مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه در گفت وگو با دیپلماسی ایرانی

موفقیت سفر ظریف به آفریقا فوق انتظار بود

۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ | ۱۵:۱۴ کد : ۱۹۷۶۰۸۶ آسیا و آفریقا انتخاب سردبیر
مهدی آقاجعفری، مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه: در سنگال در مجموع بیش از سیصد میلیون یورو قرارداد در زمینه های ساخت مسکن، پروژه های آبی و غیره امضا شد. همچنین در نامیبیا تقریبا قریب به اتفاق اعضای هیئت، از استقبال طرف های نامیبیایی از هیئت اقتصادی و کار با ایران غافلگیر شده بودند.
موفقیت سفر ظریف به آفریقا فوق انتظار بود

دیپلماسی ایرانی: هفته گذشته دکتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به همراه حدود 80 بازرگان و صاحب شرکت و فعال اقتصادی سفری را به امریکای جنوبی و آفریقا انجام داد. این سفر شامل برزیل و اوروگوئه در امریکای جنوبی و سنگال و نامیبیا در آفریقا می شد. امضای قراردادها و تفاهم نامه های تجاری و اقتصادی از سوی نمایندگان و روسای شرکت های ایرانی با طرف های کشورهای هدف در این سفر از دستاوردهای سفر دکتر ظریف و هیئت تجاری همراهش به این کشورها محسوب می شود. از جمله کشورهایی که اعضای وزارت امور خارجه از رفتن دکتر ظریف و هیئت همراهش به آنها خرسند هستند و آنها را سفرهایی پربار می دانند، سفر به دو کشور سنگال و نامیبیا است. دو کشوری که از ثبات اقتصادی و سیاسی خوبی در قاره آفریقا برخوردار هستند و به خصوص سنگال در عرصه آفریقا تاثیرگذارند. در این رابطه خبرنگار دیپلماسی ایرانی که دکتر ظریف را در این سفر همراهی می کرده گفت وگویی را با مهدی آقاجعفری، مدیرکل آفریقای وزارت امور خارجه انجام داده است که در ادامه می خوانید: 

در خصوص سفر آقای دکتر ظریف به آفریقا در تور آفریقایی آمریکای جنوبی اش، این سفر چه دستاوردهایی داشته است؟

این دومین سفر آقای ظریف به آفریقا در شش ماه گذشته است و اهمیت آفریقا را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و موفقیت دیپلماسی اقتصادی دولت و وزارت امور خارجه را نشان می دهد. در این سفر ما دیدار از سنگال و نامیبیا را برنامه ریزی کرده بودیم که در مجموع با توجه به همراهی هیئت های اقتصادی قراردادهای بسیار خوبی با طرف های نامیبیایی و سنگالی امضا شد.

می توانید بگویید در سنگال چه قراردادهایی و در چه زمینه هایی امضا شد؟

در سنگال در مجموع بیش از سیصد میلیون یورو قرارداد در زمینه های ساخت مسکن، پروژه های آبی و غیره امضا شد. همچنین در نامیبیا تقریبا قریب به اتفاق اعضای هیئت، از استقبال طرف های نامیبیایی از هیئت اقتصادی و کار با ایران غافلگیر شده بودند. در سفر به نامیبیا نیز بیش از 200 میلیون دلار قرارداد امضا شد از جمله در زمینه صادرات و خط مونتاژ تراکتور و همچنین ساخت مخزن سوخت و همچنین تولید روغن های صنعتی و صادرات محصولات پتروشیمی. در نامیبیا به حدی میزان استقبال زیاد بود که تعدادی از اعضای هیئت تصمیم گرفتند برای ادامه مذاکرات در این کشور دوباره حضور یابند.

به این ترتیب در بعد اقتصادی این سفر را موفقیت آمیز می دانید؟

بله، از بعد اقتصادی فکر می کنم این سفر فوق انتظار بود.

در بخش سیاسی این سفر چه دستاوردهایی داشت؟

همچنین صدور روادید فرودگاهی برای اتباع دو کشور که البته ما از قبل اعلام کرده بودیم که برای مردم سنگال اعم از مردم عادی و فعالان اقتصادی ویزای فرودگاهی صادر می شود، سنگال هم همین تصمیم را برای مردم ایران گرفت.

