ناگفته های هفته از زبان دیپلماسی ایرانی:
از پیشنهاد مهاجرت رهبران حماس به ایران تا سرسختی امیر والد در برابر عربستان
دیپلماسی ایرانی: "ناگفته های هفته" مجموعه ای است که در آن مجموعه اخباری که عموما در مقاله ها، یادداشت ها، منابع خبری، روزنامه ها و پایگاه های خبری جهان منتشر می شوند و از چشم بسیاری از خبرگزاری ها و منابع خبری دور می مانند، استخراج شده و در اختیار خوانندگان قرار می گیرد:
پیشنهاد مهاجرت رهبران حماس از قطر به ایران
روزنامه العرب، چاپ لندن، ادعا کرد که به منظور کاهش فشارها به قطر، رهبران حماس از این کشور به ایران مهاجرت می کنند.
به نوشته این روزنامه، رهبران حماس گفته اند مانعی ندارند که همه اعضای حماس خاک قطر را ترک کنند تا به این ترتیب فشارها به دولت قطر کاهش یابد.
العرب همچنین می نویسد که ایران از ریاست اسماعیل هنیه بر جنبش حماس حمایت می کرد و به توصیه تهران بود که موسی ابومرزوق که ادعای رسیدن به این سمت را داشت از رسیدن به این سمت بازماند. وی در بحبوحه تحولات سوریه اظهارات تندی را علیه ایران بیان کرده بود.
العرب می نویسد قرار است به زودی هیئتی از حماس به ایران سفر کند تا ضمن عادی سازی روابط با تهران زمینه های انتقال شماری از رهبران حماس به تهران را بررسی کند.
به نوشته این روزنامه این اقدام با هماهنگی تهران، دوحه و آنکارا صورت خواهد گرفت.
مهاجرت یکی از رهبران حماس به لبنان
روزنامه العرب، چاپ لندن ادعا کرد که بعد از فشارهای بسیار به قطر، صالح العاروری، عضو دفتر سیاسی حماس و یکی از رهبران این جنبش خاک قطر را ترک کرده و به لبنان رفته است.
بنا به این گزارش، پیش از این العاروری در ترکیه به سر می برد اما فشارهای اسرائیل به آنکارا باعث شد که وی خاک ترکیه را به مقصد قطر ترک کند، حالا مقامات قطری نتوانسته اند بیش از این فشار کشورهای عربی و اسرائیلی را بر خود تحمل کنند و العاروری به ناچار قطر را به مقصد لبنان ترک کرده است.
نگرانی اسرائیل از تقویت روابط ایران و حماس
در حالی که مقامات حماس صحبت از سفر اسماعیل هنیه، رئیس دفتر جدید حماس به تهران در راس هیئتی عالی رتبه می کنند، منابع آگاه عرب به پایگاه خبری میدل ایست آنلاین گزارش داده اند که تل آویو به شدت از بابت عادی سازی روابط حماس با ایران نگران است.
بنا به این گزارش، اسرائیل همچنین اطلاعاتی به دست آورده که برخی از مقام های حماس به لبنان مهاجرت کرده اند و این مساله سبب شده است تا اسرائیلی ها نسبت به همکاری نزدیک تر حماس با حزب الله لبنان نگران شوند.
به گفته این مقامات در صورتی که رابطه حماس با ایران به حالت عادی بازگردد و همکاری های سابق ایران با حزب الله و حماس احیا شود، اسرائیل به شدت احساس نگرانی خواهد کرد و برای تخریب این روابط دست به هر کاری خواهد زد.
انتقال سلطان هاشم توسط امریکایی ها
روزنامه اسکای پرس عراق گزارش داد که سلطان هاشم، آخرین وزیر دفاع حکومت صدام حسین که در پی سقوط حکومت صدام تسلیم نیروهای امریکایی شد، اخیرا زیر نظر مقامات امریکایی از زندانی در شمال غرب بغداد خارج شده و با هواپیمایی زیر نظر امریکایی ها از عراق خارج شده است.
اسکای پرس گزارش داده است که این اتفاق کاملا مخفیانه اتفاق افتاده و خلاف قوانین عراق صورت گرفته است.
23 چمدان دلار برای انتقال گروگان های قطری
یک مقام آگاه به دیپلماسی ایرانی گفت که دولت قطر برای تحویل گرفتن گروگان های خود از عراق 23 چمدان دلار به گروگان گیرها تحویل دادند.
