پا در میانی واشنگتن میان آنکارا و بغداد ناکام ماند
دست رد حیدر عبادی بر سینه اشتون کارتر
دیپلماسی ایرانی: بعد از آن که داعش کارخانه تولید گوگرد را آتش زد و هم زمان چاه های نفت در نزدیکی موصل را به آتش کشید، جنگ موصل وارد مرحله تازه ای شد. این اقدام داعش باعث شد آلودگی و مسمویت شدید هوایی ایجاد شود که در پی آن دست کم دو نفر کشته شدند. اوضاع به قدری وخیم بود که نیروهای امریکایی مجبور شدند از ماسک ویژه ضد گاز شیمیایی استفاده کنند. این صحنه بیش از هر چیز یادآور زمان عقب نشینی ارتش عراق از کویت در سال 1991 است. به نظر می رسد داعش که بخش عمده ای از فرماندهان آن را اعضای برجسته سابق حزب بعث تشکیل می دهند، می خواهد همانند استراتژی عقب نشینی ارتش عراق از کویت در این جا نیز زمین سوخته تحویل دهد و از پایگاه های خود در موصل عقب نشینی کند.
به گزارش روزنامه الحیات، منابع بهداشتی عراقی اعلام کردند که در پی مسموم شدن فضا دست کم هزار نفر ظرف دو روز گذشته به بیمارستان های عراق مراجعه کردند.
این اتفاق با سفر اشتون کارتر، وزیر دفاع ایالات متحده امریکا به بغداد که به طور سرزده روز شنبه وارد بغداد شد، هم زمان شد. وی با هدف رایزنی درباره تحولات جنگ موصل و همچنین پا در میانی میان بغداد و آنکارا بر سر مشارکت نیروهای ترکیه ای در جنگ موصل به بغداد سفر کرد.
روز ششم مبارزه با داعش در حالی سپری شد که سفر کارتر به بغداد رنگ و بوی امریکایی تازه ای به نبرد ارتش عراق با داعش در موصل داد. هم زمان با این سفر مشارکت بالگردهای آپاچی امریکایی در جنگ افزایش یافت، همچنین نیروهای امریکایی نیز به شکل محدود اما کاملا سری در عملیات آزادسازی موصل از دست داعش مشارکت دارند. روز جمعه یک سرباز امریکایی در استان نینوا کشته شد تا به این ترتیب اولین سرباز امریکایی در جنگ با داعش در عملیات موصل کشته شده باشد.
مسئولان نظامی امریکایی درباره مهار انتشار گازهای سمی از سوی داعش اعلام کردند که مقامات امنیتی عراقی پیش بینی می کنند که ظرف دو یا سه روز آینده بتوانند آتش ها را خاموش کنند و به این وضعیت پایان دهند.
در عین حال منابع مطلع به الحیات گفتند که سفر کارتر به بغداد با هدف میانجی گری برای حل دیپلماتیک بحران پیش آمده میان عراق و ترکیه بر سر موصل انجام شد. کارتر که مستقیما از آنکارا آمده بود، تلاش کرد با ارائه پیشنهادهایی به رهبران عراقی به گونه ای آنها را راضی کند که تحت شرایطی بپذیرند نیروهای نظامی ارتش ترکیه در چارچوب «پیمان بین المللی مبارزه با داعش» وارد عملیات پاکسازی موصل شوند. اما به گفته این منابع عبادی پیشنهاد مشارکت نیروهای ترکیه در این جنگ را به شدت رد کرد و گفت در این رابطه از سوی نیروهای داخلی تحت فشار است. این منابع گفتند که نیروهای داوطلب مردمی یا حشد الشعبی به شدت عبادی را تحت فشار گذاشته اند که به هیچ وجه تسلیم فشارهای ترکیه نشود و اجازه ندهد که نیروهای ترکیه ای در این نبرد مشارکت داشته باشند. تا کنون نیروهای داوطلب مردمی، خود در عملیات پاکسازی موصل از داعش مشارکت دارند.
رسانه های ترکیه می گویند نزدیک به هزار سرباز ترکیه ای در خاک عراق به سر می ّبرند که از این تعداد 500 نفر در پایگاه بعشیقه در حال آموزش نیروهای داوطلب عراقی هستند.
ارتش عراق روز شنبه توانست بر ناحیه حمدانیه مسلط شود و به سمت شهر تلکیف پیشروی کند. این دو شهر هر دو در شمال موصل واقع شده اند و اکثریت ساکنان آنها مسیحی هستند. نیروهای مبارزه با تروریسم و پلیس اتحادیه ای نیز توانستند دیوار دفاعی داعش در شهر الشوره در جنوب موصل را در هم بشکنند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :