با حضور صدها هزار نمازگذار در روز جمعه
قدرت نمایی مقتدی صدر
دیپلماسی ایرانی: مقتدی صدر با بسیج صدها هزار نمازگزار در «نماز جمعه متحد» قدرت سیاسی خود را به نمایش گذاشت، اما چرا خود در این مناسبت شرکت نکرد؟ پاسخ «چارچوب هماهنگی شیعیان» چگونه خواهد بود؟ آیا تشکیل دولت را تسریع میکند یا این که کشورش را به سمت انتخابات جدید یا هرج و مرج سوق خواهد داد؟
مقتدی صدر بعد از اینکه در جریان تحریم تکان دهنده روند سیاسی در عراق 73 نماینده خود را از پارلمان عراق بیرون کشید، صدها هزار نفر از طرفداران خود را در نماز جمعه متحد در پایتخت عراق گردهم آورد تا قدرت مردمی خود را نشان دهد و بر دشمنان سیاسی خود (چارچوب هماهنگی شیعیان) فشار بیاورد و آنها را به سمت تشکیل دولت جدید یا رفتن به سمت برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام جدید سوق دهد. رفتن به سمت برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام جدید احتمالا بحران سیاسی کنونی را تشدید کند.
مقتدی صدر در این نماز جمعه حضور پیدا نکرد. علت این اقدام وی هنوز مشخص نیست و اعلام نشده است. شیخ محمود الجیاش، نماینده او برای انجام سخنرانی اصلی بود و تلاش کرد از چارچوب هماهنگیهای شیعیان انتقاد کند و فهرستی شامل ده شرط تقریبا غیرممکن را ارائه کرد که برجستهترین آنها انحلال الحشد الشعبی، خلع سلاح آن و انحصار سلاح در دست ارتش و بازخواست فاسدان بود.
نکته مثبتی که نمیتوان آن را انکار کرد ساماندهی خوب این نماز جمعه بود. به گونهای که درمیان تدابیر امنیتی سختگیرانه برگزار شد و ایست بازرسیهای متعددی برای اطمینان یافتن از هویت نمازگزاران وجود داشت.
این اقدام مقتدی صدر نمایش قدرت و نفوذ او بود؛ اما این نماز جمعه که صدر صفت "متحد" را برای آن برگزید، میراث سید محمد صدر را احیا میکند و چه بسا بحران سیاسی عراق را تشدید کند.
عراق از فساد بیسابقه رنج میبرد و در نبود بازخواست، این فساد در حال تشدید است و این مسئله به تاراج ثروتهای کشور و محرومیت بیش از 25 میلیون عراقی از سادهترین خدمات اساسی منجر شده با وجودی که این کشور نزدیک پنج میلیون بشکه نفت در روز با قیمت بالا به فروش میرساند و این در حالی است که عراقیهای که زیر خط فقر قرار دارند، نمیدانند این درآمدها به کجا میرود.
کسانی پیشنهاد کودتای نظامی را میدهند و برخی دیگر باور دارند که انتخابات جدید چه بسا بهترین راه حل باشد. این در حالی است که نوعی بدبینی درخصوص دستیابی به راه خروجی قریب الوقوع برای این اوضاع تاسف آور بر محافل اکثریت عراقیها سیطره دارد.
منبع: رای الیوم / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :