گری سیک: غرب برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را بپذیرد

۱۷ فروردین ۱۳۹۲ | ۱۳:۳۷ کد : ۱۹۱۴۵۹۷ سرخط اخبار

به گزارش فارس، «گری سیک»، مشاور امنیت ملی دولت ریگان و کارتر و همچنین استاد دانشگاه کلمبیا در پایگاه اینترنتی خود در ارتباط با سیاست های «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا در خلیج فارس به ویژه ایران تأکید کرد که ایران علیرغم تحریم های اقتصادی که علیه این کشور تحمیل شده است، برنامه هسته ای خود را ادامه می دهد.

وی در ارتباط با سیاست ها و وعده های عمل نشده اوباما در قبال ایران گفت: اوباما در دوره اول ریاست جمهوری اش از خود عزم تعامل با ایران نشان داد، اما این عزم تنها در حد حرف باقی ماند. اگر او واقعا بخواهد از سرمایه سیاسی و خلاقیت دیپلماتیک طی روند مذاکرات بهره بگیرد، می تواند چهره خاورمیانه را تغییر دهد اما سابقه عملکرد وی طوری نیست که بتوان زیاد خوشبین بود.

این استاد دانشگاه کلمبیا تأکید کرد: اگر جامعه بین الملل تمایل به پذیرش ایرانی داشته باشد که همچون ژاپن و چندین کشور دیگر قابلیت فنی تولید سلاح هسته ای را دارد، بنابراین امکان مذاکره برای توافق در خصوص موضوع هسته ای ایران وجود دارد اما مذاکره کنندگان غربی اصرار دارند که ایران باید برنامه غنی سازی اورانیوم خود را کنار بگذارد و ایران نیز از طرف خود تأکید دارد که قبل از حصول هرگونه پیشرفتی، حق این کشور برای دنبال کردن چرخه کامل سوخت هسته ای باید مورد توجه قرار گیرد و این همان علت ایستایی مذاکرات هسته ای در یک دهه گذشته است.

وی پیشنهاد داد: آنچه که مورد نیاز است یک دستورکار کارآمد است که یک نقطه پایان را تعریف کند که این نقطه برای ایران قابل قبول باشد اما با یکسری گام های مورد تأیید و اعتماد ساز اولویت بندی شود.

گری سیک تصریح کرد که غرب باید بپذید ایران اجازه دارد برنامه انرژی هسته ای غیرنظامی راه اندازی کند و ایران نیز باید محدودیت هایی برای ذخایر اورانیوم غنی شده خود را بپذیرد و نظارت بین المللی گسترده بر فعالیت های هسته ای اش را قبول کند.

این استاد دانشگاه کلمبیا ادامه داد: در صورتیکه ایران تقاضاهای شورای امنیت سازمان ملل را ایفا نکند، این تحریم ها باید با وعده های واضح و صریح اقدام نظامی تقویت شود.

*ژست تهاجمی آمریکا می تواند به یک جنگ مخرب در منطقه تبدیل شود

گری سیک با اشاره به این مورد تصریح کرد که ژست تهاجمی آمریکا می تواند خطراتی را به همراه داشته باشد به طوریکه زد و خوردهای جزئی یا حتی رخدادها می تواند خیلی سریع به یک جنگ مخرب کامل تبدیل شود.

*جنگ آمریکا در ایران خطرناک تر از تجربه جنگ در عراق و افغانستان است

این استاد دانشگاه کلمبیا گفت: با گذشت دو دهه جنگ پرهزینه آمریکا در عراق و افغانستان، مردم آمریکا از جنگ خسته شده اند و بسیاری از ناظران بر این باورند که درگیری و جنگ در هریک از کشورهای ایران و سوریه بسیار خطرناک تر از تجربه جنگ های آمریکا از سال 2001 تاکنون می تواند باشد.

وی ادامه داد: اوباما در اولین روزهای دور دوم ریاست جمهوری خود، در خصوص این موضوع (جنگ) پیام واضحی را فرستاد. او سناتور جان کری را بعنوان وزیر خارجه آمریکا و «چاک هیگل» سناتور سابق آمریکایی را بعنوان وزیر دفاع آمریکا نامزد کرد. علیرغم بحث و جدال هایی که در خصوص نامزدی هیگل وجود داشت، هم کری و هم هیگل سیاست مدارانی هستند که نمایندگان واقع بین و میانه رو مکتب سیاست خارجی هستند. هیگل از افراد خود اوباما است که افکار او را به طور صریح بیان می کند.

*حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس در 4 سال آینده کاهش می یابد

گری سیک در ارتباط با حضور آمریکا در خلیج فارس اینگونه گفت که جنگ آمریکا در عراق هم اکنون به پایان رسیده است و نیروهای آمریکایی باید تا پایان سال 2014 میلادی، از افغانستان نیز خارج شوند و حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس نیز به طور قطع در 4 سال آینده کاهش می یابد.

