عراقچی خبر داد؛
احتمال واگذاری مذاکرات هستهای به وزارت خارجه
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: درباره آخرین وضعیت دیپلمات ایرانی ربوده شده در یمن متاسفانه هنوز خبر جدیدی نداریم. از نزدیک پیگیر این موضوع هستیم.
سیدعباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت: سفارت ایران در یمن در تماس با مقامات امنیتی این کشور است. ما دولت یمن را در این باره مسوول می شناسیم و حفظ جان این دپیلمات ایرانی با دولت یمن است که امیدواریم با تلاش های دولت یمن شاهد آزادی سریعتر ایشان باشیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره انتشار بیانیه ای از سوی اخوان المسلمین مبنی بر اینکه شرط کمک به خروج از بحران، آزادی مرسی است گفت: ما مواضع مان را درباره تحولات مصر به روشنی بیان کرده ایم. خواهان انسجام و اتحاد ملی در این کشور از طریق گفت وگو بین همه جناح های سیاسی هستیم. امیدواریم با درایت رهبران مصر و اخوان المسلمین گفت وگوها بین طرفین به نتیجه برسد. ما تاکیدمان بر حفظ آرامش و ثبات در مصر است که مسلما نقش مهمی در تحولات منطقه ای ایفا می کند.
وی به تماس تلفنی روز گذشته صالحی با وزیر خارجه مصر اشاره کرد و گفت: در این تماس تلفنی بر حفظ انسجام ملی در مصر تاکید شد و اینکه دو کشور بتواند درباره مسائل مهم منطقه ای به خصوص تحولات سوریه و فلسطین رایزنی های خود را ادامه دهند که مورد استقبال وزیر خارجه مصر هم واقع شد.
خبرنگار دیگری درباره اخبار منتشر شده مبنی بر تصمیم برای بازرسی های جدید از تاسیسات هسته یی ایران پرسید که عراقچی پاسخ داد: هیچ توافق جدیدی با آژانس صورت نگرفته است. مذاکراتی که در چارچوب همکاری های جدید بین دو طرف آغاز شده هنوز به سرانجام نرسیده است که درباره آن مطلع هستید ما در قالب تعهدات پادمانی خود و تعهدات بین المللی در چارچوب ان پی تی کماکان آماده همکاری با آژانس هستیم و فعلا به فراتر از آن چارچوب انتقاد داریم و آن را قبول نداریم.
وی همچنین درباره ادعاهای مطرح شده مبنی بر اینکه القاعده مسوول ربوده شده دیپلمات ایرانی در یمن است، گفت: این اخبار صرفا در رسانه ها منتشر شده است اخبار مختلفی در رسانه ها منتشر شده اما هنوز هیچ خبر تایید شده ای نداریم بنابراین قضاوت نمی کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره قرار گرفتن نام شاخه نظامی حزب الله در لیست گروه های تروریستی از سوی اروپا گفت: این اقدام کاملا غیر حرفه ای و جانب دارانه بود و آقای صالحی نیز در این خصوص شخصا موضع گرفتند. ما این اقدام را یک اقدام علیه ملت شریف و مقاوم لبنان تلقی می کنیم. زیرا حزب الله بخشی از خواستگاه سیاسی لبنان است که در عرصه های سیاسی و اجتماعی لبنان حضور دارد و مورد احترام و پذیرش مردم لبنان و البته مردم منطقه و جهان اسلام است. مقاومت مشروع حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی همواره توسط مردم لبنان و منطقه ارج گذاشته شده است و قرار دادن نام این گروه در زمره گروه های تروریستی اقدامی کاملا نسنجیده از طرف اتحادیه اروپا است و بسیار عجیب است. فکر می کنم اگر در زمان جنگ جهانی اتحادیه اروپا وجود داشت حتما گروه هایی را که با نازیسم و فاشیسم مبارزه می کردند هم در لیست گروه های تروریستی قرار می داد. به همان اندازه قرار دادن نام حزب الله در لیست گروه های تروریستی عجیب است. ما این عمل را تقبیح می کنیم و معتقدیم این اقدام هیچ تغییری در ماهیت مواضع حزب الله و گرایش مردم منطقه ایجاد نخواهد کرد و این اقدامی است که اتحادیه اروپا در راستای منافع رژیم صهیونیستی انجام داده و تنها به پیچیده تر شدن بحران در منطقه خاورمیانه خواهد انجامید و فکر نمی کنیم به ایجاد آرامش در این منطقه حساس که بحران های مختلفی در سوریه و مصر دارد کمک کند. امیدواریم اتحادیه اروپا در این مسیر تجدید نظر کند.
