سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی
بقایی: موضع اروپاییها نسبت به حمله ایران به العدید اوج ریاکاری است

دیپلماسی ایرانی: اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست مطبوعاتی هفتگی خود با خبرنگاران به پرسشهای آنان پاسخ گفت.
در ابتدای نشست، دکتر پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران به گزارشی از وضعیت فعالیت هلال احمر کشورمان در حین جنگ ۱۲ روزه ارائه کرد و از خدمات و زحمات نیروهای هلال احمر تقدیر کرد و یاد شهدای این سازمان را در این جنگ گرامی داشت.
پس از آن سخنگوی وزارت امور خارجه به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفت.
اسماعیل بقایی در پاسخ به پرسش دیپلماسی ایرانی درباره موضع وزارت امور خارجه نسبت به مواضع کشورهای اروپایی نسبت به اقدام دفاعی ایران علیه پایگاه امریکایی العدید که در پاسخ به تجاوز نظامی امریکا به کشورمان انجام شد، از خود نشان دادند و این اقدام کشورمان را محکوم کردند و گفتند که در کنار طرف امریکایی میایستند، گفت: «این اوج ریاکاری است. این که سه کشور اروپایی حمله اسرائیل را تایید و از آن حمایت کنند و از سوی دیگر حق ذاتی ایران را مطابق با منشور سازمان ملل زیر سوال ببرند را اوج ریاکاری می دانیم. ما رفتار آنها را به هیچ وجه صادقانه نمی بینم. اقدام ما در حمله به پایگاه امریکایی العدید کاملا دفاعی بود و در واکنش به حمله امریکا به تاسیسات هسته ای کشورمان انجام شد. برای همه کشورهای منطقه روشن است که ما به گسترش روابط با آنها پایبند هستیم و بر روابط خود با کشورهای عربی اهتمام داریم و اجازه نخواهیم دید چنین مواضعی بر روند روابط خوب ما با این کشورها خدشهای وارد کند.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره اهمیت فعال شدن مکانیسم ماشه با توجه به تحریمهای سنگینی که از قبل توسط اروپا و امریکا اعمال شده است، گفت: «آنچه موسوم شده است به «پس گشت» که در اینجا میخواهم واژه فارسی آن را استفاده بکنم، هیچ مبنای حقوقی و اخلاقی و سیاسی ندارد و صرفا ابزارسازی از یک امکانی است که بنا به دلایل مشخص در برجام گنجانده شد و هیچ توجیهی ندارد. در اینجا باید به نکاتی اشاره کنم. اول این که جمهوری اسلامی ایران همچنان خود را جزء برجام میداند و اگر از تعهدات خود کاست به این دلیل بود که شاهد نقض فاحش دیگر اعضای برجام طبق توافق برجام بود. نکته دیگر این که کشورهای اروپایی که به دنبال استفاده از مکانیسم ماشه هستند خود ناقض آن هستند چرا که نتوانستند به تعهدات خود ذیل برجام عمل کنند و از سوی دیگر نتوانستند خروج امریکا به عنوان عضو دیگر برجام را جبران کنند. بنابراین استفاده از «پس گشت» یک اقدام سیاسی است که صرفا برای تقابل با ایران از آن استفاده می شود. طی سالهای گذشته امریکا تحریم های متعدد چند لایه ای را علیه کشورمان وضع کرده و مردم ایران ثابت کرده اند که با تکیه بر توانایی های خود می توانند بر پای خود بایستند و از حقوق خود کوتاه نیایند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره موضع مدیرکل انرژی اتمی که نسبت به فعالیت های هستهای آلمان واکنش نشان داده و گفته است که آلمان خیلی سریع می تواند به بمب برسد در حالی که هیچ واکنش دیگری نشان نداده در حالی که واکنشی تند نسبت به برنامه هستهای ایران از خود نشان داده است، آیا این موضعی دوگانه نیست گفت: «استاندارهای دوگانه تبدیل به یک رویه شده و سازمان انرژی اتمی هم استثنا نبوده است. اگر در شرایط عادی میخواستند اقدام کنند میبایست بابت فعالیتهای هستهای آلمان نشست شورای انرژی اتمی را خواستار میشدند اما این کار را نکردند. حقیقت این است که میزبانی آلمان از سلاح های هسته ای امریکا و جنگنده های قابل توانایی حمل بمب اتم خود مغایر با قوانین آژانس انرژی اتمی است در حالی که هیچ توجهی به این اقدام آلمان نمیشود.»
