اروپا آماده تغییر سیاست اشتباه در قبال سوریه
بعداز ناامیدی آمریکا و دست کشیدن از اندیشه کنارزدن «بشار اسد» رییس جمهوری سوریه و تقویت همکاری امنیتی با ارتش سوریه علیه داعش به نظر می رسد که اروپایی ها هم در صدد تغییر سیاست های اشتباه گذشته خود در قبال نظام سوریه هستند.
به گزارش ایرنا، روزنامه لبنانی الاخبار در شماره روز شنبه خود براساس « اطلاعاتی ویژه» افزود که « برخی از مسئولان ارشد اروپایی در نشست اخیر شورای وزیران خارجه اتحادیه اروپا بر اعتراف به اشتباه بودن سیاست های گذشته اروپا در قبال سوریه و تاکید بر ضرورت تغییر آن تردید نکرده اند».
الاخبار با اشاره به طرح « استفان دی میستورا»نماینده ویژه « بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه مبنی بر توقف جنگ در شهر حلب و این اظهارات مقامات ارشد اروپایی نوشته است که آیا در آینده نزدیک شاهد بروز نشانه هایی مثبت در قبال نظام سوریه و بیشتر نادیده گرفته شدن مخالفان خارج نشین آن خواهیم بود؟
این روزنامه به نقل از یک مسئول اروپایی در باره دیدار مهم اخیر دی میستورا و وزیران خارجه اتحادیه اروپا در پشت درهای بسته که در خصوص مسائل حساس مرسوم است، نوشت که « در این دیدار بر ضرورت تعدیل مواضع اروپا نسبت به سوریه تاکید شده است».
الاخبار خاطرنشان کرد که دی میستورا ابتدا اوضاع سوریه وشرایط منطقه ای و بین المللی در قبال طرحش را تشریح و تاکید کرد که اگر طرحش در خلال سه ماه اجرا نشود دیگر قابلیت اجرا نخواهد داشت.
وی در این دیدار خواستار حمایت عملی و نه گفتاری اتحادیه اروپا از طرحش شده و آن را تنها روزنه امید برای توقف جنگ، بازگشت پناهجویان ، بازسازی خرابی ها و تامین نیازهای مردم با هدف کمک به حل بحران سوریه خوانده است.
دی میستورا با بیان اینکه « بشار اسد» بر آمادگی خود برای موفقیت اجرای این طرح بین المللی در شهر حلب تاکید کرده ، گفته است که « ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه نیز در این زمینه قانع شده و تا حدود زیادی برای قانع کردن مقامات جمهوری اسلامی ایران هم کمک کرده است.
وی درعین حال خاطرنشان کرده که مسکو نسبت به همراه بودن تلاش های آمریکا و اتحادیه اروپا با این طرح ابراز تردید کرده است.
نماینده بان کی مون در دیدار با وزیران خارجه اتحادیه اروپا تصریح کرده که آمریکایی ها ابتدا نسبت به طرح توقف جنگ در حلب شک داشتند اما اکنون بیشتر تمایل نشان می دهند و پذیرش آن را به موافقت همپیمانان منطقه ای خود مانند عربستان موکول کرده اند و به همین دلیل به ریاض سفر می کنم.
الاخبار نوشت: اروپایی ها از سخنان دی میستورا حمایت کرده و گفته اند که باید تلاش های سیاسی بین نظام سوریه و مخالفان آن برقرار شود و با وجود بحرانی شدن روابط روسیه و آمریکا طرح نماینده بان کی مون بهترین است.
این روزنامه لبنانی افزود: اروپایی ها اکنون معتقدند که مسکو در حمایت از بشار اسد بسیار ثابت قدم تر از گذشته است و باید از طریق ایران با نظام سوریه وارد گفت وگو شد.
کینه شخصی سعود الفیصل نسبت به بشار اسد
الاخبار در ادامه گزارش خود نوشت که « اخضر ابراهیمی» نماینده سابق دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه بارها تاکید کرده است که « کینه شخصی سعودالفیصل وزیر خارجه عربستان نسبت به بشار اسد رییس جمهوری سوریه مانع موفقیت طرحش برای حل بحران سوریه شده است».