این مقام آگاه همچنین گفت که در میان گروگان ها یکی از شاهزاده های قطری نیز حضور داشته است.
قطری ها این پول ها را به طور کاملا سری و توسط هواپیمایی القطریه در حالی که به دقت آن را زیر نظر داشتند به عراق منتقل کردند.
ناراحتی ترامپ از عدم قراردادهای 1.5 تریلیون دلاری در سفرش به منطقه
روزنامه الجزایری الصوت الآخر گزارش داد که دونالد ترامپ از این که نتوانسته در سفر خود به خاورمیانه 1.5 تریلیون دلار قرارداد امضا کند، ناراحت است.
بنا به این گزارش قبل از سفر ترامپ به عربستان سعودی، توافق شده بود که کشورهای عربی حوزه خلیج فارس 1.5 تریلیون دلار با امریکا قراردادهای مختلف امضا کنند که بخش عمده آنها میان کشورهای عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی تقسیم می شد اما در حالی که عربستان سعودی نزدیک به 500 میلیارد دلار با امریکایی ها قرارداد امضا کرد و امارات نیز قراردادهای جداگانه ای امضا کرد و در تدارک امضای قراردادهای جدید بود، قطر از امضای چنین قراردادی سرباز زد و اعلام کرد توانایی امضای چنین قراردادی را ندارد. به نوشته این روزنامه این مساله باعث ناراحتی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا شد و به همین دلیل چراغ سبز برخورد سخت کشورهای همسایه را با قطر نشان داد.
نقش موثر سیسی در تخریب روابط کشورهای عربی با قطر
روزنامه الرای الیوم گزارش داد که عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر با ارائه اسنادی درباره ارتباطات قطر با گروه های تروریستی به عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین در تخریب روابط کشورهای عربی با قطر نقش مستقیم داشته است.
به نوشته این روزنامه در این اسناد آمده است که دولت قطر به گروه های تروریستی در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، یمن و مصر کمک مالی می رساند و علیه امنیت ملی جهان عرب فعالیت می کند.
الرای الیوم می نویسد اسناد سیسی تاثیر مستقیمی بر تخریب روابط کشورهای عربی با قطر داشته است.
استعفای عزمی بشاره از مشاوره به امیر قطر
عزمی بشاره، نماینده عربِ اخراج شده کنیست اسرائیل اعلام کرد دیگر قصد ماندن در قطر را ندارد و از این کشور خارج می شود.
به نوشته روزنامه الرای الیوم، عزمی بشاره بعد از آن که عده ای از اسرائیلی ها علیه او توطئه چیدند و او را از کنیست اسرائیل اخراج کردند به قطر رفت و در آن جا مشاور دولت قطر شد. وی با الجزیره و مطبوعات قطری نیز همکاری های نزدیکی داشت و از امکانات بالایی که امرای قطری در اختیارش قرار داده بودند، بهره می برد. وی نماینده عرب کنیست اسرائیل بود.
چند روز قبل از بروز بحران در روابط قطر با همسایگان عربش، عزمی بشاره اعلام کرد که قصد دارد از سمت خود به عنوان مشاور دولت و امیر قطر استعفا دهد و خاک این کشور را ترک کند.
نقش امیر والد در سرسختی قطر با همسایگانش
روزنامه العرب، چاپ لندن، گزارش داد که شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی، امیر سابق قطر که حدود سه سال پیش از سمت خود استعفا داد و قدرت را به پسرش واگذار کرد در تخریب روابط قطر با کشورهای عربی نقش مهمی داشته است.
به نوشته این روزنامه، وی که در حال حاضر در قطر لقب «امیر والد» را دارد و در تمامی امکان قطر عکسش در کنار عکس امیر تمیم مشاهده می شود، پشت پرده صحنه گردان عرصه سیاسی قطر است و نقشی موثر در سیاست های دوحه به ویژه در روابط خارجی دارد.
العرب می نویسد که وی در عادی سازی روابط کشورهای عربی با قطر و نتیجه دادن میانجی گری های کویت سرسختی نشان می دهد و این مساله سبب شده است تا پا در میانی های کویت تا به این لحظه به نتیجه نرسد.
به نوشته العرب وی شرط کرده است که قبل از هر گونه مذاکره ای تحریم ها و محاصره کشورهای عربی علیه قطر پایان یابد. پیش شرطی که با مخالفت صریح عربستان مواجه شده است.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :