یادداشت اختصاصی از سوریه
جاه طلبی های ترکیه در لیبی
نویسنده: عبدالله السامر، روزنامه نگار مستقل سوری
دیپلماسی ایرانی: اخیرا – 31 اوت – در نواحی طرابلس، پایتخت لیبی در محوطه اردوگاه آموزشی الیرموک انفجاری روی داد که باعث کشته شدن بیش از 70 مسلح وابسته به ترکیه از گروه «فیلق الشام» سوریه شد.
بعد از این اتفاق هیچ روایتی رسمی درباره این حادثه اعلام نشد با این وجود فرماندهی ارتش دولت وفاق ملی نگرانی عمیق خود را از حادثه پیش آمده اظهار داشت و آن را «شورش و تهدیدی امنیتی» توصیف کرد.
لازم به یادآوری است که در هفته گذشته تغییرات گسترده ای در میان کارمندان دولت وفاق ملی به وجود آمد. در همین راستا فتحی پاشاغا، وزیر کشور به دلیل افشای فساد در وزارتخانه اش سمتش را از دست داد. دستور برکناری او در حالی صادر شد که وی در به دلیل اعتراضات شدیدی که نسبت به فعالیت هایش منتشر شده بود از کشور فرار کرده بود و در ترکیه به سر می برد. بد نیست این را هم بگوییم که وزیر سابق خود اصالتا ترکیه ای است و در کنفرانس های متعدد مربوط به ترکیه شرکت می کرد. او همچین رئیس هیئت لیبی در مذاکرات آنکارا در آوریل 2019 بود که طی آن با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه درباره ورود نیروهای ترکیه به قاره آفریقا برای مبارزه با نیروهای خلیفه حفتر دیدار و گفت وگو کرده بود. بعد از ورود نیروهای ترکیه ای به خاک لیبی فتحی باشاغا با وزیر دفاع ترکیه درباره قضایای امنیتی و هماهنگی نظامی میان دو طرف، گفت وگو کرده بود.
عجیب است که بعد از استعفای وزیر کشور درگیری های نیروهای مزدور خارجی و گروه های مسلح محلی در طرابلس افزایش یافته است. مثلا، ساعاتی قبل از انفجار در اردوگاه یرموک در 31 اوت، مجموعه ای ناشناس به مزدوران سوریه در منطقه الدریبی در طرابلس که در حال خرید بودند یورش بردند که باعث کشته شدن سه تن از آنها شد. احتمالا شهروندان و مبارزان دولت وفاق ملی اجازه دخالت به نیروهای خارجی ترکیه در امور کشور را دادند، کشوری که خود صاحب استقلال است، شاید هم این تصور را داشتند که با نبود پشتیبان اصلی از تشکیلات طرفدار ترکیه، می توان اعتراضی را بیان کرد که این مساله به درگیری مسلحانه منجر شد.
با تحلیل این حوادث می توان دریافت که ترکیه آماده تقویت منافع خود در شمال آفریقا به هر قیمت حتی به حساب ملت لیبی است. بعد از این که ترکیه افرادش را در دولت از دست داده اکنون به دنبال سیاستمداری است که سمت جدیدی را بر عهده بگیرد و بی شک انتظار دارد که این فرد در سمتی عالی در کادر رهبری قرار بگیرد و به دفاع از جاه طلبی های سیاسی ترکیه در جنوب دریای مدیترانه ادامه دهد با وجود این که شهروندان لیبیایی از مشکلات بسیاری رنج می برند.
از این دریچه می توان گفت تا زمانی که ترکیه در امور داخلی لیبی دخالت می کند نمی توان تصوری از پایان مسالمت آمیز و سریع جنگ طولانی داخلی لیبی که 9 سال به درازا کشیده است، داشت.
نظر شما :