این روزنامه لبنانی افزود: ابراهیمی ادعا کرده است که بشار اسد به او اجازه دیدار رسمی با « فاروق الشرع» وزیر خارجه سابق سوریه را نداده و او تلفنی با وی صحبت کرده است.
الاخبار خاطرنشان کرد که « روابط بشار اسد و اخضر ابراهیمی بعداز اینکه او طرح کنار رفتن بشار اسد از ریاست جمهوری را مطرح کرد، تیره شد».
ترکیه مشکلی برای اتحادیه اروپا
این روزنامه لبنانی با بیان اینکه «ترکیه همچنان مشکلی برای اتحادیه اروپا است»، نوشت : برخی از مقامات اروپایی معتقدند که ترکیه همچنان تنها طرفی است که شرایط ورود تروریست های تکفیری به سوریه را آسان می کند و تصمیمی برای مقابله با داعش ندارد
الاخبار افزود: اروپایی ها دو طرح احتمالی را مد نظر دارند ، اول اعمال فشار بر ترکیه تا مرحله هشدار دادن ، البته برخی معتقدند این طرح سودمند نخواهد بود و ممکن است « رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه را بیشتر به سوی ایران و روسیه سوق بدهد. دوم نزدیک تر شدن اروپا به ترکیه و وادار کردن آن به التزام بیشتر به تصمیم های بین المللی در زمینه مبارزه با داعش و توقف شرایط ورود تروریست ها به سوریه است.
در هر دو حالت ، موضع ترکیه برای اروپا نگران کننده خواهد بود.
ایران کشوی محوری است
الاخبار در ادامه گزارش خود از دیدار دی میستورا با وزیران خارجه اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد : ایران کشوری محوری در دو پرونده سوریه و عراق است و برغم تحفظات برخی طرف ها باید با آن تعامل کرد و مانعی در وارد شدن با ایران به گفت وگوهای سازنده در باره سوریه حتی قبل از امضای توافق هسته ای نیست.
این روزنامه لبنانی به نقل از دی میستورا افزود: در این صورت می توان امتیازهای سیاسی از نظام سوریه گرفت و همچنین امکان حضور شرکت های اروپایی در ایران که یک نیاز ضروری اروپایی ها است ، فراهم می شود هرچند فرانسه بخاطر روابطش با ریاض تحفظاتی در این زمینه دارد و می گوید که نباید خشم اسراییل را برانگیخت.
باید عربستان را راضی کرد
الاخبار به نقل از اطلاعات ویژه دیدار دی میستورا با وزیران خارجه اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: نمی توان به حل جدی یا راه حل های موقت برای سوریه فکر کرد اما عربستان سعودی را نادیده گرفت زیرا با بسیاری از مخالفان نظام سوریه روابط نزدیک دارد و باید عربستان را نسبت به تلاش های اروپا مطمئن کرد
دی میستورا گفته است که فضای عمومی درعربستان نسبت به طرحش رضایت بخش است و حتی وزیر خارجه اسپانیا تاکید کرده است که ریاض با این طرح موافق می باشد و به نفع فرانسه است که از انتقادهایش نسبت به طرح توقف جنگ در حلب بکاهد زیرا به نظر می رسد از سعودی ها هم تندروتر است.
روسیه و طرح دی میستورا
الاخبار در ادامه گزارش خود نوشت:روسیه همچنان مانع هر طرحی است که آن را راضی نکند حتی اگر نظام سوریه راضی شود بویژه اینکه روابطش با آمریکا و اروپا در خصوص اوکراین بد شده است.
برخی مقامات اروپایی گفته اند که قصددارند گفت وگوهای با روسیه را تقویت کنند تا اجازه داده نشود که منطق جنگ سرد از سر گرفته شود و حتی ممکن است « فدریکا موگرینی» مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا به زودی به مسکو سفر کند.
