مردم کجای معادلات سوریه بودند؟

سقوط یک سقف سنگین‌بار

۲۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۹۹۳۷ اخبار اصلی خاورمیانه
محمدجواد غلامرضا کاشی در یادداشتی می نویسد: بشار اسد را نیروهای خارجی (ایران و روسیه) حفظ کردند. بشار اسد را نیروهای خارجی (ترکیه و عربستان و آمریکا) برداشتند. در این میان معلوم نبود نقش مردم کجاست. نیروهایی که بشار را سرنگون کردند، هر کدام از جایی فرمان می‌برند. معلوم نیست سرنوشت مردمان رنجدیده سوریه چه خواهد بود.
سقوط یک سقف سنگین‌بار

دیپلماسی ایرانی: مردم ممکن است هر روز نظری داشته باشند و در انتخاب‌هاشان خطا کنند. اما در دورانی که زندگی می‌کنیم همان مردم استوارترین تکیه‌گاه حقیقت‌اند. حقیقتی که سیاست‌مدار را از شاقول مردم دور کند، خود و مردم را هلاک می‌کند.

بشار اسد را نیروهای خارجی (ایران و روسیه) حفظ کردند. بشار اسد را نیروهای خارجی (ترکیه و عربستان و آمریکا) برداشتند. در این میان معلوم نبود نقش مردم کجاست. نیروهایی که بشار را سرنگون کردند، هر کدام از جایی فرمان می‌برند. معلوم نیست سرنوشت مردمان رنجدیده سوریه چه خواهد بود.

اسد پدر و اسد پسر هر دو انقلابی بودند. سوداهای انقلابی به مثابه بالن‌های حقیقت آنها را از سطح مطالبات و تمنیات توده مردم بالاتر برده بود. بیش از نیم قرن مردم سوریه تحت شدیدترین سرکوب‌های سیاسی بودند. در مقابل ارزش‌های والای مد نظر آن پدر و پسر، مردم کمتر از این بودند که به بازی گرفته شوند. آنها باید تماشا می‌کردند. شایسته هیچ‌گونه نقش‌آفرینی سیاسی نبودند.

مردم امروز شادمانی می‌کنند. سقوط اسد مثل سقوط سقفی است که سال‌ها بر گلو و سینه‌هاشان سنگینی می‌کرد. اما این مردم هیچ‌گاه فرصتی نیافته‌اند تا به امکان‌های همزیستی عادلانه پس از او بیاندیشند. مردم چیزی از عاملیت مدنی نمی‌دانند. مهارتی برای مدیریت سیاسی ندارند. بنابراین باید منتظر بمانند تا معلوم شود نتیجه تصمیم نیروهای خارجی موثر در امروز سوریه چه خواهد بود. تاریخ نشان می‌دهد میدان سیاسی خالی از مشارکت و حضور و خرد عموم مردم، جولانگاه شرارت‌های فراوان است.

آنچه مردم را اصلی‌ترین تکیه‌گاه حقیقت در حیات سیاسی می‌کند، نسبتی است که مردم با مقتضیات زندگی دارند. زندگی خالی از شرارت نیست. اما در متن زندگی توازنی به نفع خیر و صلح و دوستی جاری است. زندگی خیال اندیشی‌های سترگ را برنمی‌تابد. مردم با رنج و فقر و تبعیض دست به گریبان هستند. اما مهارت کاستن آن را هم کم و بیش می‌آموزند. مردان سیاست هنگامی که پرچم حماسی استقرار عدالت و رفع تام و تمام ظلم را به دست می‌گیرند، از رنج خردورزی آسوده می‌شوند و خود و مردم را هلاک می‌کنند.

پژوهشگر ایرانی حوزه علوم سیاسی و جامعه‌شناسی و استاد دانشگاه علامه طباطبایی 

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: سوریه مردم سوریه سقوط بشار اسد سقوط سوریه سقوط دمشق محمد جواد غلامرضا کاشی


( ۶ )

نظر شما :

ایرانی ۲۴ آذر ۱۴۰۳ | ۱۸:۵۰
کاملا درست است. نیروهای مسلط فعلی در دمشق که تکفیریهای ترکیه هستند هم البته ادعای دموکراسی و احترام به رای مردم از طریق انتخابات ندارند.
خسرو ۲۵ آذر ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۵
در سال ۲۰۱۱ مردم تغییر می‌خواستند ولی بشاراسد با خودکامگی وبا حمایت نیروهای بیرونی و کشتار و آواره کردن مردم در قدرت ماند و امروز همان مردم با حمایت دیگران بشار اسد را مجبور به فرار کردند می‌توانست مثل قذافی بماند ولی خود را عاقلتر میدانست مردم در هر دو زمان بودند وهستند ولی فرجام کار دست کیست؟ اگر بشاراسد در سال ۲۰۱۱ استعفا میداد قهرمان نمی شد؟ آن وقت احتمال ظهور داعش و وارد شدن آمریکا به سوریه به بهانه آن اتفاق می افتاد ؟
کوروش ۲۶ آذر ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۷
مردم سوریه نه در ماندن اسد نقش داشتند و نه در سقوطش. اسد را ایران و روسیه نگه داشتند و ترکیه و قطر با تروریست‌های تکفیری ارتش ملی سوریه که همان داعشیهای سابق هستند و تحریر الشام که همان اعضای سابق القاعده و النصره هستند اسد را سرنگون کردند. فرقش این است که الان ترکیه و قطر پول زیادی داشتند که خرج تروریسم کنند.