وی تاکید کرد، وقتی مورد حمله قرار گرفتیم دولت آلمان موضعی غیرقابل قبول اتخاذ کرد و تلویحا از آن استقبال و از آن یورش حمایت کرد. این موضع آلمان به هیچ وجه قابل قبول نبود و ما این موضع را غیردوستانه میدانیم.
بقایی در پاسخ به پرسشی درباره پیشنهاد روسیه برای به و این که روسیه می خواهد که در کنار چین در مذاکرات هسته ای جاری نقش آفرینی داشته باشد گفت: «ما با روسیه و چین به عنوان دو کشوری که دارای مشارکت راهبردی داریم، روابط دوستانهای داریم. آنها عضو برجام و شورای امنیت هستند و برای همین همیشه با آنها مشورت کرده ایم. آنها همواره نقش سازندهای در پیشبرد و کمک به حل موضوع اختلافات ایران و غرب بر سر برنامه هستهای ایران داشتهاند اما این که پیشنهاد مشخصی به ما داده باشند چنین چیزی نیست. در نشست بریکس گفتوگوهای خوبی در این زمینه شد و در نشست شانگهای نیز امید میرود که گفتوگوهای خوبی را در این زمینه خواهیم داشت.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره این که آیا واسطههای جدیدی در مذاکرات ایران و امریکا ورود کردهاند، گفت: «خیر این طور نیست. طی سه چهار ماه گذشته خیلی از کشورهای دوست و کشورهای منطقه خیلی تلاش کردند برای حل موضوع هستهای و رفع تحریمهای ظالمانه کمک کنند. بعد از تجاوز رژیم صهیونیستی و امریکا علیه ایران نیز به دلیل نگرانیهایی که نسبت به امنیت منطقه به وجود آمد، آنها تلاش کردند که برای حل موضوع تلاش کنند.»
وی در پاسخ به پرسشی درباره این که آیا زمان و مکان دور بعدی مذاکرات، طبق آنچه امریکاییها گفتهاند، تعیین شده است یا خیر گفت: «فعلا هیچ تاریخ و زمان و مکان تعیین نشده است.»
بقایی در پاسخ به پرسش دیگری نیز درباره پرونده خانم اسفندیاری، شهروند بازداشت شده کشورمان در فرانسه گفت: «ما به طور جدی پیگیر پرونده او هستیم و پیشرفتهای خوبی در این زمینه به وجود آمده و با او در زندان نیز دیداری داشتهایم. وکیلی که توسط سفارت انتخاب شده پیگیر این موضوع است و امیدواریم ظرف روزهای آینده تحول مثبتی در این زمینه انجام بشود.»
وی در پاسخ به پرسش دیگری در صورت فعال شدن مکانیسم ماشه گفت: «ما با طرفهای مقابل در گفت وگو هستیم و با سه کشور اروپایی روابط دیپلماتیک داریم و در کنار موضوعات دیگر موظفیم که در این زمینه نیز با آنها گفت وگو کنیم تا منافع ما تامین تقویت شود. اقدام آنها هیچ مبنای حقوقی و سیاسی و اخلاقی ندارد و در واقع آنها باید در این زمینه پاسخگو باشند. این آنها بودند که فرصت ها را از دست دادند و کار را به اینجا رساندند. اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی باید پاسخگوی قصورات خود باشند. توسل به چنین ساز و کاری در این شرایط به این معناست که کشورهای اروپایی دیگر برای خود نقشی در مذاکرات هستهای قائل نیستند.»
اسماعیل بقایی درباره سفر وزرای امور خارجه عراق و پاکستان به ایران گفت: «نشست سه کشور پاکستان، عراق و ایران در سطح وزرای کشور در تهران برگزار می شود که بیشتر در زمینه مسائل مرزی است و بیشتر درباره سفر زوار در ایام اربعین است.»
در رابطه با خبرهای منتشر شده نسبت به پیشنهاد روسیه برای قبول توافقی که ایران در آن حق سازی غنی سازی نداشته باشد، گفت: «هدف از این کار ضربه زدن به روابط خوب ایران و روسیه است. وزارت امور خارجه روسیه به درستی این خبر را رد کرد و چنین خبرهایی به هیچ وجه صحت ندارد. مطابق با روابط خوب ما با روسیه ما با این کشور در تمامی زمینهها در رابطه هستیم و با آن رایزنی داریم.»
وی هر گونه جایگزین شدن کشور دیگری به جای عمان در مذاکرات هسته ای و صحبت از چین و نروژ شده است، گفت: «به هیچ وجه چنین چیزی صحت ندارد و این خبرها صرفا گمانه زنی است و احتمالا طی روزهای آینده خبرهای غیرواقعی از این دست زیاد خواهید شنید.»
نظر شما :