غزه و نشست دی ۸

توقعی که از نشست استانبول می رود

۱۹ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۶۵۰۲ خاورمیانه انتخاب سردبیر
سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه (موسوم به دی هشت) نشست فوق العاده شورای وزیران امور خارجه خود را با موضوع غزه امروز شنبه ۱۹ خرداد در استانبول برگزار می کند. محمد اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان، رتنو مرسودی، وزیر امور خارجه اندونزی، محمد حسن، وزیر امور خارجه مالزی، علی باقری، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و دیپو مونی، وزیر رفاه بنگلادش و مقامات بلندپایه مصر و نیجریه در این نشست شرکت می‌کنند.
توقعی که از نشست استانبول می رود

دیپلماسی ایرانی: سازمان دی هشت در سال ۱۳۷۶ با عضویت هشت کشور اسلامی در حال توسعه شامل ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، مالزی، اندونزی، مصر و نیجریه تشکیل شد. این گروه در برگیرنده ۱.۲ میلیارد نفر از جمعیت جهان است که میزان تولید ناخالص داخلی آن ۴.۸ تریلیون دلار برآورد می شود. دی ‌۸ با این ویژگی‌ها سازمانی تلقی می‌شود که نقش تلاش‌های دیپلماتیک سازمان های همکاری اسلامی، اتحادیه عرب و  همکاری شانگهای در زمینه غزه را پررنگ‌تر می‌سازد و تاثیر آن را افزایش می‌دهد.

سازمان همکاری اقتصادی هشت کشور در حال توسعه (موسوم به دی هشت) نشست فوق العاده شورای وزیران امور خارجه خود را با موضوع غزه امروز شنبه ۱۹ خرداد در استانبول برگزار می کند. محمد اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان، رتنو مرسودی، وزیر امور خارجه اندونزی، محمد حسن، وزیر امور خارجه مالزی، علی باقری، سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و دیپو مونی، وزیر رفاه بنگلادش و مقامات بلندپایه مصر و نیجریه در این نشست شرکت می‌کنند.

در بیانیه گروه «هشت کشور اسلامی در حال توسعه» آمده است: این نشست در کاخ تاریخی دولما باغچه در شهر استانبول در هشتم ژوئن ۲۰۲۴ برابر ۱۹ خرداد ۱۴۰۳ برگزار می‌شود. این بیانیه می‌افزاید: این نشست به دعوت هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، سازماندهی شده و انتظار می‌رود که حمایت و همبستگی بیشتری در ائتلاف «دی-۸» برای مردم فلسطین، به‌ویژه ساکنان محاصره شده نوار غزه ایجاد شود. همچنشن در این نشست فوق‌العاده که در آن وزیران و هیات بلندپایه کشورهای عضو «دی-۸» حضور خواهند یافت، درباره کمک‌های بشردوستانه و سایر ملزومات برای کاهش سختی‌ها و رنج‌های کنونی مردم فلسطین گفت و گو خواهد شد. اقدام جمعی برای کمک به پایان دادن به جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه به عنوان محور اصلی این نشست اعلام شده است.

نشست فوق العاده وزیران امور خارجه گروه دی-۸ در استانبول، از نظر اتخاذ موضع واحد علیه تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه که از هفتم اکتبر سال گذشته میلادی (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون ادامه دارد، از اهمیت زیادی برخوردار است.

انتظار می رود کشورهای عضو دی-۸ که آن را در سال ۱۹۹۷ میلادی با هدف تقویت روابط اقتصادی و اجتماعی میان خود تاسیس کرده اند و برای نخستین بار نشستی برای بررسی یک مسئله سیاسی مانند مسئله فلسطین برگزار می کنند، در پایان این نشست یک اعلامیه مشترک و محکم در مورد تحولات غزه به تصویب برسانند.

