نگران نوروز ایرانی نباشید

نوروز و اردوغان

۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۹:۰۰ کد : ۲۰۳۱۹۳۳ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
نویسنده خبر: صادق ملکی
صادق ملکی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: نوروز ماندگار است، نگران نباشید، نفی کنندگان و دشمنان یا به نوروز تن می دهند یا محو شده و نوروز می ماند‌. طی قرون متمادی درهای نوروز به روی همه نژادها و ادیان باز بوده و این رمز ماندگاری نوروز بوده است. اگر اردوغان نوروز را پاس می دارد، نه از سر عشق، بلکه ناشی از محاسبات جبری است. رئیس جمهوری ترکیه سعی دارد با پیوند خوردن به نوروز، برای زخم های ناشی از بحران هویت ترکیه مرهمی یابد و خواسته یا ناخواسته این کشور را نیز به دنیای ترک ایرانی وارد کند.
نوروز و اردوغان

دیپلماسی ایرانی: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، طی اظهاراتی بیان داشته است که: روز ۲۱ مارس، نوروز، روز بزرگداشت و جشن مشترک جهان ترک خواهد بود و بدین ترتیب به اتحاد، با هم بودن و همبستگی ما کمک خواهد کرد.

در اولین واکنش نسبت به سخنان اردوغان در رابطه با نوروز باید به استقبال از اظهارات وی در پیوستن ترکیه به دنیای نوروزی رفته و در عین حال به رئیس جمهوری ترکیه یادآور شد که نوروز حاصل دستور عمل و فرمان سیاسی نبوده و برخاسته از ضمیر پاک طبیعت و انسانیت است.

ترکیه بر آمده از خاکستر عثمانی هنوز نتوانسته است زخم های ناشی از تجزیه را التیام ببخشد. این کشور  همچنان درگیر بحران کردی و علوی در درون است و شاید آشتی و تن دادن به نوروز بتواند مرهمی بر زخم ها و راه گریزی از چالش های امروزش شود.  

ترکیه بیش از یک قرن است با بحران هویت ناشی از فروپاشی عثمانی مواجه است. از مهمترین چالش های فرهنگی، امنیتی و سیاسی آن برگزاری و پاس داشتن نوروز توسط کردهای این کشور است که در سال های اخیر به یکی از بزرگترین دغدغه های آنکارا تبدیل شده است.

باید از ورود ترکیه و اردوغان به دنیای نوروز ایرانی استقبال کرد. جایی برای نگرانی نیست. اگر جمهوری اسلامی ایران توانست نوروز را حذف کند، اردوغان نیز خواهد توانست نوروز را مصادره به مطلوب کند.

نوروز تجلی جهان ایرانی است. نوروز نه ابزار سیاست که بر فراز سیاست قرار دارد. درِ نوروز، جشنی که با عشق، شادی، مهر و شکوفایی طبیعت  الهی گره خورده به روی همه، حتی اردوغان، باز است.

نوروز هویتی را نمایندگی می کند که تن‌پوش آن عشق بوده و درِ آن چون درگاه مولانا به روی همه باز است.

نوروز ماندگار است، نگران نباشید، نفی کنندگان و دشمنان یا به نوروز تن می دهند یا محو شده و نوروز می ماند‌. طی قرون متمادی درهای نوروز به روی همه نژادها و ادیان باز بوده و این رمز ماندگاری نوروز بوده است.

اگر اردوغان نوروز را پاس می دارد، نه از سر عشق، بلکه ناشی از محاسبات جبری است. رئیس جمهوری ترکیه سعی دارد با پیوند خوردن به نوروز، برای زخم های ناشی از بحران هویت ترکیه مرهمی یابد و خواسته یا ناخواسته این کشور را نیز به دنیای ترک ایرانی وارد کند.

نوروزیان، بدانید، بدانیم و شاهد باشید، نه آنکه نوروز را تبریک نگفت و نه آن‌که با وجود عدم همدلی در استقبال از نوروز از روی آتش پرید، همگی به تن دادن به نوروز مجبور شده‌اند و در برابر بزرگی آن سر فرود آورده‌اند.

اگر در قونیه رقص سمای مولانا آوای جهانی می شود، اگر نوروز در  آمد (دیاربکر) سمبل و تبلور آزادی می شود، این همه برخاسته از دامن ایران فرهنگی به وسعت جغرافیای بشریت است.

نوروز فارغ از حضور در خانه هر ایرانی، در جای‌جای ذهن و روح ایرانی رسوخ داشته و این فرهنگ ماندگاری است که امروز  توانسته است شخصیتی چون اردوغان را نیز همراه خود کند.