در بخش سیاسی ما ملاقات هایی بسیار خوبی در هر دو کشور داشتیم. در سنگال در ملاقاتی که با رئیس جمهور، آقای مکی سال، انجام شد تصمیم های بسیار خوبی در رابطه با تسهیل حضور شرکت های ایرانی و تشویق حضور و فعالیت شرکت های ایرانی در این کشور اتخاذ شد. از جمله با توجه به این که موافقتنامه اجتناب از مالیات های مضاعف را ما پیش از این امضا کرده بودیم، توافق شد که در اجرایی کردن این موافقتنامه تسریع شود که فکر می کنم ظرف چند روز آینده این موافقتنامه اجرایی خواهد شد. در زمینه برگزاری کمیسیون مشترک برای شش ماه آینده با سفر وزیر امور خارجه سنگال به جمهوری اسلامی ایران توافق شد. همچنین صدور روادید فرودگاهی برای اتباع دو کشور که البته ما از قبل اعلام کرده بودیم که برای مردم سنگال اعم از مردم عادی و فعالان اقتصادی ویزای فرودگاهی صادر می شود، سنگال هم همین تصمیم را برای مردم ایران گرفت. تصمیم های دیگری نیز در زمینه های مختلف اتخاذ شد از جمله اعطای برخی معافیت های مالیاتی و گمرکی و تشویق حضور شرکت های ایرانی در سنگال.

آیا درباره توافقات بانکی نیز تصمیماتی گرفته شد؟

هم در نامیبیا و هم در سنگال تصمیماتی برای برقراری روابط بانکی گرفته شد چرا که روابط بانکی لازمه گسترش روابط اقتصادی در روابط هر دو کشوری است. با توجه به حضور معاون رئیس بانک مرکزی در این سفر توافقات خوبی امضا و گام های بسیار خوبی برداشته شد. در واقع ما توانستیم در این سفر به اهدافی که از قبل پیش بینی شده بود تا حدودی دست پیدا کنیم. من در این جا دو نکته را می خواستم بگویم. اولا مقام معظم رهبری در تمام دیدارهایی که با دستگاه دیپلماسی داشته اند بر کار با آفریقا همیشه تاکید کرده اند. ما چه در سفر آبان ماه گذشته و چه در این سفر با توافقاتی که انجام دادیم می توانیم به این نتیجه برسیم که حوزه آفریقا می تواند نقش تعیین کننده ای در موفقیت اقتصاد مقاومتی، دیپلماسی اقتصادی و رونق اقتصادی کشور داشته باشد، این نکته بسیار مهمی است. نکته دوم این که با توجه به سفرهای صورت گرفته و نتایجی که من در ابتدای صحبت هایم گفتم، برای اغلب اعضای هیئت به دلیل استقبال شایانی که برای کار با ایران از خود نشان می دادند، غافلگیرکننده بود، این مساله ما را تشویق می کند و به ما انگیزه می دهد که برای ادامه این روند تلاش کنیم و انشاء الله بتوانیم این سفرها را ادامه بدهیم. در مجموع فکر می کنم که این سفر از سفرهای خوب بود. هیئت بسیار خوبی از بخش های مختلف آقای دکتر ظریف را در این سفر همراهی کردند، و تقریبا اغلب اعضای هیئت از مذاکراتی که داشتند راضی هستند.

نامیبیا هنوز در تهران سفارتی را دایر نکرده است. فکر می کنید برای تسهیل روابط میان دو کشور به ویژه برای تجار چه وقت نامیبیا سفارت خود را در تهران راه اندازی کند؟

ببینید کشورها معمولا بر اساس منافع و مصالحی که دارند و محاسباتی که می کنند در  خصوص دایر کردن سفارت اقدام می کنند. ما به هر میزانی که بتوانیم روابط اقتصادی را پیش ببریم و این پیوندهای اقتصادی را ایجاد کنیم کشورهای دیگر می توانند انگیزه داشته باشند که بیایند و حضور فعال تر در این عرصه داشته باشند. خود ما هم بر همین اساس پیش می رویم یعنی در کشورهایی که امکان افزایش همکاری ها و به خصوص امکان گسترش روابط اقتصادی وجود دارد در آینده سفارت خانه ها را دایر می کنیم.  

انتشار اولیه: دوشنبه 27 فروردین 1397 / انتشار مجدد: دوشنبه 3 اردیبهشت 1397

کلید واژه ها: سنگال آفریقا نامیبیا محمد جواد ظریف


نظر شما :