برای نجات از سقوط
حیدر العبادی دست به دامن ایران شد
دیپلماسی ایرانی: منابع عراقی می گویند که حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در روزهای اخیر تلاش های بسیاری نزد ایرانی ها کرده است تا از شدت فشارهایی که گروه های رقیب علیه او وارد می کنند، بکاهد.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، حیدر العبادی بیش از همه از یاران خود در حزب الدعوه اسلامی نگران است که بخواهند مشابه همان سناریویی که علیه نوری مالکی کشیدند این بار علیه او بکشند.
به گفته منابع نزدیک به دولت عراق، نوری مالکی که در حال حاضر معاون رئیس جمهوری عراق است همچنان خود را مستحق سمت نخست وزیری عراق می داند و امیدوار است به زودی بتواند مجددا به این سمت بازگردد.
افراد آگاه همچنین می گویند که در پشت پرده احزاب شیعی فعالیت هایی را علیه حیدر العبادی آغاز کرده اند. از جمله می گویند مالکی گروه های شبه نظامی و شخصیت هایی را در داخل احزاب شیعی و همچنین نمایندگان پارلمان وابسته به ائتلاف دولت قانون را تحریک می کند که علیه عبادی موضع بگیرند. همچنین از آنها خواسته است که حملات خود را به عبادی تشدید کنند و به طور ویژه از سه مساله علیه او استفاده کنند، ناراحتی ایران از اظهارات عبادی در سفر اخیرش به ایالات متحده در مورد استقلال عراق و تاکید او بر این که اجازه نمی دهد هیچ قدرت منطقه ای در امور عراق دخالت کند، به این بهانه که منظور او ایران بوده است. دیگری خشمی است که برخی گروه های شبه نظامی شیعی نسبت به عبادی پیدا کرده اند، به این دلیل که او آنها را متهم به تحریک طیف های سنی و عشایر الانبار کرده و برای همین است که آنها را در عملیات پاکسازی الانبار از لوث داعش دخالت نداده است. و مساله سوم بهره برداری از برخی شکست های جنگی در مبارزه با داعش به خصوص در مناطقی که گفته شد از لوث داعش پاک شدند، مثل دیالی و صلاح الدین، اما داعش دوباره به آنها هجوم آورده و ضربات سهمگینی را بر ارتش عراق وارد کرده است.
این منابع تاکید می کنند، تهران در ارتباط دائم با مقام های عراقی است و این نگرانی را دارد که عبادی تحت تاثیری بعضی افکار امریکایی ها قرار بگیرد.
این در حالی است که حملات تنها متوجه عبادی نیست بلکه وزیر دفاع سنی کابینه او، خالد العبیدی نیز به همین اندازه مورد هجوم منتقدان قرار دارد و مسئولیت بسیاری از شکست های میدانی را متوجه او می کنند. به خصوص بعد از حمله داعش به منطقه التقسیم در نزدیکی دریاچه الثرثار و خسارت های سنگینی که به آن جا وارد آورد، انتقادها به عبادی و عملکرد او و همچنین وزیر دفاعش افزایش یافته است. عبادی می گوید منتقدان بزرگ نمایی می کنند، در شمار تلفات اغراق می کنند و به گونه ای برخورد می کنند که از رفتارهایشان بوی توطئه به مشام می رسد.
برخی از ناظران معتقدند که برخی افراد در ارتش و پلیس عمدا اشتباهات پیش پا افتاده به خصوص در حمله نظامی به استان الانبار مرتکب می شوند تا وضعیت برای عبادی بیش از پیش تنگ شود. در عملیات الانبار ارتش عراق اشتباهات باورنکردنی ای مرتکب شد که سبب شد داعش وارد مناطق جدیدی شود و جنایت های تازه ای را مرتکب شود. عده ای معتقدند در انجام این رفتارها تعمدی در کار است تا نخست وزیر بیش از پیش در تنگنا قرار بگیرد.
در همین رابطه گفته می شود حیدر العبادی برای جلب حمایت ایران از خود و حمایت بیشتر از دولتش به طور سری ابراهیم جعفری را به ایران فرستاده است. سایت "شبکه اخبار العراق" به نقل از منابع نزدیک به حزب الدعوه گزارش داد که الجعفری اواخر هفته پیش به طور سری به تهران رفت و درباره اوضاع جاری در عراق مذاکرات مفصلی را با مقام های ارشد ایرانی انجام داد. به گفته این سایت خبری، سفر جعفری مستقیما با تنش در روابط دولت عبادی با گروه شبه نظامی حزب الله و عصائب اهل حق ارتباط داشت. گفته می شود وی در این سفر از ایرانی ها خواسته است جلوی فعالیت های ضد دولتی نوری مالکی و تلاش های او برای براندازی دولت عبادی را بگیرد.
همچنین گفته می شود جعفری از سردار قاسم سلیمانی خواسته است که دوباره به عراق بیاید و خود به طور مستقیم فرماندهی عملیات نظامی در الانبار به کمک نیروهای داوطلب مردمی را بر عهده بگیرد.
پیچیدگی اوضاع میدانی در جنگ با داعش و افزایش جنایت های داعش در حق شهروندان عادی و نظامیان سبب شده تا حیدر العبادی، نخست وزیر و خالد العبیدی، وزیر دفاع بیش از پیش تحت فشار قرار بگیرند. تا آن جا که عبادی در جریان جلسه خود با نمایندگان مجلس که بر سر برخی جزئیات در جنگ با داعش تشکیل جلسه داده بودند، گفت آماده است در صورتی که نتواند در جنگ با داعش پیروز شود یا امنیت و حمایت از شهروندان را در عراق گسترش دهد از سمت خود کناره گیری کند.
افراد نزدیک به نخست وزیر می گویند توطئه ای از سوی نوری مالکی، نخست وزیر سابق و معاون رئیس جمهوری فعلی عراق در جریان است تا دولت عبادی سرنگون شود. آنها همچنین از جریان های سیاسی شیعی گله می کنند که وعده کمک به دولت در برابر این توطئه ها را می دهند اما عملا هیچ کاری از پیش نمی برند. آنها در این رابطه به طور مستقیم به سید عمار حکیم، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق و مقتدا صدر، رهبر جریان صدر اشاره می کنند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
انتشار اولیه: جمعه 18 اردیبهشت 1394 / انتشار مجدد: یکشنبه 27 اردیبهشت 1394
نظر شما :