برای حفظ حضورش در بازار نفت چین
ایران برای رقابت با روسیه تا ۱۰ دلار در هر بشکه تخفیف می دهد
دیپلماسی ایرانی: ایران مجبور است قیمت نفت ارزان خود را باز هم کاهش دهد چرا که متحد اصلی اش یعنی روسیه، در بازار چین جایگاه مسلطی پیدا کرده است.
چین به مقصد مهم نفت روسیه تبدیل شده و مسکو درپی تجاوز به خاک اوکراین درصدد است جریان فروش نفت خود را حفظ کند. به این ترتیب، رقابت روسیه با ایران در یکی از اندک بازارهای باقیمانده برای تهران، بالا گرفته است.
صادرات روسیه به چین در ماه مه رکورد زد و این تولید کننده اوپک پلاس از عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تامین کننده نفت، پیشی گرفت. ایران قیمت نفت خود را کاهش داد تا در بازار باقی بماند و همچنان توانسته جریان نفت خود را حفظ کند چرا که تقاضای نفت چین در پی تسهیل محدودیت های کرونا در این کشور افزایش یافته است.
واندانا هاری، بنیانگذار موسسه واندا اینسایت (Vanda Insights)، در این باره می گوید: «رقابت روسیه و ایران تنها به نفع پکن است. این مسئله به نوبه خود تولید کنندگان خلیج فارس را برآشفته می کند زیرا می بینند که بازار ارزشمند آنها به تسخیر نرخ های تخفیفی درآمده است.»
از پایان سال 2020 داده های رسمی چین تنها سه ماه واردات از ایران را نشان می دهند. با این حال، داده های یک منبع سوم، جریان باثباتی از نفت را گزارش می کنند. براساس گزارش موسسه Kpler، پس از یک کاهش جزئی از جریان نفت در ماه آوریل، واردات در ماه می و ژوئن به بیش از هفتصد هزار بشکه در روز رسیده است.
به گفته معامله گران، نفت ایران نزدیک به ده دلار در هر بشکه پایین تر از قیمت های نفت آتی برنت قیمت گذاری شده تا با محموله نفت شرکت راشن اورالز (Russian Urals) که قرار است در ماه اوت به چین برسد، برابر باشد. نفت سبک و سنگین ایران بیشتر با نفت این شرکت روسی قابل مقایسه است.
پالایشگاه های مستقل چین عمده ترین خریداران نفت خام ایران و روسیه هستند و عرضه نفت با قیمت های پایین بسیار مهم است چرا که برخلاف پالایشگاه های دولتی آنها به قوانین صادرات سوخت مقید هستند. آنها اجازه صادرات سوخت به بازارهای خارج از کشور – جایی که قیمت سوخت سر به فلک کشیده – را ندارند. در عوض آنها بازارهای داخلی را تامین می کنند و در ماه های اخیر نیز متحمل زیان در پالایش شده اند چرا که قرنطینه به خاطر ویروس کرونا تقاضا را کاهش داده بود.
تمایل چین به خرید نفت با قیمت کمتر به کاهش جریان عرضه دیگر تامین کنندگان منجر شده است. از سوی دیگر، طبق گزارش Kpler، افزایش قیمت ها و مسافت طولانی تر، نفت آفریقا را نیز برای چین گرانتر می کند.
میکال میدان، مدیر برنامه انرژی چین در موسسه مطالعات انرژی آکسفورد نیز در این باره می گوید: «هزینه بالای پالایشگاه های مستقل چین یک نگرانی بزرگ است. انتظار داریم این روند به قوت خود باقی بماند تا وقتی که اقتصاد حرکت کند و فعالیت ها از سر گرفته شوند. در آن صورت تقاضا برای همه انواع نفت خام افزایش می یابد.»
منبع: بلومبرگ / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :