نمایندگان ترکیه ، هند، رومانی، کرواسی ، عربستان و روسیه در پنل رمزگشایی از نظم در حال ظهور: همگرایی یا واگرایی؟

مقاومت و پایداری هر دو قدرت‌ساز هستند

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۹:۵۹ کد : ۲۰۳۲۹۴۲ اخبار اصلی اخبار داخلی خاورمیانه
سانجوی جوشی رئیس و مدیر اجرایی بنیاد تحقیقات آبزرور در دهلی نو در ادامه این پنل با بیان اینکه نظم نوین جهانی یک تیغ دو لبه است، تاکید کرد: وقتی در چنین کنفرانس‌هایی شرکت می‌کنیم، باید اول به طبیعت نگاه کنیم که تغییر کرده. ما باید بفهمیم «نظم» چیست و «بی‌نظمی» چیست؛ این مفاهیم باید دقیق تعریف شوند. به گفته این پژوهشگرهندی، وقتی از شراکت و همکاری صحبت می‌کنیم، باید بدانیم قدرت در چیست. مقاومت و پایداری هر دو قدرت‌ساز هستند. نگاه کنید به جنگ‌ها و بحران‌های جاری در جهان؛ همه این‌ها چالش‌زا هستند.
مقاومت و پایداری هر دو قدرت‌ساز هستند

دیپلماسی ایرانی: زکی گونروکو، معاون وزیر امور خارجه ترکیه در پنل رمزگشایی از نظم در حال ظهور: همگرایی یا واگرایی؟ با بیان اینکه در بحث تحریم‌های ظالمانه، بخشی از جامعه بین‌الملل درست عمل نمی‌کند و کل دنیا دارد زیر یوغ ناتو می‌رود، افزود: این‌ها اثر منفی دارد، مخصوصاً در وضعیتی که قرار داریم. ایدئولوژی جنایات سازمان‌یافته، اسلام‌هراسی، نژادپرستی... این‌ها نباید باشند.

وی ادامه داد: شاید ما بدبین باشیم، ولی واقعاً همه این‌ها می‌توانند زمینه‌ساز خوش‌بینی به آینده‌ای بهتر باشند. واقعیت این است که ما که در تهران جمع شدیم و درباره نظم نوین جهانی صحبت می‌کنیم، باید امید داشته باشیم که اتفاقی مثبت رخ دهد. مهم نیست درباره جهانی‌سازی چه نظری داریم، اتفاقات جهانی در نهایت به ما هم برمی‌گردند. ما درباره جهانی توسعه‌یافته صحبت می‌کنیم که امنیت جزء جدایی‌ناپذیر از ثبات آن است.

گونروکو تصریح کرد: ما مثل مغازه‌دار هستیم؛ سود و ضرر به خودمان برمی‌گردد. اگر همسایه‌ات در رنج است، تو هم نمی‌توانی راحت باشی. پس باید نقش ما در جهان فعال باشد. ما باید از فناوری‌های نوین استفاده کنیم. آینده باید آینده‌ای پرنشاط و همراه با امید باشد.

وی در مورد جایگاه ترکیه در نظم نوین جهانی اظهار داشت: قبل از صحبت درباره ترکیه، باید بپرسیم که ما برای نظم نوین جهانی چه می‌کنیم؟ سازمان ملل و شورای امنیت ساختاری مربوط به ۸۰ سال پیش دارند. پنج کشور عضو دائم هستند که باید بحران‌ها را حل‌وفصل کنند. اما این ساختار باید تغییر کند.

گونروکو افزود: ما به چندجانبه‌گرایی مؤثر نیاز داریم. دنیا دیگر محدود به آن پنج قدرت نیست. جهان وارد وضعیت چندقطبی شده و کشورهایی مثل ترکیه دیگر خجالت نمی‌کشند از اینکه بگویند می‌خواهند مشارکت داشته باشند. ترکیه نمونه‌ای از کشورهایی است که می‌خواهد از ظرفیت‌های خود برای گسترش امنیت در منطقه استفاده کند. در مورد سوریه، ترکیه نقش مهمی در مسیر صلح داشته است. ما باید از طریق دیپلماسی به مشکلات نزدیک شویم و آن‌ها را حل کنیم؛ نه از منظر تهدید، بلکه با نگاهی از پنجره فرصت‌ها.

سانجوی جوشی رئیس و مدیر اجرایی بنیاد تحقیقات آبزرور در دهلی نو در ادامه این پنل با بیان اینکه نظم نوین جهانی یک تیغ دو لبه است، تاکید کرد:  وقتی در چنین کنفرانس‌هایی شرکت می‌کنیم، باید اول به طبیعت نگاه کنیم که تغییر کرده. ما باید بفهمیم «نظم» چیست و «بی‌نظمی» چیست؛ این مفاهیم باید دقیق تعریف شوند. به گفته این پژوهشگرهندی، وقتی از شراکت و همکاری صحبت می‌کنیم، باید بدانیم قدرت در چیست. مقاومت و پایداری هر دو قدرت‌ساز هستند. نگاه کنید به جنگ‌ها و بحران‌های جاری در جهان؛ همه این‌ها چالش‌زا هستند.

وی ادامه داد: در فضای هژمونیک فعلی، ظرفیت‌ها پر شده‌اند. کشورهای قدرتمند نمی‌توانند فقط تماشاگر باشند؛ آن‌ها باید فعالانه مشارکت کنند. ما هم باید مقاومت و پایداری خود را افزایش دهیم. جوشی عنوان داشت: مسئله فقط دوقطبی بودن نیست. نظم و بی‌نظمی گاهی در تضاد و گاهی مکمل هم‌اند. حتی در دل بی‌نظمی هم می‌توان نوعی نظم را دید. این نشان می‌دهد رهبری جهانی چگونه پیش می‌رود و ادامه می‌یابد. سؤال اینجاست که در آینده چگونه باید رفتار کنیم.
سانجوی جوشی با اشاره به رویکرد کشورش نسبت به حل‌وفصل منازعات تأکید کرد: هند همان مسیری را دنبال می‌کند که ترکیه پیش گرفته است. وی اظهار داشت: «هند بستری برای گفت‌وگوهای آزاد است، جایی که هیچ‌کس حذف نمی‌شود و تمامی گفتگوها و دیالوگ‌ها در آن در جریان است. مردم گرد هم می‌آیند و با صداقت صحبت می‌کنند تا بتوانند اختلافات را حل کنند.»اگر تصمیم بگیریم که برخی افراد اجازه ورود به گفتگوها را نداشته باشند، به این معناست که نمی‌خواهیم مشکل را واقعاً حل کنیم. کسانی که منشاء مشکلات هستند، اغلب در موقعیت‌های قدرت باقی مانده‌اند. در حال حاضر، مراکز قدرت در حال تغییرند و دیگر صحبت صرف از یک جهان چندقطبی کافی نیست؛ امروز با جهانی بسیار پیچیده‌تر مواجه هستیم که نیازمند بازنگری در نهادهای موجود است.»

کنستانتین زاتولین نماینده دومای روسیه در بخش دیگری از این پنل با تأکید بر ناکارآمدی ساختار فعلی شورای امنیت سازمان ملل گفت: «اکثر کشورهای حاضر در این نشست معتقدند که جهان باید فراتر از سلطه پنج عضو دائمی شورای امنیت شنیده شود. ما در روسیه به‌دنبال گسترش این نهاد هستیم تا کشورهای بیشتری امکان حضور و اثرگذاری در تصمیم‌سازی‌های جهانی داشته باشند.»

وی در پایان به نقش سازمان همکاری شانگهای اشاره کرد و گفت: «با همکاری جمهوری اسلامی ایران، این سازمان شکل گرفته تا منافع کشورهای اوراسیایی مورد توجه قرار گیرد. وقتی درباره منطقه اوراسیا صحبت می‌کنیم، باید نام ایران، ترکیه، هند، چین و روسیه را به‌عنوان بازیگران اصلی در نظر بگیریم.»
 
