ایران و تاکید بر غیر قانونی بودن اقدام شورای امنیت

اصراری که ضمانت اجرا ندارد

۱۲ آذر ۱۳۸۷ | ۱۸:۵۶ کد : ۳۳۲۱ گفتگو
گفت‌وگو با دکتر داوود آقایی، استاد دانشگاه و متخصص حقوق بین‌الملل
اصراری که ضمانت اجرا ندارد
محمد سعيدى ، معاون رييس سازمان انرژى اتمى ايران، در مصاحبه با شبکه‌ى خبرى "پرس.تي.وی، ماندن پرونده هسته‌اى ايران در شوراى امنيت را غيرقانونى دانست و تاکيد کرد که هيچ علتى قانونى براى ماندن موضوع هسته‌اى ايران در دستور کار آژانس بين المللى انرژى اتمى وجود ندارد و اکنون زمان آن فرا رسيده است که شوراى امنيت سازمان ملل متحد از موضوع هسته‌اى ايران دست بردارد و روند عادى موضوع هسته‌اى ايران در آژانس بين المللى انرژى اتمى ادامه يابد.
 
گفت‌وگوی دیپلماسی ایرانی با دکتر داوود آقایی، استاد دانشگاه و متخصص حقوق بین‌الملل پيرامون ابعاد حقوقی ادامه حضور پرونده هسته ای ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد:
 
-          چرا ایران باز بودن پرونده هسته ای را در شورای امنیت غیر قانونی توصیف می کند؟
زمانی که شورای حکام آژانس صراحتا اعلام می کند که انحرافی در برنامه هسته ای ایران مشاهده نشده و در واقع تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی تلقی نمی شود، هیچ ضرورتی برای بازماندن پرونده ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد وجود ندارد، چراکه در این شورا صرفا موضوعاتی مورد بررسی قرار می گیرد که در زمینه حفظ صلح و امنیت بین المللی باشد، با توجه به اینکه وظیفه این شورا نیز حفظ صلح و امنیت بین المللی است.
 
بنابراین هیچ ضرورتی ندارد که با توجه به نظر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که انحرافی را در فعالیت های هسته ای ایران اعلام نکرده است، این موضوع در دستور کار شورای امنیت باقی بماند.
 
-          ابقای پرونده هسته ای ایران در شورای امنیت چه تبعاتی را برای ایران بدنبال دارد؟
زمانی که موضوع در دستور کار شورای امنیت باقی بماند، به این معناست که فرض بر این است که پرونده ایران برای صلح و امنیت بین المللی ایجاد مشکل می کند، بر این اساس کشوری که پرونده اش در شورای امنیت همچنان باز بماند همواره مورد نظارت این شورا قرار دارد و هر آن این شورا می تواند در مورد این کشور تصمیم گیری کند.
 
چنانچه علی رغم تاکیدات ایران مبنی بر اینکه شورای حکام نظر خود را طی دو سال اخیر در خصوص عدم انحراف برنامه ایران ابراز کرده است؛ اما از آنجا که پرونده کشور در شورای امنیت همچنان باز بوده، این شورا گه گاه تحت تاثیر امریکا و کشورهای اروپایی دست به تصویب قطع نامه ای علیه ایران زده و محدودیت ها و فشارهایی را بر این کشور اعمال داشته اند، ادامه باز بودن این پرونده نیز زمینه را برای تصمیم گیری های بعدی کشورهای غربی در مسیر اعمال فشارهای بیشتر فراهم می کند.
 
زمانی می شود در مورد عدم تصمیم گیری جدید شورای امنیت در خصوص ایران ضد اطمینان حاصل کرد که پرونده ایران از این شورا خارج و به شورای حکام آژانس ارجاع داده شود.
 
-          اصلی ترین راه خروج پرونده ایران از شورای امنیت سازمان ملل کدام است؟
تنها از طریق اعمال فشار بر شورای حکام آژانس و دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازگرداندن پرونده ایران به این سازمان، درخواست بازگرداندن بررسی فعالیت های ایران به آژانس و بیان صریح این موضوع که هیچ انحرافی در برنامه ایران مشاهده نمی شود، می توان زمینه خروج پرونده را از شورای امنیت فراهم ساخت.
 
در صورتی که شورای حکام با بیان استدلال های خود در مورد برنامه ایران، درخواست بازگرداندن بررسی موضوع ایران به آژانس را داشته باشد، می تواند پرونده را از دستور کار شوری امنیت خارج کند.
 
-          چگونه می توان غیر قانونی بودن اقدام شورای امنیت در باز نگاه داشتن پرونده هسته ای ایران را به اثبات رساند؟
متاسفانه هیچ مقام و مرجعی در ساختار کنونی نظام بین المللی وجود ندارد که بتواند عملکرد شورای امنیت را زیر سوال ببرد، بنابراین این شورا فعال ما یشاء است و مرجعی بالاتر از این شورا در زمینه بررسی های مربوط به صلح و امنیت بین المللی وجود ندارد.
 
 
-          آیا اصرار ایران برای اثبات غیر قانونی بودن اقدام شورای امنیت نیز ضمانت اجرا دارد؟
به هیچ عنوان مگر اینکه ایران تلاش کند پرونده خود را از طریق آژانس از شورای امنیت خارج سازد.

نظر شما :