همان گونه که مولانا مصادره نشد، نوروز نیز قابل مصادره نیست و درِ آن به وسعت درگاه جهانی مولانا برای همه از جمله ترکیه و اردوغان باز است.

نکته آن‌که اگر به نوروز و مولانا در خانه خویش بی مهری می شود، شاید و شاید استقبال از سلام اردوغان به نوروز، بتواند متولیان ایران را بیدار و به میراث‌داری وادار کند.

صادق ملکی

نویسنده خبر

صادق ملکی، کارشناس، استراتژیست و تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی است.

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: نوروز رجب طیب اردوغان ترکیه ایران و ترکیه روابط ایران و ترکیه مراسم نوروز اردوغان جمهوری ترکیه رئیس جمهوری ترکیه مولانا صادق ملکی


( ۱۱ )

نظر شما :

خسرو ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۹:۵۱
یکی به نعل و یکی به میخ ، صادق ملکی سیاستمداری است که خود را ملزم به راضی کردن پانفارس ها و پانکردها و ... می‌کند شاید روزی بتواند کاندیدای ریاست جمهوری شود و البته بحق لیاقت دارد فقط غافل است که با نقدو تخریب متوسط اردوغان و ترکیه نمی تواند مخاطب پان را قانع کند
مجتبی ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۳:۵۱
اصولاً ترکها زاده و منشا نوروز را ایران نمی داند حتی ترک زبانان ایرانی تبریک نگفتند ،نباید به سادگی از ادعا آنها گذشت تبریز هم جز جغرافیای نداشته معنوی خود دانست ،پانتذکیسم به همین نوروز و مولانا و نظامی و ابن سینا قانع نیست بدانید اگر جلوی این غده سرطانی نگیرید و نابود نگردد فردا ادعا کوروش ، فردوسی و شاهنامه خواهند کرد در ایران هم نفوذی ترک سکولار و حزب اللهی دارند و برنامه خود را پیش میبرند
حسام ۰۸ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۳:۵۵
تاسف میخوریم از اینکه پانترکها نه تمدنی دارن نه تاریخ پرافتخاری. این حس سرافکندگی شون باعث شده به همه ضربه بزنن گویی که انگار ما مقصرشیم
کوروش ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۰:۰۱
چیزی به اسم دنیای ترک ایرانی نداریم. ضمنا امثال شما قبلا این حرفها را در مورد مصادره مولانا و نظامی و کمانچه و ... هم می‌زدند!
محمد ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۱:۰۰
ما نگران نوروز نیستیم فقط ای کاش چنین اتفاقاتی ، چشم مسئولان ما را باز و ذهن آنها را هشیار کند ، سالهاست که به اسم حمایت از گروههای خاورمیانه ای ، اصل ماجرا یعنی ایران و ایرانیت فراموششان شده است . یادشان رفته که ابتدا باید چراغ در این کشور بسوزد و بتابد تا بلکه بتواند کمک حال دیگران هم شود ، آنقدر به مرزهای غربی چشم دوخته ایم که از شمال و شمال غرب غافل شدیم . ایران باید در اولویت اول هر اقدامی قرار بگیرد. و پاسداری هویت ایرانی جز با گرامیداشت آیین ایرانی امکان پذیر نیست . هنوز دور نشده ایم از زمانی که عده ای جاهل علیه نوروز و آیین های نوروز و فرهنگ ایرانی فعالیت می کردند و در ادبیات رسمی سعیشان بر این بود که چنین مراسم هایی را به حاشیه برانند ، حالا اما به چشم خود می بینند که فرهنگ ایرانی مستحکم ترین دژ ما و قدرتمند ترین سپر دفاعی از کیان مملکت است وگرنه بدون این فرهنگ ، هیچ تفاوتی با کشورهای مرتجع منطقه نخواهیم داشت
Aysan Maral ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۰۲:۰۵
آقای صادق ملکی آیا می دانید کدام پادشاه و چه زمانی بایرام (نوروز) را آغاز سال نو اعلام کرد؟ آیا آن شاه فارس بود؟ آیا مردم آسیای مرکزی و آذربایجان به این نوروز می گفتند یا چیز دیگری؟ ایام به کام
آرش ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۴۸
تا دیروز که شما پانترک ها منکر نوروز می شدید و نوروز را بدعت و جشن گبر و آتش پرست ها می دانستید اما الان که اردوغان پدر احمق و بی سواد تان یه غلطی کرد شما ادعای مالکیت نوروز را دارید به راستی که پانترکیسم ملغطه ی از بی سوادی و بیشعوری و افسانه بافی های دروغین است