آدریان سورین، وزیر خارجه سابق رومانی، نیز در مجمع گفتگوی تهران درباره ایجاد نظم جهانی گفت: جنگ ‌یعنی بی نظمی. الان تاحدودی از بی نظمی خارج شدیم. اگر بخواهیم درباره نظم جدید صحبت کنیم، باید به اجزا نگاه کنیم. قبلا قوانین بازی در دست اروپا و دو قرن تصمیم گیرنده بود اما الان آمریکا به عنوان بازیگر اصلی عمل می کند. این یعنی جابجایی در بحث نوین جهانی.

وی افزود: من فکر نمی کنم اتحادیه اروپا باید نظم جدید جهانی شکل دهد. اکنون نگرانی داریم و باید بین صلح و جنگ انتخاب کنیم البته منظور من جنگ روسیه و اوکراین نیست. به نظرمن اوکراین قربانی است. چهار دهه متکی به آمریکا برای تامین امنیت بودیم اما حالا نوبت ما است تا شریک آینده را تعیین کنیم. باید در روابط تجدیدنظر کنیم. 

سورین گفت: صلح یعنی قوانینی که ما را به آرامش برساند. اگر بتوانیم مستقیم تعامل و گفتگو کنیم، می توانیم به نظم طبیعی دست یابیم. 

خانم منال ردوان، نماینده وزارت امور خارجه عربستان، نیز در پنل تخصصی گفت: من طی چند روز گذشته خوشحال بودم که می خواهم به تهران بیایم. باید خوش بین باشیم. در هر مرحله ای در دو راهی هستیم و این مسئولیت ما است، کاری کنیم تا از این شرایط عبور کنیم. بحث منطقه ای در برابر بین المللی غلط است. هر اتفاق منطقه ای پیامد بین المللی هم دارد. 

منال ردوان افزود: ما کشورها باهم پیوند و تماس داریم و این مهم خوشایند است. افراد در غزه کشته می شوند و نیازهای انسانی قطع شده است. مسئولیت جمعی ما چیست؟ باید از طریق نهادهای خود این موضوع را حل کنیم. 

وی درباره نقش نهادهای بین المللی گفت:  جهانی سازی و نظم نوین جهانی باعث شده منازعات مختلف رخ دهد. ما نمی توانیم از ریشه های عمومی غفلت کنیم. باید به همسایگان توجه و از حل ریشه ای مشکلات غفلت نکنیم. برقراری روابط حسنه بین ایران و عربستان مهم است. بین روسیه و اوکراین نباید یک نفر را معرفی کنیم، باید به پیوندهای قبلی برگردیم تا بهتر فعالیت کنیم.

نماینده سعودی افزود: همه بدنبال موفقیت هستند اما تلاش برای بدست آوردن حقوق اجتماعی اساسی است. کشورهای اسلامی چالش زیادی دارند. ما نیاز به تلاش داریم تا جوامع انسانی را از رنج نجات دهیم. زنان در غزه رنج می کشند، ما چه وظیفه ای داریم؟ باید بفهمیم چگونه رنج های آنها را کاهش دهیم. باید کمپین برای حمایت از زنان فلسطین و جنبش هایی که در راستای حمایت از حقوق بشر تلاش می کنند، تشکیل شود.

یوسیپویچ رئیس جمهور سابق کرواسی گفت: همه کشورهایی که درباره آن صحبت می کنیم دنبال توازن هستند مهم این است که چه دورنمایی داریم. ما آمریکای ابرقدرت را داریم اما این طور نیست که ضعیف باشیم. صلح و آرامش‌ به نفع کشورهای کوچک و بزرگ است. اروپا نمی تواند یک شبه معجزه کند و برای برخی چالش های جهانی آماده نیست. اتحادیه اروپا مثل ایالات متحده اروپایی است، یعنی امنیت جهانی را تامین می کند. آینده اتحادیه اروپا می تواند درخشان باشد.
وی درباره نقش اتحادیه اروپا گفت: چند سال باید بگذرد تا به داشتن فضای مشترک باور کنیم و اینکه آینده خوب داشته باشیم. اگر دید علمی داشته و توانایی ابرقدرت شدن را داشته باشید، کار مهمی انجام داده اید.

کلید واژه ها: مجمع گفت وگوی تهران اجلاس تهران مقاومت پایداری قدرت سازی


نظر شما :