بعد از تمرکز مسکو از دمشق به کیف
ایران جای روسیه را در سوریه پر می کند
نویسنده: ژولی کونان
دیپلماسی ایرانی: روز یکشنبه هشتم مه، رئیس جمهوری سوریه با آیت الله خامنه ای، رهبر معظم و ابراهیم رئیسی دیدار کرد. هدف این دیدارغیرمنتظره تقویت روابط بین دو کشور متحد، در زمانی که حامی دیگر دمشق، مسکو، از نظر نظامی درگیر جنگ اوکراین است.
بشار اسد تا حد زیادی با کمک ایران و هزاران «داوطلب» از اعضای سپاه پاسداران برای شکست شورشیان و نیروهای جهادی به سوریه اعزام کرد، قدرت خود را در سوریه تحکیم کرده است.
عکسهای کمی از این دیدار غافلگیرکننده توسط رسانههای ایران به طور گسترده بازتاب یافت.
از فوریه 2019 بشار اسد تا حد زیادی به کمک ایران قدرت خود را در سوریه تثبیت کرده است. روابطی که روز یکشنبه توسط آیت الله خامنه ای «حیاتی» توصیف شد. ایشان گفت: «ما نباید اجازه دهیم آنها ضعیف شوند، بلکه برعکس باید آنها را تا حد امکان تقویت کنیم. سوریه امروز مانند قبل از جنگ نیست، اما احترام و اعتبار سوریه بیشتر از گذشته است و همه این کشور را به عنوان یک قدرت بینند.»
جمهوری اسلامی قصد دارد سوریه را در زمانی که کشورهای حوزه خلیج فارس به آن طمع دارند، مانند امارات متحده عربی که از پیوستن مجدد این کشور به اتحادیه عرب برای مقابله با قدرت تهران حمایت می کند، حفظ کند.
از نظر رئیس جمهور اسد، این دیدار که قبل از سفر مشاور امنیتی ویژه وی در اواخر فوریه و وزیر امور خارجه او در اواخر مارس انجام شد، در زمانی انجام می شود که موازنه قوا در حال تغییر است و دمشق به حمایت شدید اقتصادی نیاز دارد.
حامی دیگر سوریه، روسیه، از نخستین ساعات جنگ در اوکراین، اعلام کرد که به تعهد خود برای رساندن گندم به مناطق تحت کنترل نظام دمشق عمل نمی کند، در حالی که 90 درصد از جمعیت سوریه در حال حاضر در فقر زندگی می کنند و دو سوم آنها وابسته به آن هستند.
موسسه آلمانی امور بینالملل و امنیت در تحلیلی می گوید: «در سال های اخیر، تهران به طور فزاینده ای، مسکو را به عنوان یک رقیب در اقتصاد سوریه می بیند. ایران بی شک امیدوار است که چالش های اقتصادی روسیه به علت تحریم های اقتصادی غرب از یک سو و چشم انداز لغو تحریم ها علیه ایران با بازگشت موفقیت آمیز توافق هسته ای از سوی دیگر، بتواند آزادی عمل بیشتری را به این کشور در اقتصاد پس از جنگ در سوریه بدهد.»
مسکو تایمز مدعی است که مسکو شروع به خروج نیروهای خود از سوریه برای انتقال آنها به جبهه اوکراین کرده است. این روزنامه و همچنین چند رسانه اسرائیلی مدعی هستند که پایگاه های تخلیه شده به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزب الله لبنان تحویل داده شده است.
موسسه آلمانی امور بینالملل و امنیت می گوید: «به نظر می رسد تهران علاقه مسکو به اوکراین را فرصتی برای افزایش نفوذ خود در سوریه، هم از نظر کمی و هم از لحاظ کیفی می داند.»
به گفته این موسسه آلمانی، به تازگی نیروهای ایرانی یا طرفدار ایران فعالیت خود را در شمال شرق سوریه در منطقه حسکه که حضور روسیه در این منطقه تا کنون مانع از آن شده بود که در آن حضور یابد، گسترش داده اند. گسترش نفوذ آن به حسکه، در نزدیکی مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه تحت حمایت امریکا، ایران را به هدف دیرینه خود یعنی اعمال فشار بر واشنگتن به عقب نشینی از سوریه نزدیکتر می کند.
منبع: لاکروا / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :