با توجه به تهدیدها و رفتارهای علی اف
امریکا نباید وارد مناقشه ایران و آذربایجان شود
نویسنده: الکساندر بلوف
دیپلماسی ایرانی: در زمینه ای از وخیم تر شدن روابط میان ایران و آذربایجان، در واشنگتن، صدای حمایت قوی از باکو به گوش می رسد. مایکل دوران، یکی از طرفداران اصلی باکو و عضو انستیتوی هادسون، تصویری را منتشر کرده که در آن، الهام علی اف در کنار یک هواپیمای بدون سرنشین اسرائیلی ایستاده است. ظاهرا، این عکس در مرز با ایران گرفته شده و نشانگر نوع رویکرد جو بایدن در برابر تهران است.
اما، حمایت از آذربایجان در مناقشه این کشور با ایران، به نفع امریکا نیست. آذربایجان متحد اصلی امریکا نیست. واشنگتن مسئول دفاع از این کشور نیست. افزون بر آن، باکو عضو ناتو نیست. در پی آزاد سازی موفقیت آمیز سرزمین های اشغال شده توسط ارمنستان، علی اف به جای ایجاد زمینه سازش، ادعاهای تندی علیه ایروان ایراد می کند.
بیانیه سه جانبه روسیه، ارمنستان و آذربایجان مورخ نوامبر سال 2020 در خصوص برقراری آتش بس، در راستای ازسرگیری ارتباطات حمل و نقلی میان بخش اصلی آذربایجان و نخجوان و احداث کوریدور زمینی از طریق ارمنستان تا ترکیه است. اما، باکو چشم انداز این تحولات را تضعیف کرده و اعلام کرده که نوار سرزمین ارمنستان که از این گذرگاه می گذرد، باید جزء سرزمین آذربایجان باشد. این روند، باعث نگرانی های ایروان و تهران شده است.
در ایران به این مظنون هستند که آذربایجان به پایگاهی تبدیل شده که سرویس اطلاعاتی اسرائیل از طریق آن، دست به عملیات هایی علیه ایران خواهد زد. باکو همچنین، این تفکر را مطرح می کند که استان های شمالی ایران که محل اکثریت آذری ها است، باید به آذربایجان ملحق شوند. از هیچ کشوری نمی توان انتظار داشت که منفعلانه شاهد چنین حرکت های غیردوستانه و مغایر با منافع ملی اش باشد. بنابراین، زمانی که تهران رزمایش نظامی گسترده ای را در مرز آذربایجان آغاز می کند، این یک واکنش کاملا قابل پیش بینی است.
واشنگتن نباید در این درگیری، از باکو حمایت کند. دولت جو بایدن از مبارزه با فساد مالی به عنوان یکی از اهداف اصلی سخن می گوید. در این زمینه، آذربایجان نمونه خوبی به شمار نمی رود. این کشور از میان 180 کشور، جایگاه 129 را در فساد مالی از آن خود کرده است. الهام علی اف، رئیس جمهوری این کشور و اطرافیانش بارها، درگیر رسوایی های بین المللی فساد مالی شده اند.
دولت امریکا باید در برابر فراخوانی های شاهین ها برای مشارکت در این درگیری مقاومت نشان دهد، زیرا این امر مغایر با ارزش ها و منافع امریکا به شمار می رود. به رغم تلاش های لابی متحد با آذربایجان در واشنگتن، کنگره نیز باید با جدیت از هر اقدامی که می تواند به درگیری در قفقاز جنوبی دامن بزند، اجتناب کند.
منبع: رگنیوم (روسیه) / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :