سازمان ملل عراق

۰۳ مرداد ۱۳۸۶ | ۱۶:۰۰ کد : ۳۹۲ سرخط اخبار
مقاله از زلماى خليلزاد، فرستاده پیشین سازمان ملل به عراق پیرامون نقش این سازمان در عراق
 بعد از ملاقات روز سه­شنبه با بوش، بان کى مون دبير کل سازمان ملل گفت وضع عراق "معضلى براى همه­ جهان است" و اين که سازمان ملل آماده است " به مردم و حکومت عراق کمک کند تا بر اين معضل فائق آيند."  

ايالات متحده اهميت جهانى ايجاد ثبات در عراق را به رسميت شناخته و از رويکرد رو به جلويِ افزايش نقش سازمان ملل حمايت مي­کند. سازمان ملل از مزاياى نسبى معينى برخوردار است که مي­تواند در تلاش­هاى ميانجي­گرانه­ پيچيده داخلى و منطقه­اى از آن بهره بجويد، ‌اين سازمان مي­تواند رويکرد تلاش براى ثبات در عراق را درعرصه­ى بين­المللى دنبال کند.

 

در هفته­هاى پيش­رو، سازمان ملل فرستاده­ جديدى را براى عراق تعيين خواهد کرد و حکم شوراى امنيت سازمان ملل براى مأموريت در بغداد را تمديد خواهد کرد.

من به عنوان فرستاده ويژه­ و سفير سازمان ملل به افغانستان از سال 2003 تا 2005 شاهد بودم که چگونه سازمان ملل مي­تواند نقش بسيار مؤثرى  ايفا کند به خصوص اگر فرستادگان دانش­آموخته و با استعدادى انتخاب کرده و احکام بجا و مناسبى صادر کند و درعين حال از حمايت قدرت­هاى بزرگ برخوردار باشد. در عراق ايالات متحده از نقش سازمان ملل بيشتر حمايت مي­کند چون ما بر اين باور هستيم که فرستادن سفير و حکم مناسب بهترين وسيله براى پرداختن به دو موضوع اساسى است که محرک اصلى بحران در عراق است.

اول، سازمان ملل قدرت بي­همتا و متقاعدکننده­اى دارد که مي­تواند به جوامع اصلى در عراق کمک کند تا بر سر توزيع عادلانه قدرت سياسى و اقتصادى  به توافق ملى برسند. سازمان ملل در نقش يک ميانجى، از نوعى مشروعيت ذاتى و نوعى انعطاف­پذيرى براى گفت و گو با احزاب و طرف­هاى مختلف در عراق و حتى عناصرى خارج از فرايندهاى سياسى در اين کشور برخوردار است.

فرستاده جديد سازمان ملل به عراق بايد اقتدار کافى براى کمک به تکميل کارهاى باقي­مانده در عراق در موضوعات مختلف داشته باشد. از جمله موضوع­هاى مهمى نظير: قوانين مربوط به توزيع منابع هيدروکربنى [منظور نفتى]، اصلاح قوانين مربوط به تحريم حزب بعث از مشاغل سياسى و دولتى،‌ بازنگرى قانون اساسى، طرح خلع سلاح شبه­نظاميان و رسيدن به توافق با شورشيان و متقاعد کردن آنان براى دست کشيدن از تقلاى نظامى براى رسيدن به خواسته­هايشان.

فرستاده سازمان ملل بايد قدرت کافى براى حل وضع کرکوک، وضعيت مرزهاى داخلى مورد مناقشه و آمادگى لازم براى نظارت بر انتخابات استانى داشته باشد. همچنين اين حکم بايد براى سازمان ملل امکانى فراهم کند تا راههاى محتملى بجويد و با کمک تضمين­هاى یک طرف سوم بين فرقه­هاى مختلف در عراق آشتى برقرار کند.

سازمان ملل در اين نقش مزيت بيشترى دارد چون نقش همکار حکومت عراق در هدايت کشور را پيدا خواهد کرد تا توافق معروف به "پيمان بين­المللى براى عراق" حاصل شود، توافقى که رهبران عراقى را ملزم مي­کند گام­هاى سياسى کليدى و اصلاحات سياسى در تبادلات اقتصادى بردارند به گونه ای که از حمايت جوامع بين­المللى برخوردار باشند. چون سازمان ملل اختيار کمک­هاى بين­المللى را در دست دارد مي­تواند از آن به عنوان اهرمى مهم براى ايجاد مصالحه و مصلحت­انديشى در بين رهبران عراقى استفاده کند.

دوم، سازمان ملل از اين جهت نقش بي­نظيرى دارد که آن را براى کار کردن در چارچوب منطقه­اى در جهت ايجاد ثبات در عراق  مناسب مي­سازد. ايالات متحده از حکم جديدى حمايت مي­کند که به وجودآورنده فرايندى ديپلماتيک چندجانبه به رهبرى سازمان ملل براى مهار رقابت منطقه­اى باشد چون اين رقابت، به مثابه شعله ورتر کردن بحران داخلى در عراق است.

اين فرايند ديپلماتيک بايد بر اساس روندی انجام شود که در کنفرانس شرم­الشيخ مصر در ماه مه با حضور چند همسايه­ ديگر عراق صورت گرفت،‌ کنفرانسى که با حضور قدرت­هاى منطقه از جمله اعضاى شوراى امنيت سازمان ملل و هشت کشور صنعتى برگزار و در‌ آن گفتمان بر سر مسئله عراق آغاز شد و گروه­هاى کارى در مورد مسائلى مانند امنيت، انرژى و وضعيت آوارگان ايجاد کرد.

براى حرکت به جلو، بايد اين گفتمان در سطح وزارت و به رهبرى دبيرکل سازمان ملل نهادينه شود. همچنين فرستاده سازمان ملل در عراق بايد ميانجى به وجود آمدن گروه تماس در يک سطح پايين­تر از وزارت شود. اين گروه تماس بايد به طور مرتب جلسه تشکيل دهند تا مشخص شود در چه وضعيت­هايى توافق­ به دست آمده است.

براى دستيابى به اين هدف، سازمان ملل به حمايت بيشتر ايالات متحده در همه زمينه­ها از جمله سياسى، مالى، لجستيک و امنيتى نیاز دارد تا منافعش نيز در منطقه تأمين شود. به علاوه، نيروهاى ائتلافى بايد در عراق باقى بمانند تا نتايج امنيتى مثبت و بر اساس استراتژي­هاى جديد عراق به دست آيد،‌ اين نيروها بايد با سازمان ملل همکارى کنند تا اطمينان  حاصل شود استراتژي­هاى نظامى نيروهاى ائتلاف در عراق در راستاى تلاش­هاى داخلى و منطقه­اى است. ايالات متحده مسئوليت­هاى خويش را به رسميت مي­شناسد و آماده است سهم خود را ايفا کند.

در حالى که مردم منطقى مي­توانند در مورد مداخله نيروهاى ائتلاف در سرنگونى صدام عقايد متضاد داشته باشند اما در اين نقطه­اى که اکنون به سر مي­بريم روشن است آينده عراق تأثير عميقى بر منطقه خواهد داشت که به نوبه خود بر صلح و ثبات در دنيا مؤثر است.

ايالات متحده از تقاضاى بان کى مون مبنى بر افزايش نقش سازمان ملل در عراق حمايت مي­کند تا به بازگشت صلح و ثبات به این کشور کمک کند، عراقى که به يک شريک مسئوليت­پذير در جامعه بين­المللى و نيرويى براى اعتدال در منطقه تبديل خواهد شد.    


نظر شما :