌دادن خودداری کردند. عامل دیگر می‌تواند انگیزه مضاعفی باشد که بلوک 60درصدی با مشاهده وزن و تأثیر خود بر معادلات یافته است. ضمن اینکه با وجود مشارکت حداقلی و برخلاف تصورات پیشین همچنان کاندیدای اصلاح‌طلبان توانست نفر اول انتخابات باشد. ضمن اینکه افت شدید رأی اصولگرایان در مقایسه با 1400 نیز ممکن است مشوق بلوک 60درصدی شده باشد.

نگارنده ضمن اینکه امیدوار است دست‌کم پنج درصد از کسانی که رأی‌ ندادند، متقاعد به رأی‌دادن شوند، اما در صورت محقق‌نشدن این امید تقصیر را متوجه ستاد آقای پزشکیان و حامیان ایشان خواهم دانست. قبلا به تفصیل توضیح داده‌ام که کارزار آقای پزشکیان و اصلاح‌طلبان در دور قبل از کیفیت لازم برخوردار نبود و بیشتر بر فاکتورهایی مانند رقیب‌هراسی و ایجاد شور و هیجان در مخاطب و کنش تشویقی عاری از محتوا تکیه داشت و از نظر طرح مباحث جدی، ارائه طرح و برنامه برای حرکت در جهت رفع مشکلات فاقد معنا و محتوا بود. شک ندارم که معدودی در بین حامیان آقای پزشکیان از ابتدا متوجه صورت مسئله بودند، اما ذهنیت خاص آقای پزشکیان و محافظه‌کاری شماری از حامیان ایشان به‌اضافه نگرانی از واکنش‌ها، پرداختن به اصل صورت مسئله را مصلحت ندانسته‌ است، اما واقعیت این است که اقشار نوگرای طبقه متوسط شهری در تلاطمات و ناآرامی‌های اجتماعی و سیاسی 15 سال اخیر بسیار آزموده، باتجربه و مطلع شده و خواستار انتخاباتی هستند که بتواند منشأ تغییر باشد. پیش‌فرض آنها این است که در گذشته نقش تعیین‌کننده‌ای در فرستادن کسانی به پاستور داشته‌اند، اما خُلف وعده یا موانع اجازه تغییر نداده‌ است.

در شرایطی که نشانه‌ای حاکی از تغییر سیاست‌های کلی در دست نیست و مثلا وزارت کشور جمعه گذشته طی میلیون‌ها پیامک تفسیر خود را از هر رأی به هر نامزد اعلام کرد، کارزار انتخاباتی آقای پزشکیان باید به گونه‌ای طراحی می‌شد که نوید یک انتخابات معنی‌دار و مطالبه‌محور، نه صوری را بدهد. باید بپذیرند که دوره رأی غیرمشروط در ایران سپری شده‌ است. نوعی ارتباط متقابل و پرسش و پاسخ با رأی‌دهندگان با هدف اقناع آنها باید شکل بگیرد. فرض باید بر این باشد که رأی‌گیرنده و رأی‌دهندگان طرفین یک قرارداد سیاسی-اجتماعی دو‌طرفه‌ هستند که هر‌یک باید تعهداتی را عهده‌دار شود و ضمانت‌هایی را برای عمل به تعهد خود ارائه کند.

همچنین باید توجه شود که ارائه طرح و برنامه از طرف یک کاندیدا و گرفتن رأی از مردم براساس‌آن به نوبه خود بهترین حربه در دست کاندیدا بعد از ورود به پاستور برای چانه‌زنی با دیگر بخش‌های حاکمیت خواهد بود؛ بنابراین در فرصت باقی‌مانده باید در کنار کلی‌گویی‌ها و همایش‌های هیجانی، به مسائل عینی و ملموس نیز پرداخته شود. به طور کلی دوره‌های انتخاباتی فرصتی فشرده و ارزشمند برای آموزش سیاست‌مداران و رأی‌دهندگان است و کاهش سخت‌گیری‌ها در ادوار انتخاباتی در کشورهای در حال توسعه فرصت‌هایی فراهم می‌کند که نباید از دست برود./شرق

کوروش احمدی

نویسنده خبر

کارشناسی ارشد سیستم ها و ساخت های سیاسی Universite de Paris و دیپلمات سابق ایران در سازمان ملل

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: ایران سعید جلیلی سیاست خارجی مسعود پزشکیان انتخابات


( ۲۵ )

نظر شما :

ناشناس ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۰۹:۴۵
کورش . دروغ نگو
شاهین ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۰۹:۴۶
طرف مقابل هم برنامه ای ارائه نداده، حال بگذریم که اطرافیان اقای پزشکیان هر روز به ساختار همان دولتی که فاجعه دهه 90را رقم زد نزدیک می شوند.
فرزاد ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۱
هر دو طیف سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب و تحلیلگرانشون به نوعی دچار توهم و اشتباه. محاسبه هستن.یکی از بزرگترین توهمات اصلاح طلبها اینه که فکر میکنند کسانی که در انتخابات شرکت نکردن ونوعی اعتراض مدنی رو به نمایش گذاشتن ؛همفکر و موافق شعارها و وعده ها و منش و رفتار سیاسی اونا هستن.متاسفانه هنوز کلیت نظام سیاسی به اون درک نرسیده و حاضر نیست واقعیتها رو بپذیره.
دلسوز ایران ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۱۱:۰۱
اعلام خطر و فاجعه ایران در زمان روحانی و دارو دسته خودش با ترس از آمریکا و غرب و تحمیل برجام اتفاق افتاد حتی سوخت به هواپیما ظریف ندادند
م. راد ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۱۱:۲۸
متاسفانه از قرار معلوم جناح وابسته به غرب روی بی خبری و کم اطلاعی و خشم مردم حساب ویژه باز کرده. دیشب بخش هایی از گفتگوی و مشاجره ی جناب پزشکیان با آقای جلیلی را دیدم. جناب پزشکیان متاسفانه نه تنها به وضوح چیز زیادی از اوضاع کشور نمی داند و فردی فاقد کفایت لازم برای اداره ی کشوری تحت تحریم است، بلکه در مواردی اخلاق حرفه ای را نیز رعایت نمی کند و فاقد صداقت لازم است. ایشان در مقام مدعی العموم و نماینده ی مردم حنجره پاره می کند انگار نه انگار که در چهل و پنج سال گذشته از موسوی و رفسنجانی بگیر تا خاتمی و روحانی، یعنی بیش از سی سال از چهل و پنج سال گذشته و دقیقا دو برابر جناح اصولگرا، کشور در اختیار جناح مرتبط با ایشان بوده. امروز گزارش بانک جهانی را برای سال دوهزار بیست و چهار می دیدم. جالب است بدانید که متوسط درامد ایرانیان در این دوره (دوره ی مرحوم رییسی) از کشوری با درآمد سرانه ی" متوسط به پایین" ، به کشوری "با درآمد بالاتر از متوسط" ارتقا یافته و رشد اقتصادی آن به پنج درصد رسیده. لینک مطلب به انگلیسی را در ادامه خواهم گذاشت، تا ببینید که برخلاف دروغگویی جناح وابسته به روحانی و اطرافیان پزشکیان ، این دولت مرحوم رییسی نبود که امار سازی می کرد بلکه جناح مقابل یعنی همین مسئولان و مشاوران جناب پرشکیان بوده و هستند که مثل همیشه با بی اخلاقی تمام به مردم دروغ می گفته و آنان را ناامید کرده و می ترسانند.. مقایسه کنید با دولت جناب روحانی که حتی در همان دوران کوتاه به اصطلاح اوج خود و پیش از آمدن ترامپ و برقراری مجدد تحریم ها هم هرگز رشد اقتصادیش از چهار درصد تجاوز نکرد و متوسط رشد آن صفر و در بسیاری حوزه ها منفی بود. بله بدون تردید دولت آقای جلیلی هم مثل دولت شهید رییسی فاقد عیب و ایراد نخواهد بود و کاستی هایی وجود خواهد داشت، اما در نهایت فرق است میان کسانی که با میهن پرستی و تلاش شبانه روزی دنبال حل مشکلات هستند و آنها که همه چیز را به، به قول خودشان کدخدا و برجام و اف ای تی اف (گروه ویژه ی اقدام مالی) متصل کرده و شب روز نوحه و شعار "ما نمی توانیم" سر می دهند.
فرزاد ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۸