آرش ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۵۷
در جواب پانترک بی سوادی که گفت کدام پادشاه ایرانی نوروز را جشن گرفت ،در تاریخ ما ایرانیان که ریشه در هزاره های تاریخ دارد یعنی اوستا و خدای نامه و شاهنامه آمده است که جمشید نخستین شاهی بود که نوروز را جشن گرفت و بنیانگذار این جشن آریایی برای مردم ایرانی تبار بوده است.در ضمن مردم جمهوری باکو هم ایرانی هستند و با شما مردم مغول تبار نسبتی ندارند
آرش ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۴:۵۹
اگر ما ایرانیان امروز جلو غده ی سرطانی پانترکیسم را نگیریم فردا منکر ایران خواهند شد و زرتشت و اوستا و شاهنامه فردوسی و پیشدادیان و کیانیان و ساسانیان را تصاحب خواهند کرد این غده ی سرطانی مانند نیاکانشان با کشتار و غارت و تاراج هویت ملل دیگر مشغول هستند
دانشجو ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۵:۵۷
آقای اردوغان توضیح بده اگر نوروز جشن جهان ترک هست چرا ترکان عثمانی چشن نمی گرفتند؟!! چرا آتاترک سرسختانه با آن مخالفت میکرد؟!! چرا شما تا الان با آن مخالفت میکردید و الان یادتون افتاد براش تعطیلی بگیرید؟!! آقای اردوغان به این میگن فرار به جلو!! چون ترکهای آسیای میانه به پیروی از ایرانیان نوروز را جشن میگیرند شما خواستی از غافله عقب نمانی!!! راستی ترکان آسیای میانه نوروز را جشن میگیرند چون همواره بخشی از امپراتوری ایران بودند!! ترکیه بجز عیدهای مذهبی عیدی ندارد همیشه دشمنان اب و خاک و دین و فرهنگ ایران طمع این کشور رو داشتن، اردوغان اولین نفرنیست و اخرین نفر هم نخواهد بود در برخی از متن‌های کهن ایران از جمله شاهنامه فردوسی و تاریخ طبری، جمشید و در برخی دیگر از متن‌ها، کیومرث به عنوان پایه‌گذار نوروز معرفی شده است.[۴۶ عید ترکی بایرام فقط مختص تبریز است نه جای دیگر
ناشناس ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۵:۵۹
نوروز متعلق به ایرانه و اینو تمام دنیا میدونن اصلا ترکیه هیچ وقت نوروز رو جشن نمیگرفته اصلا مردم ترکیه نوروز رو جشن نمیگیره و نمی‌دونن چی هست اردوغان از بی تاریخی و بی هویتی و بی اصل و نسبی رو آورده به یاوه گویی ولی کور خونده فرزندان ایران اینجا زنده هستن و در دهان یاوه گویان خواهند کوبید اگر اردوغان غلط زیادی کنه ترکیه رو با خاک یکسان خواهیم کرد
مهدی ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۱۸:۲۵
ترکا تا قبل از ورود به اسلام حتی خط نوشتاری نداشتند و از اشکال و نقوش برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکردند ، با ورود به اسلام عربی یاد گرفتند و در مکاتبات آنرا بکار میبردند ، ترکا در اصرار بر چیزی که ندارند دقیقا مانند صهیونیستها هستند ، صهیونیستهای وحشی صد سال پیش در فلسطین یک وجب خاک نداشتند اما امروز به زور و جنایت و کشتار از صاحبان اصلی آن سرزمین بیشتر زمین دارند ، ترکا هم تا چند قرن پیش یک وجب خاک در خاورمیانه نداشتند از فرهنگ و تمدن هم بویی نبرده بودند جز فرهنگ ناب مغولی ! اما امروز خود را بیشتر از صاحبان اصلی این سرزمینها صاحب خاک و تمدن میدانند !
ایرانی ۰۹ فروردین ۱۴۰۴ | ۲۰:۴۰
اصولا هر چه بیشتر من مطالب و نظرات این سایت را می‌خوانم بیشتز مطمئن می‌شوم که پانترک تجزیه طلب با اسم های جعلی خسرو و عبدالرضا و کامران و م و کوروش داریوش زاده و .... اصلا ایرانی نیست. ببینید مطلب در مورد دزدی ترکیه از تاریخ و فرهنگ ایران است ولی این کاربر در مورد پان فارس و پان کرد که هر دو واژه ها و مفاهیم ساختگی و جعلی هستند صحبت میکند!!!!! این نمیتواند زاویه دید یک فرد ایرانی باشد. اصولا دغدغه ملی در این نظرات وچود ندارد و شما انگار حرفهای سخنگوی پانترک های ترکیه با طرفداران اسراییل در باکو را می‌شنوید.