نگاهی به انتخاباتهای مهم سال ۲۰۲۴
بایدن، پوتین و دیگران
دیپلماسی ایرانی: نیمی از مردم جهان در سال ۲۰۲۴ به پای صندوقهای رأی میروند و حدود ۳۰ کشور رئیسجمهوری خود را انتخاب خواهند کرد. این در حالی است که پنج رأیگیری احتمالا بیش از سایر موارد حائز اهمیت خواهند بود. خبرگزاری فرانسه در گزارشی پنج انتخابات در سراسر جهان از جمله آمریکا، روسیه، هند، مکزیک و همچنین انتخابات پارلمان اروپا را مورد بررسی قرار داده است که در ادامه آنها را مرور میکنیم.
بایدن، پوتین و دیگرانروزنامه شرق
نیمی از مردم جهان در سال ۲۰۲۴ به پای صندوقهای رأی میروند و حدود ۳۰ کشور رئیسجمهوری خود را انتخاب خواهند کرد. این در حالی است که پنج رأیگیری احتمالا بیش از سایر موارد حائز اهمیت خواهند بود. خبرگزاری فرانسه در گزارشی پنج انتخابات در سراسر جهان از جمله آمریکا، روسیه، هند، مکزیک و همچنین انتخابات پارلمان اروپا را مورد بررسی قرار داده است که در ادامه آنها را مرور میکنیم.
رقابت مجدد بایدن- ترامپ؟
دهها میلیون آمریکایی در روز پنجم نوامبر ۲۰۲۴ در رقابتی که میتواند جو بایدن را تا سن ۸۶سالگی در قدرت نگه دارد، رئیسجمهوری جدید خود را انتخاب میکنند. نظرسنجیها نشان میدهد که اکثر رأیدهندگان بر این باورند که بایدن با سن بالای خود پیرتر از آن است که بتواند فرماندهی کل قوای ایالات متحده را در اختیار داشته باشد. با وجود اینکه رقیب احتمالی او یعنی دونالد ترامپ هم ۷۷ساله است و لغزشهای مشابهی داشته و گافهای او هم چندان کم نبوده است. بااینحال هنوز مشخص نیست که این رقابت واقعا دوباره انجام خواهد شد یا خیر. دونالد ترامپ همچنان درگیر پروندههای متعدد کیفری است و او در ماههای آینده باید در دادگاههای مختلفی حضور یابد. همچنین سابقه هجوم حامیان ترامپ به ساختمان کنگره آمریکا نگرانیها از حضور دوباره او در این رقابت انتخاباتی را بالا برده است و بسیاری نگرانند که در صورت شکست دوباره دونالد ترامپ در انتخابات مشکلاتی بهمراتب بزرگتر از آنچه در سال ۲۰۲۰ رخ داد، در آمریکا پیش آید. درعینحال وضعیت جو بایدن هم چندان مساعد نیست. صرفنظر از سن بالا و گافهای پرتعداد آقای رئیسجمهوری، مسئله پرونده فرزند او و همچنین دستور مجلس نمایندگان برای آغاز تحقیقات رسمی درخصوص استیضاح بایدن از دیگر مشکلاتی است که کارزار انتخاباتی او با آن روبهروست.
تمدید حکومت پوتین؟
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه که بعد از موفقیت سربازانش در حفظ مواضع خود در اوکراین اعتمادبهنفس پیدا کرده اعلام کرده است که بار دیگر در انتخابات ریاستجمهوری نامزد خواهد شد. انتخاباتی که در صورت پیروزی میتواند پوتین که از سال ۲۰۰۰ در این کشور قدرت را در دست دارد، برای دستکم شش سال دیگر در این جایگاه حفظ کند. ولادیمیر پوتین روز هشت دسامبر اعلام کرد که برای پنجمین دوره در انتخابات ریاستجمهوری نامزد میشود و در صورتی که او در این رقابت پیروز شود تا سال ۲۰۳۰ و یعنی به مدت ۳۰ سال رهبر این کشور باقی خواهد ماند. پوتین در سال ۲۰۲۰ قانون اساسی را اصلاح کرد تا به او اجازه دهد از نظر تئوریک تا سال ۲۰۳۶ در قدرت بماند. این باعث خواهد شد تا ولادیمیر پوتین بتواند حتی رکورد دوران حضور در قدرت در این کشور را که متعلق به استالین بوده است هم بشکند. با توجه به فضای سیاسی حاکم در روسیه و دستگیری مداوم مخالفان در سالهای اخیر و همچنین ادامه جنگ اوکراین احتمال کمی وجود دارد که کسی بتواند مقابل ولادیمیر پوتین بایستد و انتخابات احتمالا با حضور نامزدهای تشریفاتی به عنوان رقیب پوتین برگزار و او بار دیگر پیروز انتخابات خواهد شد.