تقویت پیوندهای اقتصادی، اجتماعی، فنی، علمی و فناوری و نیز ارتقای رشد و توسعه اقتصادی و گسترش رفاه مردمان کشورهای عضو در دستورکار همکاری های فیمابین هشت کشور قرار دارد.

جمهوری اسلامی ایران از اعضای فعال و اثرگذار سازمان دی هشت است و منشا فعالیت ها و همکاری های مختلفی در این سازمان بوده است. 

از آغاز جنایات رژیم صهیونیستی در غزه در مهر ماه ۱۴۰۲، جمهوری اسلامی ایران از هر فرصتی از جمله سازوکارهای چندجانبه بین المللی برای کمک به مردمان بی دفاع غزه بهره برده است. نشست فوق العاده وزرای امور خارجه دی هشت در استانبول فرصت دیگری را برای پیشبرد این دیپلماسی مسئولانه فراهم کرده است.

در پایان این نشست قرار است طی بیانیه ای، مواضع جمعی کشورهای عضو در حمایت از غزه و علیه رژیم کودک کش و جنایتکار اسرائیل اعلام شود.

رژیم صهیونیستی با وجود این که برای نخستین بار از زمان برپایی این رژیم نامشروع در سال ۱۹۴۸ میلادی، در دیوان کیفری بین المللی (ICC) به اتهام ارتکاب جنایت نسل کشی علیه فلسطینیان در جریان تجاوز نظامی خود به نوار غزه محاکمه می شود و شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز بیش از دو ماه پیش برای برقراری آتش بس فوری قطعنامه به تصویب رسانده، همچنان برای بیش از دویست و چهل روز پیاپی به جنگ مرگبار و ویرانگر در این نوار ادامه می دهد که بنا بر آمار رسمی وزارت بهداشت دولت وابسته به جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، تاکنون بیش از ۳۶ هزار و ۵۰۰ شهید و نزدیک به ۸۳ هزار زخمی بر جای گذاشته که بیشتر آنها کودکان و زنان هستند.

تاکید بر تلاش برای تحقق و عینیت بخشیدن به توصیه مقام‌ معظم رهبری بر عدم اخلال در امور کشور و در این راستا اینکه دیپلماسی فعال و پویای جمهوری اسلامی ایران در ابعاد مختلف حضور در مجامع و سازمان های منطقه ای و بین المللی و در حمایت از مردم فلسطین و جبهه مقاومت و پیگیری اصول سیاست خارجی دولت سیزدهم  و رویکرد رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه شهید به هیچ وجه دچار وقفه و سکون نشده و با اهتمام در حال پیگیری است.

گروه دی هشت از کشورهای مهم اسلامی در حال توسعه دارای ظرفیت های بسیار خوب و موثر برای تاثیرگذاری بر روند تحولات منطقه ای و حتی جهانی متشکل هستند و می توانند با ایفای نقشی فعال، موتور محرکه ای برای دیگر سازمان های منطقه ای و بین المللی و تشویق دیگر کشورهای بزرگ اسلامی که در این سازمان‌ها عضو هستند، برای پیشبرد و تحقق اهداف نشست استانبول باشند.

در این راستا ابتکار ایران برای پیگیری نشست اضطراری یا ویژه وزرای امور خارجه همکاری اسلامی در دیپلماسی تلفنی سرپرست وزارت خارجه با همتایان خود پیگیری شده و نشست استانبول نیز فرصتی برای پیگیری جدی تر این امر است.

همچنین نشست استانبول و دیدارهای حاشیه ای آن با وزرای امور خارجه شرکت کننده فرصتی برای پیگیری آخرین وضعیت پرونده روابط دوجانبه با این کشورها و به سرانجام رساندن برخی امور در دست پیگیری وزیر شهید است.

کلید واژه ها: گروه هشت دی هشت اجلاس دی هشت ایران و گروه هشت غزه نوار غزه سازمان همکاری گروه هشت هشت کشور اسلامی اسرائیل اسرائیل و فلسطین اسرائیل و غزه


نظر شما :