وی درباره اینکه کنگره آمریکا دور جدید تحریم ها علیه ایران را به گردش در نیاورده است نیز گفت: این اقدام با نامه ای که تعدادی از اعضای کنگره درباره تعامل بهتر با ایران نوشتند هم زمان شد. آن نامه و این اقدام علائمی هستنداز حرکت سیاست در آمریکا به سمت عقلانیت و واقع بینی بیشتر. مردم آمریکا هزینه اقدامات مخرب و سیاستهای مخرب دولت آمریکا و گرایش های تندرو در آمریکا را به کرات پرداخته اند و همواره خواهان تغییر در این سیاست های مخرب بوده اند. امیدواریم این حرکتی که آغاز شده با اقدامات عملی همراه شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: همواره گفته ایم و مجدد تاکید می کنیم که ملاک و معیار ما گفتار و سخنان زیبا نیست بلکه تغییر در رفتار و رویکردها است. اگر این حرکت با اقدامات عملی برای جبران سیاست های غلط گذشته و تصحیح مسیر غلط گذشته صورت گیرد مسلما می تواند در راستای کاهش تنش ها و شروع فضای جدیدی تلقی شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر ضرب و شتم یکی از نمایندگان مجلس از سوی افراد ناشناس در مکه گفت: سفارت ما در عربستان این موضوع را پیگیری می کند و در تماس نزدیک با مقامات سیاسی و امنیتی عربستان است. متاسفانه یکی از نمایندگان مجلس در زمان حج عمره توسط چند نفر مورد ضرب و شتم قرار گرفته است از نظر ما اصلا این امر مورد قبول نیست و دولت عربستان را مسوول حفظ امنیت همه حجاح می دانیم. اینکه گروهی به نماینده مجلس حمله می کنند مسلما مسوولیت دولت عربستان را سنگین تر می کند پیگیری ها درباره این موضوع ادامه دارد.
وی درباره آخرین وضعیت باغ قلهک گفت: این موضوع توسط قوه قضاییه پیگیری می شود.
عراقچی همچنین درباره دعوت از مقامات انگلیس برای شرکت در مراسم تحلیف گفت: در اروپا برای دعوت در مراسم تحلیف استثنا قائل نشدیم و از همه کشورهای اروپایی دعوت کردیم البته اصولا مراسم تحلیف عمدتا با حضور کشورهای منطقه و دوست برگزار می شود.
عراقچی همچنین درباره گمانه زنی های یک نشریه سعودی درباره تیم جدید هسته یی ایران نیز گفت: در این باره باید منتظر ماند تا دولت جدید مسوولیت خود را آغاز کند پس از آن حتما اعضای کابینه و اعضای دولت و همینطور اعضای مذاکره کننده مشخص خواهند شد.
خبرنگاری درباره وضعیت پناهجویان در استرالیا و اینکه چه تعدادی از پناهجویان ایرانی هستند پرسید که سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: متاسفانه داستان استرالیا و پناهجویان ایرانی داستانی طولانی و غم انگیزی است که متاسفانه ظرف سالهای گذشته با این مسئله روبه رو بوده ایم که تعدادی از هموطنان ما عمدتا در سنین جوانی فریب ادعاهای گروه های قاچاقچی انسان را خورده اند و به امید رسیدن به موقعیت و امکانات بهتر سعی کرده اند به سمت استرالیا حرکت کنند و ورود غیرقانونی به این کشور داشته باشند. قاچاقچیان انسان با دریافت مبالغ هنگفت آنها را از مسیرهای مختلف عبور می دهند. یکی از مسیرهای اصلی اندونزی بوده است. متاسفانه شاهد بودیم این قبیل افراد را سوار کشتی هایی می کنند که اصلا از امنیت و ایمنی برخوردار نیست و پس از گرفتن مبالغ هنگفت بیش از ظرفیت کشتی افراد را سوار می کنند و به سمت استرالیا حرکت می کنند. موارد زیادی داشته ایم که این کشتی ها گرفتار امواج دریا می شوند و در دریا دچار سانحه شده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: این کشتی ها که بیش از ظرفیت خود را سوار کرده اند افرادش در این سانحه غرق شده اند. دولت اندونزی و استرالیا البته تمام تلاش خود را برای نجات حادثه دیدگان کرده اند اما معمولا همراه با غرق شدن تعدادی زیادی از افراد همراه بوده است و متاسفانه در موارد زیادی حتی جنازه ها هم پیدا نشده اند و حالت دیگر این بوده است که آنها پس از رسیدن به استرالیا با ماجراهای جدیدی روبه رو می شوند در کمپ های پناهندگان نگهداری می شوند. استرالیا این کمپ ها را در جزایر دور افتاده ای قرار داده است که یکی از آنها جزیره نارو است. در آنجا تقریبا به طور کامل فراموش می شوند. پس از مدت ها بلاتکلیفی سر به شورش و عصیان گذاشته اند و با مقامات محلی و مردم آن جزیره درگیر شده اند.
وی ادامه داد: اینکه دقیقا چه تعداد از افراد در این درگیری مجروح یا احیانا کشته شده باشند خبر دقیقی نداریم. مجموعه این تحول و حرکت دغدغه و دردسری برای ما و دولت اندونزی و دولت استرالیا بوده است. چندین دور مذاکرات به صورت دوجانبه بین سه کشور وجود داشته تا با این پدیده برخورد شود و از تبعات منفی آن جلوگیری کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: در آخرین اقدام دولت اندونزی ارائه ویزا در فرودگاه ها را لغو کرد که در همین راستا این موضوع انجام شد. ما البته مشورت های خود را برای اینکه از این موضوع جلوگیری کنیم ادامه می دهیم اما امیدواریم نهادهای داخل کشور از جمله رسانه ها کمک کنند و اطلاع رسانی دقیق تر و کامل تری به افرادی که فریب این داستان ها و گروه قاچاقی را می خورند را بدهند که افراد پس از همکاری با قاچاقچیان اموال و جانشان را دست ندهند و جامعه را دچار مشکلات متعدد نکنند.
وی در ادامه درباره آخرین پیگیری ها از تصادف یک دیپلمات عربستان با یکی از هموطنانمان که منجر به فوت این ایرانی شد گفت: از رسانه ها خواهش می کنم این موضوع را سیاسی نکنند. سیاسی شدن این موضوع کمکی به حل شدن آن نمی کند. به هر حال یک جرمی اتفاق افتاده که از پیچیدگی های خاص خود برخوردار است. مجرم یک دیپلمات است مصنونیت سیاسی دارد و نمی شود با آن برخورد کرد مگر اینکه این مصنونیت را دولتشان لغو کند و این کار آسان و سریعی نیست که دولتی مصونیت دیپلمات خود را لغو کند تا بشود در محاکم قضایی به آن رسیدگی کرد.
عراقچی ادامه داد: این درخواست صورت گرفته است اما موضوع هنوز به سرانجام نرسیده است. مذاکرات بین دو کشور ادامه دارد از طرف دیگر مذاکرات بین برخی مقامات سعودی و خانواده آن مرحوم ادامه دارد تا بتوانند با پرداخت دیه موضوع را حل و فصل کنند به هر حال این موضوع پیچیدگی های خاص خود را دارد. خواهش می کنم با سیاسی کردن، این موضوع را دچار حواشی نکنید. در این صورت به اصل قضیه صدمه خواهد خورد.
