در سایه توافق واشنگتن – بغداد
اهدافی که سنیها در ائتلاف مبارزه با داعش دنبال میکنند
دیپلماسی ایرانی: برگزاری کنفرانس پاریس برای حمایت از عراق در برابر شبکه دولت اسلامی آغاز علنی جنگ غرب به رهبری ایالات متحده امریکا علیه داعش است. امریکا پیش از این حمله به این شبکه را در شمال عراق آغاز کرده بود. بعد از این که امریکا موفق شد ده ها کشور را در پیمان خود گرد هم آورد و آنها را برای حمله به داعش در عراق و سوریه بسیج کند، اکنون درصدد است تا زمینه را برای آغاز حمله همه جانبه خود در عراق فراهم آورد. با توجه به استراتژی امریکا مبنی بر خودداری از درگیر شدن در نبرد زمینی در منطقه و رسیدن به این باور که حملات هوایی به تنهایی کفایت از پای در آوردن داعش را می کند، امریکا چاره ای نمی بیند جز این که برای رسیدن به اهدافش به کمک نیروهای زمینی غیر امریکایی و پشتیبانی نیروهای هوایی عملیات علیه داعش را پیش ببرد.
سالن های اجتماعات در عراق و کشورهای مجاور آن این روزها ترافیک طولانی و پشت سر هم شیوخ عشایر، سیاستمداران و فرماندهان جریان های مسلح است. از جمله فرماندهان جریان های مسلحی که پیش از این با اشغال امریکا و دولت های بغداد جنگیده بودند. اکنون بخش بزرگی از مبارزان سنی خود را آماده همکاری با امریکا برای جنگ علیه داعش می کنند تا به این ترتیب به اهداف مورد نظر خود از این طریق برسند. ایجاد گارد ملی از اهالی اهل تسنن، دادن امتیازات بیشتر به استان های سنی، توقف حملات هوایی به شهرهای اهل تسنن و توجه بیشتر دولت مرکزی به عشایر و گروه های سنی البته نه به شکل شوراهای بیداری سابق، از جمله اهداف گروه های سنی در ورود به پیمان ائتلاف بین المللی مبارزه با داعش در عراق است.
به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن، اطلاعاتی وجود دارد که نشان می دهد توافقی میان ایالات متحده امریکا با دولت حیدر العبادی حاصل شده که به موجب آن وی به جریان های مبارز سنی تضمین می دهد که در برابر مبارزه با داعش امتیازهای مورد نظر آنها را بدهد. گفته می شود اکنون زمینه برای استقبال از نیروهای عراقی و ورود گروه های شبه نظامی سنی در مناطق سنی نشین برای مبارزه با داعش فراهم شده است. برای همین داعش بازداشت ها و اعدام های خود را در مناطق تحت کنترل خود نسبت به افراد مشکوک آغاز کرده و تلاش می کند تا با ایجاد رعب و وحشت از رویگردانی اهل تسنن نسبت به خود جلوگیری کند.
این در حالی است که گروه های شبه نظامی منعطف به ایران که امریکا اخیرا تلاش کرد آنها را به همراه سوریه از پیمان بین المللی مبارزه با داعش دور کند، رفته رفته نسبت به رفتارهای امریکا مشکوک شده اند و از تمایل خود برای همکاری با آن می کاهند.
از سوی دیگر گفته می شود به رغم دستور العبادی برای توقف حمله هوایی به شهرهای مسکونی این شهرها همچنان مورد حمله نیروی هوایی عراق قرار دارند. مساله ای که باعث شده تا اندازه ای سنی ها نسبت به عملکرد و وعده های او بدبین شوند. با این حال سلیم الجبوری، رئیس مجلس عراق اعلام کرد که به زودی با حیدر العبادی، نخست وزیر درباره زمان پایان حضور گروه های شبه نظامی در عراق بحث و تبادل نظر خواهد کرد. گروه های شبه نظامی ای که حضوری شگرف در روند سیاسی عراق دارند و می توانند هر آن حرکت سیاسی کشور را تغییر دهند.
در همین رابطه هفته گذشته شاهد رقابت شدیدی میان گروه های سیاسی عراقی بر سر انتخاب وزیر دفاع و وزیر کشور بودیم. وزارت خانه هایی که سنگ بنای فعالیت های امنیتی دولت را تشکیل می دهند. تا کنون تعیین وزیر برای این وزارت خانه ها راه به جایی نبرده است. بعد از آن که پنج شنبه گذشته رای گیری در پارلمان برای وزرای پیشنهادی رای نیاورد اکنون همه چشم ها به روزهای آخر این هفته دوخته شده تا شاید مهمترین وزرای کابینه سرانجام در روزهای پایانی این هفته انتخاب شوند. انتخاب وزیر برای این وزارت خانه ها برای امریکا نیز بسیار مهم است چرا که به کمک آنها می تواند طرح های امنیتی خود را علیه داعش در عراق دنبال کند.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :