سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به دیپلماسی ایرانی:
خطیب زاده: در نقطه عملیاتی شدن خط آهن شلمچه - بصره هستیم/آنچه درباره کریدور ترکیه - امارات منتشر شد اشتباه ترجمه بود
دیپلماسی ایرانی: سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود در ابتدا ضمن تسلیت به مناسبت وفات فاطمه الزهرا (س) یاد و خاطره سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی را نیز گرامی داشت. وی سپس گاه شماری را از تحولات دیپلماسی در هفته گذشته ارائه کرد و سپس به پرسش های خبرنگاران پاسخ داد.
او گفت که دوشنبه ششم دی ماه برگزاری کنفرانس تاریخ روابط خارجی را داشتیم که به موضوع ایرانیان در خارج از ایران می پرداخت. همچنین حضور هیئت مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران را در وین داشتیم. همچنین 7 دی ماه، مراسم درگذشت سفیر ایران در یمن را داشتیم. همچنین اولین جلسه شورای عالی ایرانیان به ریاست رئیس جمهوری محترم را داشتیم که مصوبات شش گانه از جمله تشکیل کمیته حقوقی مصوب شد. همچنین جلسه بررسی و پیگیری حقوق ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی را داشتیم. همچنین یکشنبه شب تماس تلفنی وزیر امور خارجه با همتای عمانی را داشتیم.
وی در پاسخ به سوال دیپلماسی ایرانی درباره سفر هفته گذشته وزیر راه کشورمان به عراق و پیگیری موضوع خط آهن بصره – شلمچه، گفت: موضوع راه آهن شلمچه – بصره موضوع خاص و مورد اهتمام و توجه هر دو طرف است. ما در حال کار و فعالیت روی هر دو کوریدور جنوب – شمال و شرق – غرب هستیم که نقش به سزایی هم به سود دو کشور ایران و عراق و هم به سود کل منطقه دارد. این خط آهن می تواند تحول بزرگی در رفت و آمد و انتقال کالا برای دو کشور ایجاد کند. ما در حوزه های مختلف حمل و نقل دو کشور همکاری های بسیار خوبی داشته ایم اما در زمینه حمل و نقل ریلی همکاری ها به دلیل وجود برخی مشکلات در زیرساخت ها به کندی پیش رفته است. اما اکنون با جدیت دو طرف در حال پیگیری این پرونده هستند. در برخی موضوعات مربوط به راه آهن بصره – شلمچه کندی هایی وجود داشته که شامل تملک اراضی در خاک عراق و یک سری مسائل بروکراتیک بوده است. من در سفرم به عراق و همچنین در سفری که آقای فواد حسین به ایران داشتند درباره این موضوع به طور مفصل و دقیق گفت وگو شده است. الآن می توانیم بگوییم که در نقطه ای قرار داریم که بیش از هر زمانی این پروژه وارد مرحله عملیاتی شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگر دیپلماسی ایرانی درباره جایگزین شدن عراق به جای ایران در کوریدور ترکیه به امارات گفت: اگر اشاره به گفت وگویی است که اخیرا از سوی وزیر امور خارجه ترکیه منتشر شده، متوجه شدیم که اشتباهی در ترجمه وجود داشته و نمی توان آن را ملاک گرفت. باید به طور دقیق ببینیم آنچه گفته شده چه بوده بعد درباره آن اظهار نظر کنیم که من بعد از این که از متن واقعی آن گفت وگو مطمئن شوم درباره آن صحبت خواهم کرد.
وی سپس در پاسخ به سوالی درباره سفر رئیس جمهوری ایران به روسیه گفت: سفر جناب آقای دکتر رئیسی به مسکو در پاسخ به دعوت جناب آقای پوتین انجام می شود. این سفر یک سفر کاری است و تلاش می شود در حوزه های مختلف نظامی و سیاسی و تجاری میان دو رئیس جمهور مورد بحث و تبادل نظر قرار بگیرد. برخی اسناد و برنامه ها در دست بررسی است که به موقع دفتر ریاست جمهوری اعلام خواهد کرد. درباره سند دو جانبه باید بگویم این سند به صورت خودکار تمدید شده است. آنچه در حال بررسی است جامع است که به موقع از سوی دفتر رئیس جمهور اطلاع رسانی خواهد شد.
وی سپس در پاسخ به سوالی باره افغانستان و اظهاراتی که امینیان، سفیر کشورمان در کابل درباره لزوم تشکیل دولت فراگیر گفته است، گفت: آنچه در افغانستان بیش از همه مورد تاکید است تشکیل دولت فراگیر است که شامل همه اقوام باشد. مسیر آینده افغانستان مسیری است که در ادامه راه مردم باشد که حقوق همه آنها محقق شود. ما به رغم اختلافاتی که وجود داشته و مشکلاتی که با افغانستان داشته ایم تلاش کرده ایم که مردم کمترین آسیب را ببینند. چه آنهایی که به مرزهای ما پناه آورده اند و چه آنهایی که در داخل افغانستان دچار مشکل هستند. در گفت وگوهایمان با مقامات افغانستانی همواره در این موضوعات همیشه گفت وگو شده است. ما با تمامی گروه های افغانستانی از جمله طالبان در تماس هستیم و در سفر آقای کاظمی قمی به کابل به دقت این موضوعات بررسی شده است.
