بیست و ششمین بخش از سلسله یادداشتهای جدید سرکیس نعوم
عمر البشیر محاکمه خواهد شد
دیپلماسی ایرانی: امسال دیپلماسی ایرانی دهمین سال از یادداشت های متوالی سرکیس نعوم را متفاوت از سال های گذشته منتشر می کند، چرا که امسال آگاهی بیشتری از او و دیدگاه هایش دارد. در دیداری که در تهران با او داشتم متوجه شدم که او ایران را دوست دارد، طرفدار انقلاب اسلامی است "چرا که با ظلم مخالف است" و می گوید حکومت سابق ایران را که حکومت شاهنشاهی بوده، حکومت ظالمی می دانسته که اراده ای از خود نداشته است. با سیاست های امریکا مخالف است و آن را در جهت استثمار کشورهای دیگر و تصاحب اختیار و توانایی هایشان می داند اما واقعگراست و اعتقاد دارد نمی توان امریکا را نادیده گرفت. می گوید در طول بیست سال سفر مداومی که به امریکا داشته و با مقام های مختلف فعلی و سابق امریکایی در ارتباط بوده و گفت وگو داشته است، امریکا را خوب می شناسد. امریکا را به خاطر مردمان خوبش، دنیای پیشرفته اش و زندگی مدرنش دوست دارد، اما همواره به سیاست های سلطه جویانه امریکا انتقاد داشته است. او همچنین می گوید که ارزش قلمش را بالاتر از هر چیز می داند و هرگز حاضر نیست آن را بفروشد. نعوم همچنین گفت با وجود این که می توانسته از سال ها قبل شناسنامه امریکایی بگیرد اما این کار را برای خود خفت می داند و هرگز حاضر به انجام این کار نشده است و هر دفعه مانند هر شهروند لبنانی به سفارت امریکا می رود و برای سفر به این کشور ویزا می گیرد.
سرکیس نعوم حدود دو ماه قبل از این که به امریکا برود و یادداشت های هر ساله اش را تهیه کند، در ایران بود. برای همین توانستیم امسال با او هماهنگ کنیم که بر خلاف دو سال اخیر، یادداشت هایش را به طور کامل در اختیار ما قرار دهد تا شامل محدودیت هایی که روزنامه النهار برای خوانندگانش ایجاد کرده است، نشویم. در این جا دیپلماسی ایرانی بیست و ششمین بخش از سلسله یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند:
در ادامه گفت وگو هایم با یکی از مقامات مهم سابق در دولت امریکا که در حال حاضر در یکی از اداره های دیگر دولت امریکا کار می کند و با بعضی رسانه ها ارتباط دارد، درباره عراق گفت: «کاری که ترامپ با ترور سردار سلیمانی کرد، عجیب بود!»
بعد گفت: «ترامپ سلیمانی را (به همراه کسانی که با او در عراق کار می کردند) با درگیر کردن نیروهای امریکایی هدف قرار داد. آنها سفارت امریکا در بغداد را هدف قرار داده بودند. ایران درک نمی کند که امریکا آنچه علیهش روی می دهد را فراموش نمی کند، همان طور که گذشته را فراموش نکرده، امریکا هنوز اشغال سفارتش در تهران در سال 1979 را فراموش نکرده است، اتفاقی که در آن همه کسانی که در آنجا بودند، توسط ایرانی ها گروگان گرفته شدند. از آن موقع بود که امریکا حکومت اسلامی ایران را مورد تهدید قرار داد و به تهدیدش این همه سال ادامه داده است. امریکا تصمیم گرفته است با ایران برخورد کند و می گوید هر چه می خواهد بشود، بشود. اگر تحریک و تعرض ایران به امریکا از جمله در عراق ادامه یابد واکنش امریکا دردناک خواهد بود، حتی اگر لازم باشد از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد.»
بعد پرسیدم: «نظرت درباره جهان عرب در وضعیت فعلی چیست؟»
جواب داد: «جهان عرب در آشوب است. وضعیتش خیلی بد است و به این زودی ها هم به سمت ثبات نخواهد رفت. همان طور که گفتم برای لبنان راه حلی نیست. دولت هایی آمده اند و در بخش های مختلف اصلاحات جزئی انجام داده اند. برای امسال عربستان سعودی و امارات استثنا هستند. کشورهای دیگر هم مدعی اند که در حال اجرای اصلاحاتند اما عملا هیچ اصلاحی در کار نیست، مثل مصر. سرکوب آزادی ها در همه نوع آن در آنجا ادامه دارد.»
گفتم: «نظرت درباره سودان چیست، آنجا را خوب می شناسی؟ اخیرا انقلابی مردمی در آن روی داد که ارتش از آن حمایت کرد و با پشتیبانی اش البشیر، حاکم سابق سرنگون شد. نظرت درباره آنچه در آنجا اتفاق می افتد و آنچه قرار است بعدا اتفاق بیفتد چیست؟»
جواب داد: «آغاز [انقلاب] در سودان خوب بود. بشیر و اسلام گراها رفتند. اما مشکلات این کشور زیاد و بزرگ است و به پول های بسیاری نیاز دارد. امریکا به سودان کمک خواهد کرد اما نمی تواند همه نیازهای نه تنها آن بلکه همه جهان عرب را برآورده کند. این را هم بگویم که در سودان به دو تیم کمک می کند اما به یک مقدار معین. سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف خواهد شد و البشیر در برابر دادگاه جنایت های بین المللی محاکمه خواهد شد. اما نمی دانیم که این محاکمه در هلند که مقر رسمی دادگاه جنایت های بین المللی است برگزار خواهد شد یا جای دیگر. شاید وضعیت سودان بهبود یابد اما به زمان نیاز دارد. ژنرال (حمدتی) تلاش می کند که به عنوان رئیس جمهوری کشور این دادگاه برگزار شود.»
بعد گفت: «ببین "بهار ]عربی[" کشورهای عربی باعث افزایش دیکتاتوری شده است. از جمله در مصر و عراق و تونس که در همگی جناح «اخوان المسلمین» و گروه های نزدیک به آن برتری دارند. بهار ادامه نمی یابد.»
ادامه دارد...
نظر شما :