احساس خطر اردوغان از درگیری قریب‌الوقوع ترکیه و اسرائیل

۱۶ تیر ۱۴۰۴ | ۱۶:۴۱ کد : ۲۰۳۳۸۰۲ سرخط اخبار

حمله رژیم صهیونیستی به ایران و استفاده از برتری هوایی برای این منظور، نگرانی‌های ترکیه را درباره یک درگیری قریب‌الوقوع با اسرائیل افزایش داده است.

به گزارش خبرنگار بین‌الملل دفاع‌پرس، روزنامه «فایننشال تایمز» در روزهای اخیر گزارشی در خصوص تشدید تنش‌ها بین ترکیه و «اسرائیل» منتشر و بر احتمال بروز درگیری نظامی میان آن‌ها پس از جنگ ۱۲ روزه با ایران تاکید کرده است. این گزارش، که بازتاب گسترده‌ای در محافل دیپلماتیک و شبکه‌ی اکس داشت، به تلاش «اسرائیل» برای تبدیل شدن به قدرت نخست منطقه و حفظ سلطه هوایی بر تمام کشور‌ها بویژه ترکیه پرداخته است.

روزنامه فایننشال تایمز به نقل از مقامات دیپلماتیک و تحلیلگران منطقه‌ای می‌نویسد که جنگ تحمیلی «اسرائیل» علیه ایران، نگرانی‌های استراتژیک ترکیه را به شدت افزایش داده است. ترکیه، که خود را یکی از قدرت‌های کلیدی منطقه می‌داند، اکنون با چالش جدیدی مواجه شده است. برتری هوایی فزاینده «اسرائیل» و گسترش نفوذ این کشور در مناطق حساسی چون شمال سوریه و همکاری نظامی «اسرائیل» با نیرو‌های کرد که ترکیه آنها را به‌عنوان گروه‌های تروریستی و تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی خود تلقی می‌کند، به یکی از محور‌های اصلی اختلاف تبدیل شده است.

از طرف دیگر، «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه ترکیه نیز اخیراً فضای جدید در آنکارا را این‌گونه توصیف کرد: «مشکلی به نام فلسطینی، لبنانی، سوری، یمنی یا ایرانی وجود ندارد، بلکه به وضوح یک مشکل اسرائیلی وجود دارد.» این دیدگاه بازتاب تغییر نگرش ترکیه نسبت به جایگاه «اسرائیل» در منطقه از متحد سابق به رقیب و اکنون به دشمنی تمام‌عیار است. این موضوع برای ترکیه که در سال‌های اخیر روابط پرتنشی با «اسرائیل» داشته، به‌عنوان یک زنگ خطر تلقی می‌شود.

موضوع مهم دیگر اینکه، ترکیه با نگاه اسلامگرایی و ناسیونالیسم ترکی، به دنبال افزایش قدرت خود در فضای بین‌الملل است و با اقتدارگرایی «اسرائیل» در خصوص تسلط نظامی بر غزه، لبنان و سوریه اصلا همخوانی ندارد. بدین ترتیب، این دیدگاه‌های متضاد، جایی برای سازش باقی نمی‌گذارد.

به گفته فاینشال تایمز، تنش‌ها در آوریل، زمانی که «اسرائیل» یک پایگاه نظامی ترکیه در سوریه را بمباران کرد، به اوج رسید. اگرچه اکنون خط ارتباط نظامی بین دو کشور برقرار است، اما تعامل دیپلماتیک گسترده‌تر متوقف شده است. آنکارا از جنگ تحمیلی میان «اسرائیل» و ایران نیز درس گرفته و به دنبال آن است که سامانه‌های پدافندی و برتری هوایی خود را قدرت ببخشد.

خبرگزاری فرانسه اذعان داشته است که اردوغان در طی سخنرانی اخیر خود در راستای تقویت توان نظامی ترکیه، امیدواری‌اش نسبت به خرید جنگنده‌های F-۳۵ آمریکا را اعلام کرده است. این در حالی است که پیش‌تر این کشور در سال ۲۰۱۹ به دلیل دریافت سامانه‌های پدافندی S-۴۰۰ از روسیه، از دریافت این جنگنده‌ها محروم شده و حتی در سال ۲۰۲۰، متحمل تحریم‌هایی از سوی آمریکا شد.

با این حال با روی کار آمدن ترامپ، اردوغان امیدوار است که بتواند مجددا از جنگنده‌های F-۳۵ آمریکا بهره‌مند شود. البته گمانه زنی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه ترامپ تحویل این جنگنده‌ها را منوط بر عادی‌سازی روابط بین ترکیه و «اسرائیل» کرده است.

باید در نظر داشت که تنش‌های کنونی ممکن است به سرعت از کنترل خارج شده و منطقه را به سوی یک درگیری گسترده‌تر سوق دهد و ترکیه را نیز به عنوان کشور اسلامی قدرتمند در منطقه، به درگیری نظامی مستقیم با رژیم‌صهیونیستی بکشاند.


( ۴ )

نظر شما :