وی درباره آنچه بعضی رسانه ها و طرف های مذاکره کننده درباره کوتاه آمدن ایران از مواضعش در وین گفت: در بستر فضای عمومی و رسانه ای معمولا گفت وگوها و مذاکرات را جلو نمی بریم، اما در اینجا باید تاکید کنم که اگر ما الآن سند مشترکی داریم به این دلیل است که طرف غربی درک کرد باید از خواسته های یکجانبه اش عقب نشینی کند. آنها باید بدانند که فراتر از برجام نمی توانند گفت وگوها را پیش ببرند و خواسته ای را مطرح کنند. امروز هیئت ایرانی وارد وین می شود و از امروز گفت وگوها به صورت دوجانبه و چند جانبه آغاز می شود.
سعید خطیب زاده درباره تصویر دیدار منتشر شده دوجانبه میخائیل اولیانوف و رابرت مالی که این گونه برداشت شد طرف روسی از طرف ایران مذاکره می کند، گفت: من مجددا نکته ای را تکرار می کنم. سازوکارهایی که در وین پیگیری می شود سازوگارهای روشنی است. برخی از آنجا که نمی توانند از متن گفت وگوها چیزی را تصور کنند به دنبال حواشی می روند و فکر می کنند از این حوادث برداشت درستی دارند. بین ایران و 1+4 و بین ایران و روسیه و چین همواره مذاکره بوده است. این که 3+1 چگونه با طرف امریکایی گفت وگو می کنند ما ورود نمی کنیم. آنها ممکن است دو یا چند جانبه با طرف امریکایی مذاکره کنند. این دیدارها تنها مختص به روسیه نیست همه طرف ها با طرف امریکایی دیدارهای دو یا چند جانبه داشته اند. بین ایران و ایالات متحده مسیر مشخصی برای تبادل نظر وجود دارد. مسیر مشخص هم برای این که سوء برداشتی وجود نداشته باشد به صورت مکتوب از طریق هماهنگ کننده مشترک با طرف امریکایی رد و بدل می شود. این ربطی به حواشی سازی های موجود ندارد و نباید به آن توجه کرد.
وی درباره این که گفته می شود که ایران از طرف روسی خواسته است تا به نمایندگی از ایران با رابرت مالی گفت وگو شود، گفت: مکانیسم بسیار روشنی در وین وجود دارد. اساسا چیزی غیر از متن های مکتوب جمهوری اسلامی ایران به طرف امریکایی داده نشده است. ممکن است ما از طرف های مختلف بخواهیم با طرف امریکایی گفت وگو کند. مثلا سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع ایالات متحده در ایران همواره پیام های ما را به طرف امریکایی رسانده است. پس چنین اتفاقی چندان عجیب نیست.
سحنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا ایالات متحده امریکا تقاضایی برای گفت وگو با ایران داشته است یا خیر، گفت: ایالات متحده از زمانی که فشار حداکثری را آغاز کرد همواره درخواست داشته است با ایران مذاکره کند و عکسی بگیرد، اما ما همواره تاکید کرده ایم امریکا در صورتی که به تعهدات خود در برجام برگردد می تواند در چارچوب برجام به عنوان طرفی برای گفت وگو با ایران باشد.
وی همچنین هدیه واکسن آسترازنکا از ژاپن را تایید کرد و گفت به این ترتیب میزان واکسن های اهدایی دولت ژاپن به ایران به حدود 3 میلیون 200 هزار دوز رسید که ما بابت این هدیه از دولت ژاپن تشکر و تقدیر می کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهار نظر رئیس جمهوری سابق امریکا و طرف اسرائیلی نسبت به ترور سردار سلیمانی و همچنین واکنششان به اینفوگرافی منتشر شده توسط وزارت امور خارجه گفت: آنچه توسط رژیم اشغالگر و جعلی صهیونیستی انجام می شود، نشان داده شدن دم خروس است. اگر رئیس جمهوری جنایتکار سابق امریکا اعتراف می کند آلت دست رئیس دولت اسرائیلی بوده نشان از میزان و شدت جنایتکار بودن رژیم صهیونیستی است. رژیم صهیونیستی نشان داد که در راس دولت های تروریست و جنایتکار در جهان است که جنایتکاری همانند آن نیست. واکنشی که رژیم صهیونیستی به یک اینفوگرافی داشته است، نشان داد که رژیم اشغالگر صهیونیستی حتی از نام قاسم سلیمانی می ترسد و از آن واهمه دارد.
نظر شما :