هرکسی از ظن خود شد یار من/ وز درون من نجست اسرارمن متاسفانه هنوز دربین کسانی که خودشون رو سیاستمدار و سیاست ورز می‌دونن گوش شنوایی برای شنیدن صدای ملت ایران وجود نداره.ودرکی از خواسته های ملت بزرگ و تاریخی ایران ندارن.یکی گرفتار در ایدئولوژی مذهبی ؛ از عمق راهبردی نظام میگه و به سبک صدر اسلام مبلغین مذهبی رو برای گرفتن بیعت و به قول خودشون تبیین به در خونه های مردم می‌فرسته.ودیگری گرفتار در تعصب قومی و زبانی ؛در شعار ؛از ایران و«برای ایران»میگه ولی در عمل در پیامهای تبلیغاتیش به جای خطاب قراردادن «ملت ایران» و گفتن از حقوق شهروندی و ملی اون؛ایلات و عشایر و قبایل رو مورد خطاب قرار میده و از حقوق اقوام سخن میگه ودر دوران تجدد وعصر ملت -دولت که کشورهای نوظهور باسابقه ی روابط قبیله ای به فکر ملت سازی هستن ؛ایشون به فکر احیای روابط قبیله ای در کشوریست که هزاران سال از ملت سازی اون گذشته.ایشان در گفتار وشعار از ایران میگه ولی در عمل ؛در ستادهای تبلیغاتیش سرود ملی یک کشور اجنبی و نمادهای شوونیستی و نژادپرستی به نمایش گذاشته میشه.ملاک تصمیم و انتخاب مردم این اعمال و رفتارهای زشت ؛متحجرانه و ضدملی هست و نه شعارهای فریبنده.
م. راد ــ خطاب به گردانندگان محترم سایت. ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۱۲:۴۰
"گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من آنچه البته بجایی نرسد فریاد است" ـ یغمای جندقی ما هر روز از وقت گرانبهای خود، با وجود هزار گرفتاری زندگی در خارج از کشور، به خاطر دغدغه و عشق به میهن گذشته و مطالب سایت محترم شما را حتی الامکان مرور می کنیم. اما شما در مقابل هر نظر و مطلبی که به زعمتان مخالف منافع جناح غربگرا و اصلاح طلب است، را سانسور می کنید. نمی شود از یک طرف هم نماینده ی دوفاکتوی دیپلماسی کشور بود و هم بطور همزمان با نگاه تنگ نظرانه ی حزبی و جناحی به همه چیز نگریست. برایتان آرزوی موفقیت می کنم.
علی ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۱۴:۴۱
واقعا عالی بود.
خسرو ۱۲ تیر ۱۴۰۳ | ۲۱:۱۹
پزشکیان فرصت وحدت و سلامت و پیشرفت و آزادی برای ایرانیان است و جلیلی امتداد تحریم و جنگ و اختلافات داخلی و فقر و بیکاری و ... است عده ای که آرزوی فلاکت و افغانستان و سوریه و عراق ( سایبری های طرفدار پ ک ک و داعش ) شدن ایران را دارند طرفدار بلبشو و ایجاد دولت ضعیف در ایران ، توسط سعید جلیلی هستند تا فرصت پیدا کنند به ایران ضربه بزنند در حالی که جلیلی وطن دوست است و اگر رئیس جمهور شود بیشتر و خشونت بارتر با وطن فروشها مبارزه خواهد کرد در حالی که پزشکیان طبق قانون رفتار خواهد کرد
سلیم فرحانی ۱۳ تیر ۱۴۰۳ | ۰۲:۳۸
اگر پزشکیان هم رای بیاره اونم بیشتر از ۲۰درصد حامی و پشتوانه نداره،اونوقت میتونه تو مذاکرات آورده‌ای داشته باشه؟! اونم با لولوی اصلاح‌طلبها(ترامپ)؟
ناشناس ۱۳ تیر ۱۴۰۳ | ۰۸:۱۵
به نظرم درست گفته به طور کلی.اگر چه به مذاق یه عده که منافعشون در بد بختی مردم و تحریم و جنگ هست خوش نیاد.افراد متحجر خود مقدس پندار. که دیگران رو که نظر مخالف اونها رودارن غربزده خطاب میکنن
ناشناس ۱۳ تیر ۱۴۰۳ | ۰۸:۲۰
کسانی که دیگران رو به خاطر این که با اونا موافق نیستن غربگرا خطاب میکنن.چه بسا خودشون جاهلان مقدس نمای آخرالزمانی باشند.نتیجه روی کار آمدن بیسوادان و ناشایستگان و متحجران و فرار نخبگان هست که به دور از عدالت و اسلامه .کسانی که داعیه دینداری دارند ملاحظه کنند