خبرنگار دیگری درباره آخرین وضعیت سه کوهنورد ایرانی که در مسیر بازگشت از فتح قله ای در رشته کوه های هیمالیا پاکستان گم شده اند گفت که پیش از ورودش به جلسه آخرین تماس ها را برای پیگیری وضعیت آنها با سفارت کشورمان در پاکستان انجام داده است و متاسفانه خبر جدیدی از این سه ایرانی نیست.
وی افزود: سفارت های ایران در اسلام آباد و پکن پیگیر این موضوع هستند. محلی که این عزیزان مفقود شده اند در کوههای بین پاکستان و چین است سفارت ما در اسلام آباد با مقامات محلی تماس نزدیک دارد. هماهنگ شده است که گروه های امداد و هلی کوپتر تجسس اعزام شده اند با برخی مقامات محلی هم در تماس بودیم. متاسفانه هنوز خبر جدیدی نداریم. امیدواریم که حادثه بدی برای آنها رخ نداده باشد و به زودی به کشور باز گردند.
خبرنگار دیگری پرسید در روزهای گذشته بحثی درباره انتقال پرونده هسته یی از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه مطرح شد با توجه به عضویت شما در تیم هسته یی مذاکره کننده آیا این موضوع را محتمل می دانید که عراقچی پاسخ داد: آنچه که در روزهای گذشته مطرح شده مبتنی بر حدس و گمان و تحلیل هایی است که بعضا از سوی افراد مختلف مطرح می شوند تا جایی که معطل هستم هیچ تصمیم در این باره گرفته نشده است البته رییس جمهور محترم اختیار این را دارد که تکلیف و پیگیری این پرونده را به هر مقامی که صلاح می دانند واگذار کنند. آنچه که مطرح است گمانه زنی است. البته صحبت هایی وجود دارد که آیا ادامه کار در شورای عالی امنیت ملی انجام شود یا در وزارت امور خارجه. البته تصمیم گیری درباره این پرونده مانند تصمیم گیری درباره بقیه پرونده های مهم و امنیتی در شورای عالی امنیت ملی صورت خواهد گرفت. اما مذاکرات می تواند توسط دبیرخانه صورت گیرد یا توسط وزارت امور خارجه. البته هر کدام از آنها از قابلیت های خود برخوردار هستند و مزایایی دارند. البته در شرایط فعلی هنوز زود است و فکر می کنیم در زمان متقضی تصمیم گیری در این باره انجام گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص رویکرد جدید جنبش حماس پس از تحولات اخیر در مصر، ترکیه و سوریه نیز گفت: در طول دو سال گذشته با فتنه ای که در سوریه آغاز شد برخی از دوستان ما را در تشخیص مرزهای دقیق دوستی و دشمنی دچار اشتباره کرد و بعضا از نقش رژیم صهیونیستی و کشورهای خالرجی و آمریکا در فتنه ای که در سوریه در جریان است غفلت کردند. تحولات چند هفته اخیر مقداری ذهن ها را باز کرد و مسائل را روشن تر کرد. روابط ما با حماس همواره خوب بوده است. حماس را به عنوان یک عضو و عنصر مهم در مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی به رسمیت شناختیم و همکاری کردیم. علیرغم فراز و نشیب های دوساله روابط ما و حماس کماکان ادامه دارد. آنچه که ما و حماس را به هم متصل می کند مقاومت علیه رژیم جعلی صهیونیستی است. برخی مسائل در منطقه ممکن است بعضا سوء تفاهم هایی را ایجاد کند که در حال رفع شدن است. تماس ها بیشتر شده و علایق دو طرف برای حفظ ارتباط مستحکم تر شده است.
نظر شما :