در دسترس بودن نفت برای اقتصادهای صنعتی جهان همچنان یکی از نگرانی ها و دغدغه های آمریکا است. آمریکا مسئولیت محافظت از خطوط دریایی و همچنین خلیج فارس را بعد از عقب نشینی انگلیس در سال 1971 مطرح کرد. در آن زمان تهدید اصلی اتحاد جماهیر شوروی بود، امروز، ماهیت تهدیدات برای فرآورده های نفتی، مبهم تر شده است.

*تعامل ایران و آمریکا تأثیر مهمی در صلح و جنگ در خلیج فارس دارد

گری سیک در خصوص اهمیت موضوع ایران تصریح کرد: تعامل ایران با آمریکا و همپیمانان این کشور، تأثیر مهمی در موضوع جنگ و صلح، نیاز برای استقرار گسترده نظامی و امنیت جریان نفت در خلیج فارس دارد. طبق یک حساب سرانگشتی، رابطه خصمانه و تقابلی با ایران، خطر جنگ و تداخل جریان منظم نفت را به دنبال دارد، در نتیجه فشارها بر آمریکا و دیگر کشورها برای حفظ نیروهای نظامی گسترده در منطقه افزایش پیدا می کند، در عوض، راه حل دیپلماتیک برای برخی از موضوعات برجسته و یک رابطه بیشتر حالت تجاری داشته باشد می تواند بسیاری از تنش های منطقه را رفع کند.

وی در ارتباط با مزیت آرام شدن تنش های دو طرفه گفت: این یک ایده مدینه فاضله نیست. سیاست خارجی ایران محتاطانه است. ایران تمایل دارد از نمایندگانی چون حزب الله لبنان که در نزاع مستقیم با اسرائیل است، حمایت کند اما به دقت از تقابل نظامی مستقیم خودداری می کند. استثناء تقابل مستقیم ایران نیز جنگ با عراق بود که در آن زمان توسط عراق مورد حمله قرار گرفت. این جنگ، درس های مهمی داشت و آن این بود که ایران توانست از قلمرو خود دفاع کند اما نتوانست قدرت خود در امتداد مرز ایران و عراق را به نمایش بگذارد. بعد از پایان جنگ 8 ساله، ایران در حال شکست بود و ایران و عراق 400 هزار کشته داشتند و دو برابر این تعداد نیز زخمی داشتند. اقتصاد هر دو کشور نیز تخریب شد.

*تحریم های فلج کننده با هدف تغییر رویکرد هسته ای ایران ناموفق بوده

وی تأکید کرد: ایران برای آمریکا در یک آینده قابل پیش بینی یک تهدید نظامی جدی نیست و نخواهد بود. گرچه استراتژی آمریکا و غرب برای رویارویی با ایران، تحمیل تحریم های فلج کننده به منظور وادار کردن ایران برای تغییر سیاست هایش بوده است اما این تلاش ها به طور کلی در یک بازه چند دهه ای ناموفق بوده است و در هر مرحله پاسخ غرب (به برنامه هسته ای ایران) افزودن به این تحریم ها است. امروزه، مجموع تحریم های تحمیل شده علیه ایران، برابر با یک محاصره ملی است، به صورت تقریبی یک اقدامی است که منتهی به جنگ می شود.

*افزایش قدرت ایران در فضای سایبر

این استاد دانشگاه کلمبیا در زمینه افزایش قدرت ایران اعلام کرد که ارتش ما احتمالاً ایران را کم اهمیت جلوه دهد اما اینترنت یک سطح بسیار وسیع تر است. ایران سالانه شمار زیادی مهندسان فناوری اطلاعات در دانشگاههای برجسته خود پرورش می دهد و این مسئله می تواند اولین دور از ابراز احساسات ایران در یک مبارزه واقعی باشد یا دستکم یک رقابت جنگ سرد در فضای سایبر باشد.

*چشم انداز تاریخی روابط ایران و آمریکا بر اساس سوء تفاهمات بوده

گری سیک در ارتباط با احتمال توافق میان ایران و آمریکا گفت: تقاوت های بین ایران و آمریکا ریشه در سیاست های داخلی دو کشور دارد. ایران، محصول انقلاب خود است که این یک انقلاب ضد آمریکایی و ضد شاه است. ایران، امروز، هنوز توسط افرادی اداره می شود که این انقلاب را به وجود آوردند. چشم انداز تاریخی روابط ایران و آمریکا بر اساس سوء تفاهمات و فرصت های از دست رفته بوده است. برای ایجاد یک دستورکار مذاکره که بر اساس مصالحه و اعتمادسازی دو طرفه باشد، شجاعت سیاسی واقعی از جانب واشنگتن و تهران مورد نیاز است.

کلید واژه ها: آمریکا عراق خلیج فارس خلیج دانشگاه سیک در خلیج فارس در خلیج ایران و آمریکا ایران تحریم آمریکا در خلیج فارس در یک آمریکا در خلیج کلمبیا اوباما دانشگاه کلمبیا


( ۱ )

نظر شما :