نخستین واکنش رسمی واشنگتن به پیروزی روحانی
رای گیری در مورد تحریم ها؛ درست یا غلط؟
دیپلماسی ایرانی: یک ماه و اندی قبل، زمانی که حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب شد، باراک اوباما ابراز امیدواری کرد، سرانجام یخ روابط تهران – واشینگتن در دوران مدیریت این چهره تحصیلکرده غرب و میانه رو آب شود. هرچند رئیس جمهور آمریکا پیش از این نیز باراها در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد از تمایل به مذاکره مستقیم سخن گفته بود اما بیشتر این اقدامی سمبولیک بود تا هدفی واقع گرایانه. چرا که کاخ سفید نشینان نیز مانند اغلب نخبگان سیاسی در ایران به این نتیجه رسیدند که احمدی نژاد فرد منتخب جمهوری اسلامی و مقام مورد نظر واشینگتن برای انجام یکی از مهمترین مذاکرات تاریخ روابط ایران و آمریکا نیست.
به هر ترتیب اوباما به انتخاب روحانی روی خوش نشان داد. مدت کوتاهی پس از آن نیز 131 عضو کنگره در نامه ای خطاب به اوباما از وی خواستند دیپلماسی را به طور جدی تری در مورد ایران دنبال کند. به دنبال علنی شدن محتوای این نامه ، بسیاری از تحلیلگران از اینکه کنگره سنت همیشگی خود در اعمال فشار علیه ایران را شکسته، ابراز شگفتی کردند. اما خرسندی کارشناسان دیری نپایید چرا که چند ساعت پس از انتشار این نامه، رسانه های غربی به نقل از دیپلمات ها از تلاش کنگره برای تصویب بسته جدید تحریم ها خبر دادند. تحریم هایی که یکی از اهداف آن به صفر رساندن صادرات نفتی ایران تا سال 2015 است.
به نظر می رسد با وجود تلاش برخی نمایندگان برای جمع آوری امضاء به منظور به تعویق انداختن رای گیری، مجلس نمایندگان آمریکا امروز ( چهارشنبه) در مورد این بسته رای گیری کند. پیش از این برخی تحلیلگران پیش بینی کرده بودند که احتمالا این بسته در کنگره به تصویب می رسد اما سنا تا ماه سپتامبر آن را تصویب نخواهد کرد. از سوی دیگر دولت اوباما نیز امیدوار است بتواند تا اکتبر و احتمالا پایان سال جاری میلادی، تحریم های جدیدی را علیه ایران تصویب نکند.
در حال حاضر بسیاری از تحلیلگران این پرسش را مطرح می کنند که با توجه به اینکه مراسم تحلیف روحانی روز یکشنبه برگزار می شود، تصویب تحریم های جدید در فاصله 3 روز قبل از آن اقدام صحیحی خواهد بود یا اینکه نشانه ای منفی برای تهران ارسال می کند.
به گزارش کریستین ساینس مانیتور، باوجود اینکه تحریم ها تا زمانی که به امضاء اوباما نرسند، اجرایی نمی شوند اما زمانی که کنگره برای تصویب بسته جدید در نظر گرفته، چندان مناسب نیست. تحلیلگران می گویند این اقدام می تواند موجب بسته شدن پنجره ای شود که با روی کار آمدن روحانی در حال گشوده شدن است.
تریتا پارسی، رئیس شورای ملی ایرانی آمریکایی، می گوید، رای گیری مجلس نمایندگان آمریکا در مورد تحریم های جدید، نخستین واکنش رسمی آمریکا به پیروزی روحانی در انتخابات به شمار می رود. به گفته وی، ارسال چنین نشانه ای در این زمان ، فرصتی برای تندروها در ایران خواهد بود تا روحانی را در تلاش برای تعامل با غرب محدود تر کنند.
اما برخی دیگر بر این عقیده اند که زمان تصویب تحریم های جدید مناسب است. بنا بر باور این کارشناسان، در حال حاضر تهران در آستانه از سرگیری مذاکرات هسته ای با غرب قرار دارد و تصویب تحریم های جدید می تواند به ایران نشان دهد که آمریکا و شرکای اش در بازداشتن تهران از دستیابی به سلاح هسته ای عزم راسخی دارند.
مارک دابویز، مدیر بنیاد دفاع از دمکراسی ها، در گفت و گویی که اخیرا با خبرنگاران انجام داد، خاطرنشان کرد، اوباما باید دور جدیدی از مذاکرات با ایران را با اهرم های تقویت شده و بارز، از سربگیرد.
برخی از حامیان تحریم های جدید با اشاره به سابقه روحانی به عنوان مذاکره کننده ارشد هسته ای، ادعا می کنند وی یک بار غرب را فریب داده و می تواند بار دیگر این اقدام را انجام دهد.
روزنامه نیویورک تایمز نیز در این زمینه می نویسد، مجلس نمایندگان آمریکا چند روز قبل از تحلیف روحانی تحریم ها را به رای می گذارد. به گزارش این روزنامه آمریکایی، این اقدام مجلس نمایندگان آمریکا ، پرسش هایی را در مورد نوع پیامی که به ایران ارسال می شود، پدید آورده است.
داریوش زاهدی، کارشناس تحریم ایران در دانشگاه کالیفرنیا می گوید، اغلب مردم بر این باورند که تحریم ها در زمان نادرستی به رای گذاشته می شودند. آنها باید صبر کنند و به روحانی فرصت بدهند.
مگان ویتمور،سخنگوی مطبوعاتی مجلس نمایندگان آمریکا که مسئول این رای گیری است در پیامی ایمیلی اعلام کرده است که احتمالا رای گیری در روز پنجشنبه انجام خواهد شد. برخی دیگر نیز می گویند این رای گیری تا زمانی پس از پایان تعطیلات تابستانی کنگره به تعویق خواهد افتاد.
هرچند انجام این رای گیری موافقان و مخالفان زیادی دارد، برخی تحلیلگران بر این باورند که توجیه رای گیری هر چه باشد، در نهایت تهران آن را به اقدامی خصمنانه تعبیر خواهد کرد که می تواند به تقویت موضع تندروها در ایران بیانجامد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :