تروریسم مداوم
تشدید خشونت در پاکستان
نویسنده: ناتالی مایروت
دیپلماسی ایرانی: در پاکستان، سال 2023 با تراژدی آغاز می شود: حمله انتحاری به مسجدی در شهر پیشاور در 30 ژانویه حداقل یکصد نفر را کشت. این حمله یکی از مرگبارترین حملات در این کشور در سال های اخیر است. طالبان پاکستان معروف به تحریک طالبان پاکستان، ابتدا مسئولیت جنایت را در این مسجد که عمدتا افسران پلیس در آن رفت و آمد میکردند، بر عهده گرفت؛ اما سپس این ادعا را پس گرفت. به گفته شاهدان عینی، طی نماز عصر جلیقه های انفجاری منفجر شد. شدت انفجار که نیمی از ساختمان را منفجر کرد، نگران کننده است. همچنین، این ترور در یک منطقه با امنیت بالا انجام شد و بنابراین نشانگر آن است که نفوذ گروه های اسلام گرا در کشور دوباره در حال افزایش است.
در اواسط ژانویه نیز چندین افسر پلیس با نارنجک دستی و تک تیرانداز در شهر پیشاور کشته شدند. تحریک طالبان پاکستان مسئولیت این حمله را نیز بر عهده گرفت. این سازمان تروریستی هم در پاکستان و هم در افغانستان فعال است و در گذشته گروه های رادیکال دیگری نیز به آن ملحق شده اند.
در ماه مه، پس از آن که ژنرال ارشد ارتش پاکستان با طالبان محلی گفت وگو کرد و آتش بس توافق شده با دولت در ماه ژوئن اعمال شد، هنوز امیدی برای صلح وجود داشت. اما به گزارش روزنامه پاکستانی داون، از ماه نوامبر تحریک طالبان پاکستان حملات خود را تشدید کرده و به جنگجویان دستور داده است که حملاتی را انجام دهند.
گمان می رود دو حمله انجام شده در ژانویه، اقدامات تلافی جویانه برای کشته شدن عمر خالد خراسانی، عضو بنیانگذار تحریک طالبان پاکستان در اوت 2022 باشد. بر اساس گزارش رسانه ها، حمله روز دوشنبه چهارمین حمله متوالی بود.
عبد السعید، محقق تروریسم هشدار داد که بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، توازن قوا بین دولت پاکستان و تحریک طالبان پاکستان را تغییر داده است. سعید گفت: «اگرچه اقدام نظامی پاکستان، عملیات پهپادی آمریکا و درگیریهای جناحی به افول تحریک طالبان پاکستان در سالهای 2014-2018 منجر شد، اما این گروه شبهنظامی در حال احیای مجدد است.»
شهباز شریف روز سه شنبه با تسلیت به بستگان قربانیان گفت: «تروریست ها می خواستند با اقدامات نفرت انگیز خود ترس و وحشت را در بین توده ها گسترش دهند.»
در پارلمان نیز بحث حول محور گروه تروریستی طالبان پاکستان بود. سناتور رضا ربانی خواستار تحقیق در مورد دولت قبلی شد زیرا سیاست بازپروری آن در قبال تحریک طالبان پاکستان، عامل وضعیت فعلی است.
منبع: تاگس سایتونگ (آلمان) / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :