مدیر کل هماهنگی و پایش روابط اقتصادی دو جانبه وزارت خارجه در گفت وگو با دیپلماسی ایرانی

حل مشکلات بانکی، از اهداف اصلی سفر ظریف به آفریقا و امریکای جنوبی بود

۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۷ | ۱۵:۱۶ کد : ۱۹۷۶۱۰۵ خاورمیانه انتخاب سردبیر
فریدون حق‌بین، مدیر کل هماهنگی و پایش روابط اقتصادی دو جانبه وزارت امور خارجه: یکی از جنبه های مهم و یکی از اهداف مرکزی این سفر تاکید بر حل مشکلات بانکی بوده است. ما چه در برزیل و چه در سنگال و اوروگوئه و نامیبیا تمرکز زیادی روی بحث بانکی داشتیم.
حل مشکلات بانکی، از اهداف اصلی  سفر ظریف به آفریقا و امریکای جنوبی بود

دیپلماسی ایرانی: هفته گذشته دکتر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به همراه حدود 80 بازرگان و صاحب شرکت و فعال اقتصادی سفری را به امریکای جنوبی و آفریقا انجام داد. این سفر شامل برزیل و اوروگوئه در امریکای جنوبی و سنگال و نامیبیا در آفریقا می شد. امضای قراردادها و تفاهم نامه های تجاری و اقتصادی از سوی نمایندگان و روسای شرکت های ایرانی با طرف های کشورهای هدف در این سفر از دستاوردهای سفر دکتر ظریف و هیئت تجاری همراهش به این کشورها محسوب می شود. مدیران وزارت امور خارجه این سفر را بسیار پربار می دانند و امضای توافق نامه هایی در مجموع در حدود 650 میلیون دلار و اختصاص خط اعتباری یک میلیارد و 200 میلیون دلاری از سوی دولت برزیل برای فعالان اقتصادی و تجاری ایران را از جمله مهمترین دستاوردهای این سفر می دانند. در این رابطه خبرنگار دیپلماسی ایرانی که دکتر ظریف را در این سفر همراهی می کرده گفت وگویی را با فریدون حق بین، مدیر کل هماهنگی و پایش روابط اقتصادی دو جانبه وزارت امور خارجه انجام داده است که در ادامه می خوانید:

با توجه به این که آقای ظریف و هیئت همراهشان به چهار کشور امریکای لاتین و آفریقا سفر داشتند، ویژگی های این سفر چه بود و چقدر آن را با سایر سفرها متفاوت می دانید؟

از حدود سال 1393 به بعد، آقای وزیر امور خارجه تصمیم گرفتند که ظرفیت های دیپلماسی و سیاسی که در اختیار وزارت امور خارجه است را در جهت توسعه روابط اقتصادی به خصوص فرصت سازی برای بخش خصوصی به کار گیرند. در نتیجه در پی طراحی ها و برنامه ریزی های صورت گرفته، این هشتمین موج سفرهای وزیر امور خارجه به قاره های مختلف است. تا حالا جناب آقای وزیر امور خارجه چهار بار به آفریقا با اهداف اقتصادی سفر داشته اند. در این سفرها عموما کمک به بخش خصوصی و فرصت سازی برای بخش خصوصی هدف اصلی بوده است. در گذشته سفرهایی هم به امریکای لاتین داشتیم که این دومین موج سفر اقتصادی – تجاری وزیر امور خارجه به امریکای لاتین محسوب می شود. در گذشته هر بار یک هیئت 62 نفری و این بار هم یک هیئت 72 نفری هم از تجار بخش خصوصی و هم از مقامات بخش دولتی هیئت را همراهی می کردند.

با توجه به ساختار جدید وزارت امور خارجه که تلاش دارد روابط اقتصادی را در اولویت های روابط خارجی خود تعریف کند و در این رابطه معاونت اقتصادی را تعریف کرده است، چنین سفرهایی چه تاثیری بر خود وزارت امور خارجه می گذارد؟

طبیعی است که در مسیر طراحی و اجرای این سفرها هم بخش خصوصی و هم عوامل درگیر رفته رفته حرفه ای تر شده اند، رفته رفته با این نوع سفرها آشنا شده اند، بیشتر خودشان را تطبیق داده اند و بیشتر سازماندهی کرده اند. چون یکی از ویژگی های این سفرها این است که سعی می کنیم با حداقل هزینه در کمترین زمان ممکن بیشترین ظرفیت را از کشورهای میزبان در خدمت و اختیار بخش خصوصی قرار دهیم. شما خودتان شاهد بودید در هر کشوری یک روز توقف داشتیم و در هر کشور حداکثر ظرفیت های ممکن را از کشورهای میزبان به فروم و همایش های اقتصادی آوردیم. و بعد از آن هم مذاکرات رو در رو و مذاکرات «بی تو بی» انجام شد که به توافقاتی منجر شده است.

این سفر چقدر مثمر ثمر بوده است؟ یعنی بر اساس ارزیابی های شما چقدر توافقنامه و قرارداد امضا شده است؟

تا این جا که ما رصد کردیم حدود 665 میلیون دلار توافق از طرف بخش های خصوصی با همتاهای مورد نظرشان انجام شده است. این تازه آن مقداری است که الآن مطمئن هستیم توافق شده است. در آینده، هفته ها و ماه های آینده، بعضی از شرکت ها توافقات اولیه ای داشته اند که ممکن است پیگیری شود و احتمال دارد به زمینه های اجرایی و روابط تکمیلی و مبادلات تجاری منجر شود.

وقتی با تجار ایرانی صحبت می کردیم یکی از مشکلاتی که مطرح می کردند بحث های مبادلات بانکی بود، از جمله مشکلات موجود برای ایجاد خطوط ال سی. در این زمینه به خصوص در برزیل، آیا اقدامی صورت گرفت؟

تا این جا که ما رصد کردیم حدود 665 میلیون دلار توافق از طرف بخش های خصوصی با همتاهای مورد نظرشان انجام شده است. این تازه آن مقداری است که الآن مطمئن هستیم توافق شده است.

یکی از جنبه های مهم و یکی از اهداف مرکزی این سفر تاکید بر حل مشکلات بانکی بوده است. ما چه در برزیل و چه در سنگال و اوروگوئه و نامیبیا تمرکز زیادی روی بحث بانکی داشتیم. چه در مذاکرات سطح بالای خود آقای وزیر با روسای جمهور، نخست وزیران و وزرای امور خارجه این دولت ها و چه در مذاکراتی که – همان طور که می دانید معاون امور بین الملل کل بانک مرکزی در این سفر هیئت را همراهی می کرد – در برزیل شما اشاره کردید، از قبل زمینه سازی هایی شده بود و در این سفر مذاکرات خوبی انجام شد؛ و حتی گام هایی برداشته شده و توافقاتی به عمل آمده که پیگیری آن می تواند منجر به نوعی از گشایش در روابط بانکی از جمله ایجاد روابط کارگزاری، مبادلات پولی بر اساس ارزهای غیر از دلار، ارزهای ملی و ارزهای جهان روای دیگر شود و کمیته مشترک بانکی و یک سری توافقات فنی دیگری که امیدواریم انشاء الله در شرایط اجرا آثار خود را در آینده نشان دهد.

آیا گزارشی از این سفرها به سطوح بالاتر دولتی نیز ارائه خواهد شد؟

بله حتما، گزارش تک تک این سفرها هم به هیئت دولت و هم به آقای جهانگیری ارائه خواهد شد.

آیا در آینده سفری از این دست که متشکل از گروه های اقتصادی و کارشناسی باشد به کشورهای دیگری مد نظر هست؟

بله، ما از همین الآن طراحی هایی برای آینده در دستور کار داریم که امیدواریم پیگیری شود. ما یک سری اهدافی را در سفرهای اروپایی خواهیم داشت. به حوزه مشترک المنافع و حوزه های آسیا سفرهایی خواهیم داشت که به این حوزه ها توجه های خاصی وجود دارد.    

انتشار اولیه: سه شنبه 28 فروردین 1397 / انتشار مجدد: دوشنبه 3 اردیبهشت 1397

کلید واژه ها: برزیل آفریقا امریکای جنوبی اوروگوئه سنگال نامیبیا محمد جواد ظریف فریدون حق بین


نظر شما :