با تاکید بر حمایت از نوری مالکی
عراق با وساطت ایران آرام می شود؟
دیپلماسی ایرانی: عراق در حالی روزهای سخت خود را سپری می کند که بسیاری از مقام های شیعی عراقی طی هفته گذشته در تهران به سر می بردند. نشست سالانه وحدت اسلامی تقریب مذاهب در تهران فرصتی شده بود تا برخی از رهبران سیاسی عراقی در حاشیه این نشست با یکدیگر و همچنین با مقام های ایرانی دیدار داشته باشند و ضمن تشریح اوضاع جاری در کشورشان از آنها بخواهند که در حل بحران پیش آمده کمک کنند. این در حالی است که گفته می شود روز جمعه در شهرهای سنی نشین عراق تظاهرات گسترده ای علیه مالکی انجام شد.
در عین حال، نوری مالکی، نخست وزیر عراق در گفت وگو با شبکه خبری المیادین از وجود توطئه ای منطقه ای علیه کل خاورمیانه صحبت کرد و به صراحت به طرح براندازانه ترکیه و قطر برای تغییر نقشه سیاسی خاورمیانه اشاره کرد.
با این حال روزنامه الحیات، چاپ لندن به نقل از منابع آگاه خود گزارش داد که مسئولان ایرانی توانسته اند رهبران سیاسی شیعی عراق را قانع کنند که در وضعیت فعلی از نوری مالکی، نخست وزیر عراق حمایت کنند و به توقف تظاهرات علیه او در شهرهای مختلف عراق کمک کنند. به ادعای روزنامه الحیات طرف های ایرانی همچنین از رهبران شیعی عراقی خواستند که از رای عدم اعتماد به مالکی صرف نظر کنند و هیچ خط قرمزی برای نامزدی اش برای بار سوم نگذارند.
بنا به گزارش ها سید عمار حکیم، رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق، ابراهیم جعفری، رهبر ائتلاف پیمان ملی و علی الموسوی، مشاور نوری مالکی، نخست وزیر و شماری دیگر از چهره های سیاسی و دینی عراقی در حاشیه نشست وحدت اسلامی روز دوشنبه گذشته در تهران تشکیل جلسه دادند و درباره این مسائل با یکدیگر به رایزنی پرداختند.
این در حالی است که در استان های الانبار، نینوی، صلاح الدین، دیالی و بغداد نزدیک به یک ماه است که تظاهراتی علیه دولت نوری مالکی در جریان است و حتی آیت الله سیستانی، مرجع عالیقدر شیعی عراق نیز وارد عرصه شده و ضمن انتقادهای شدید از عملکرد دولت خواستار پایان دادن به بحران جاری در عراق شده است.
روز گذشته تظاهرکنندگان در الانبار و موصل ضمن سر دادن شعارهایی خواستار کنار رفتن مالکی از قدرت شدند. پیش از این مشابه همین مواضع را جریان های سیاسی کردی و سنی و همچنین جریان صدر به رهبری مقتدا صدر اتخاذ کرده اند.
در همین رابطه نمایندگان مجلس عراق نزدیک به دو هفته پیش قانونی را به تصویب رساندند که به موجب آن برای ریاست سران سه قوا محدودیتی دو دوره ای با عطف به ماسبق قائل شدند.
به گفته روزنامه الحیات این بار جریان صدر نیز پذیرفته است که دست از مواضع تند و ستیزه جویانه اش با مالکی بردارد. به ادعای این روزنامه اعضای جریان صدر نیز پس از جلسات مکررشان در ایران پذیرفتند که به حمایت خود از مالکی ادامه دهند و در این مرحله حرکتی برای تضعیف وی انجام ندهند.
به ادعای این منابع قبل از آن که رهبران جریان های سیاسی به تهران سفر کنند طرحی شیعی برای تغییر مالکی با هدف آرام کردن تظاهرات جاری در عراق و نظارت بر انتخابات استانداری ها در دست بود که پس از نشست تهران عملی ساختن این طرح متوقف شده است.
گفته می شود در ابتدای جلسات مقتدا صدر با کنار آمدن با مالکی مخالفت کرده بود و گفته بود که اجازه نمی دهد مالکی برای بار سوم نامزد نخست وزیری شود، اما حکیم با هدف ایجاد یکپارچگی در میان شیعیان میان او با مالکی وساطت می کند و مقتدا صدر را راضی می کند که کوتاه بیاید و بپذیرد که با مالکی کنار بیاید.
به اعتقاد تهران در وضعیت کنونی که اوضاع سوریه تا این اندازه بحرانی است و دسیسه هایی برای تخریب وجهه بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه وجود دارد و حتی تلاش می شود تا ضمن ایجاد جنگ داخلی در این کشور زمینه های تجزیه آن فراهم شود، به هیچ وجه به صلاح نیست که عراق نیز دچار بحران شده و وارد مجرای حوادث سوریه از نوعی دیگر بشود. اگر چه مرجعیت شیعی عراق و در راس آنها آیت الله سیستانی از عملکرد دولت عراق ناخرسندند اما تهران می گوید در وضعیت فعلی و برای حفظ وحدت و یکپارچگی شیعه بهتر است که با وضعیت کنونی همه کنار آمده و علیه نوری مالکی اقدامی نشود تا فرصتی پیش نیاید که دیگر جریان های فرصت طلب درصدد تضعیف شیعه بر آیند.
دیپلماسی ایرانی
نظر شما :