مودی و تنشهای قومی
نزدیک به یک میلیارد هندی طی ماههای آوریل و می، پای صندوقهای رأی خواهند رفت تا مشخص شود نارندرا مودی و حزب ملیگرای او میتوانند برای دور سوم در قدرت باقی بمانند یا خیر. با وجود پیشرفتهای اقتصادی که در هند ایجاد شده، این سیاستمدار ملیگرا تنشهای قومی و مذهبی را در این کشور به اوج رسانده و افراطگرایی مذهبی بهویژه در مواجهه با مسلمانان در این کشور بسیار افزایش یافته است. علاوه بر این سرکوب آزادیهای مدنی از سوی دولت مودی باعث شده تا بسیاری از فعالان حقوق بشر از هند انتقاد کنند. نتایج نظرسنجیها اما نشان میدهد دستکم فعلا نارندرا مودی و حزب او وضعیت مناسبی دارند و از بخت قابلتوجهی برای پیروزی در انتخابات برخوردارند، درعینحال از آنجایی که هنوز چند ماه تا زمان انتخابات باقی مانده ممکن است اتفاقات دیگری در فضای سیاسی این کشور رقم بخورد. با وجود سرکوبهای گسترده، حامیان نارندرا مودی استدلال میکنند که او توانسته به جایگاه هند در نظام بینالملل اعتبار قابلتوجهی بدهد.
آزمون مهم اتحادیه اروپا
بیش از ۴۰۰ میلیون نفر در سراسر اتحادیه اروپا واجد شرایط برای شرکت در انتخابات پارلمان اروپا هستند که قرار است در ماه ژوئن برگزار شود. این رأیگیری آزمونی برای حمایت پوپولیستها و سیاستمداران دستراستی خواهد بود که اخیرا در چند کشور توانستهاند به پیروزیهای قابلتوجهی دست یابند. از هلند و خیرت ویلدرس گرفته تا پیش از آن به قدرت رسیدن دولت افراطی جورجا ملونی در ایتالیا که نگرانیها را در بروکسل افزایش داده است. درعینحال طرفداران اتحادیه اروپا فعلا میتوانند خوشحال باشند که در لهستان دونالد توسک، رئیس پیشین شورای اروپا توانسته دولت دستراستی این کشور را کنار بزند و خود بهعنوان نخستوزیر قدرت را در دست بگیرد. با تمام اینها مسئله مهاجرتهای غیرقانونی یکی از چالشهای اساسی پیشروی طرفداران اتحادیه اروپا خواهد بود و احتمالا در صورتی که فکری برای این مسئله نشود، راستها و پوپولیستها از بخت قابلتوجهی برای پیروزی در انتخابات پارلمان اروپا برخوردار خواهند بود.
اولین رئیسجمهوری زن در مکزیک؟
یک شهردار چپگرای سابق مکزیکوسیتی و یک تاجر با ریشههای بومی، هر دو برای تاریخسازی در مکزیک با یکدیگر رقابت میکنند. انتخابات ریاستجمهوری که قرار است در ماه ژوئن برگزار شود و در آنجا برای نخستین بار یک زن تلاش میکند خود را به جایگاه رئیسجمهوری این کشور برساند. کلودیا شینبام، شهردار سابق مکزیکوسیتی، به نمایندگی از حزب مورنا، رئیسجمهوری کنونی آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، نامزد میشود. رقیب صریحاللهجه او خوچیتل گالوز به نمایندگی از یک ائتلاف مخالف دولت انتخاب شده و تلاش میکند در انتخابات پیروز شود./شرق
نظر شما :