روابط ایران و اعراب باید بازنگری شود

۰۹ دی ۱۳۸۷ | ۰۵:۰۳ کد : ۳۵۲۲ گفتگو
گفت‌وگو با دکتر پیروز مجتهدزاده، کارشناس مسائل بین‌الملل
روابط ایران و اعراب باید بازنگری شود
عمرو موسی، رییس اتحادیه عرب اعلام کرد که کشورهای عرب و ایران باید سر میز مذاکره بنشینند تا تلاش کنند مناقشات منطقه ای از جمله مسئله هسته ای ایران را حل کنند. این درحالی است که شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان، رییس امارات متحده عربی نیز پیش از این اعلام کرده بود برای اتفاق نظر و رسیدن به خرد جمعی حضور ایران لازم است.
 
دکتر پیروز مجتهد زاده، کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با دیپلماسی ایرانی می گوید که من فکر می کنم که آقای عمرو موسی اول باید کاملا روشن کند و ثابت کند که چگونه بدون حضور اعراب مسئله هسته ای ایران حل نخواهد شد.
 
رییس بنیاد پژوهشی یوروسویک در خصوص مسئله ای هسته ای ایران گفت که مسئله هسته ای ایران یک مسئله خود ساخته امریکایی است و مسئله ای نیست که واقعیت وجودی داشته باشد. ایالات متحده امریکا، تصمیم گرفت تا موضوع هسته ای ایران را تبدیل به بحران کند و این علی رغم گزارش های رسمی 14 گانه آژانس بین المللی هسته ای دایر بر اینکه ایران خطایی در این راستا ندارد، بود.
 
در حالی که روابط ایران و کشورهای عربی این روزها شکل تازه ای به خود گرفته است و هر دو طرف در خصوص آن موضع گیری کرده اند، استاد جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس تهران در خصوص سخنان عمرو موسی گفت که اگر عمرو موسی فکر می کند که می تواند این مشکل استراتژیک، ژئوپلیتیک و یا این مشکل روانی سیاسی ایالات متحده امریکا را می تواند حل کند من فکر نمی کنم که نیازی باشد که با ایران بنشیند و قول و قرار بگذارد که این هنر خود را بکار بگیرد. من فکر می کنم که اگر او چنین هنری دارد، خودش می تواند به تنهایی انجام دهد.
 
پیروز مجتهد زاده در خصوص روابط ایران و کشورهای عربی معتقد است که بعد از اقدام تشکیلات عمرو موسی که اتحادیه عرب نام دارد در شکایت علیه ایران به سازمان ملل متحد، در رابطه با مسئله جزایر تنب و ابوموسی و ادعاهای غیر قانونی و بی ارزش امارات متحده عربی، روابط ایران و عرب بتواند به صورت پیش آمده پیدا کند. این روابط بحرانی و بحرانی تر می شود.
 
این استاد دانشگاه در خصوص نقش مردم در این رابطه گفت که مردم ایران به طور قطع از دولت ایران می خواهد که در روابط ایران و عرب تجدید نظر بشود. چراکه ایران همه چیز خودش را فدای عرب کرده است و عرب در همین حال علیه ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد شکایت می برد و در این شکایت حتی آن گروه از عرب ها که از فداکاری های همه جانبه ایران بهره مند هستند، این شکایت را امضا می کنند.
 
دکتر مجتهد زاده ریشه این مشکل را وزارت امور خارجه ایران می داند و می گوید: "ایرانی ها در نتیجه سیاست عشق یک طرفه شرایط را به این صورت درآورده اند. من گمان نمی کنم که عشق یک طرفه حتی بین دو انسان معمولی به عاقبت خیر برسد چه برسد بین دو جهان فرهنگی که جهان ایرانی و جهان فرهنگی باشد بتواند به سرمنزل مطلوب برسد."
 
دکتر مجتهد زاده همچنین گفت که من فکر می کنم که اکنون زمان آن رسیده باشد که عمرو موسی به چند سوال بیاندیشد:
1-     آیا وضعیت کنونی ادامه پیدا می کند؟
2-     چه کسی در به وجود آمدن این شرایط مقصر است؟
3-     او  چه پیشنهاداتی دارد تا بخواهد با ایران وارد مذاکره شود و موضوع را حل کند؟
 
از طرف دیگر کشورهای عربی اعلام کرده اند که نگران افزایش نفود ایران در منطقه هستند. دکتر مجتهدزاده با بی مورد خواندن نگرانی اعراب در مورد نقش ایران در منطقه گفت که در عالم سیاست ما با واقعیت های تلخ و شیرین سر و کار داریم، نه تخیلات و افسانه ها و شعار پردازی ها.
 
این استاد دانشگاه همچنین گفت که آنچه بین ایران و عرب ها وجود دارد، عشق یک طرفه است و مزد ایران در این عشق یک طرفه هم نفرین و ناسزا و شکایت به سازمان ملل متحد و انواع و اقسام تمهیدات است برای اهانت به تمامیت ارضی کشورها، برای اهانت به استقلال ملی کشور ما، برای اهانت به هویت ملی ما و این وضعیت غیر قابل دوام است و من به عنوان یک فرد ایرانی از دولت ایران جدا می خواهم که اصول و چارچوب روابط ایران و عرب را مورد بازنگری کامل قرار بدهد و جدا می خواهم اصول و چارچوب روابط ایران با دیگر کشورهای منطقه را هم مورد بازنگری قرار بدهد.

نظر شما :