اروپایی ها دو دسته شده اند
الاخبار تصریح کرد: بعداز سخنان دی میستورا ، وزیران خارجه اتحادیه اروپا در باره طرح او سخن گفتند که برآیند آن حاکی از ایجاد دودستگی در این اتحادیه در قبال سوریه است
همه با طرح دی میستورا موافقت کردند اما برخی نقطه نظرهایی را ارائه کردند.
فرانسه که روابط تجاری قوی با عربستان دارد و انگلیس که درصدد از سرگیری روابط با ایران است بر ضرورت اجرای طرح دی میستورا بشرط اینکه کمکی به ارتش سوریه و ضد تروریست های تکفیری که آنها را « مخالفان معتدل » می خوانند، نباشد.
الاخبار خاطرنشان کرد که « لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه مواضع بسیار سختی را علیه نظام سوریه ابراز می کرد هر چند دولت کنونی فرانسه بر ضرورت اتخاذ خطی جدید و نرمتر نسبت به سوریه بویژه بعداز حملات ترویست ها در خاک فرانسه تاکید کرده است.
فابیوس گفته است که « نمی خواهیم آنچه در حمص (بعداز توافق های آشتی بین نظام سوریه و مخالفان) اتفاق افتاد در حلب هم اتفاق بیفتند».
روابط اروپا با بشار اسد ممکن است
الاخبار در ادامه گزارش خود آورده است: یک مسئول ارشد اروپایی گفته است که سیاست های اتحادیه اروپا در قبال نظام سوریه تاکنون اشتباه بوده و باید تغییر کند.
این روزنامه لبنانی ادامه داد: برخی مقامات اروپایی ارزیابی های صورت گرفته را اشتباه خوانده و برخی هم اعتماد به آمریکایی را یک اشتباه اساسی دانسته اند زیرا واشنگتن همواره منافع خود را بر دیگران ترجیح می دهد.
برخی از مقامات اروپایی هم گفته اند که ارزیابی غلط قدرت ارتش سوریه و همپیمانان آن یک مصیبت بزرگتر بوده است.
الاخبار تاکید کرد که مقامات اتحادیه اروپا اکنون سرگرم بررسی چگونگی « تعدیل» سیاست های خود در قبال سوریه هستند و از جمله آن اعلام انصراف از درخواست کناره گیری بشار اسد از ریاست جمهوری سوریه و اتخاذ و اعلام سیاست های واقعی تر است.
شورای امنیت در حلب؟
این روزنامه لبنانی نوشت : در سایه بررسی راه های تعدیل موضع اروپا در قبال نظام سوریه این سئوال مهم باقی می ماند که چگونه برنامه توقف جنگ در حلب باید بطور موفقیت آمیز اجرا شود؟
یک راهکار ایجاد نهاد نظارتی از سوی شورای امنیت سازمان ملل است و البته اروپایی ها درک می کنند این طرح غیرممکن است زیرا با وتوی روسیه و چین مواجه خواهد شد و به همین دلیل آنها برای حل این مشکل پیشنهاد کرده اند که گفته شود نهاد نظارتی وابسته به شورای امنیت.
الاخبار افزود:درهر صورت بزودی قطعنامه شورای امنیت که اکنون « راهبرد اتحادیه اروپا در سوریه و عراق و مبارزه با داعش » خوانده می شود، صادر خواهد شود.
این روزنامه لبنانی خاطرنشان کرد که اتحادیه اروپا بعداز آمریکا از مخالفان سوری بویژه آنچه « ائتلاف ملی» خوانده می شود، قطع امید کرده و خواستار توسعه دامنه مخالفان است.
الاخبار تصریح کرد: هنگامی که « هادی البحره» اخیرا از اتحادیه اروپا در بروکسل دیدن کرد برخی مخالفان سوریه با اروپایی ها تماس گرفتند و تاکید کردند که البحره نماینده آنها نیست.
نظر شما :