عصبانیت مردم از لبخندهای رئیس جمهور در روزهای بحرانی
آقای روحانی چه کنیم شما افتخار نکنید!
نویسنده: محمدجواد غلامرضاکاشی، پژوهشگر ایرانی حوزه علوم سیاسی و جامعهشناسی و استاد دانشگاه علامه طباطبایی
دیپلماسی ایرانی: حسن روحانی، رئیس جمهوری گفته است: «اقدامات دولت علیه کرونا با وجود تحریمها نسبت به دیگر کشورها افتخار آفرین بوده است.» ما ایرانیها به چه کسی پناه ببریم به چه نهادی شکایت کنیم که فعلا نمیخواهیم به چیزی افتخار کنیم. خریدار افتخارآفرینیهای حکومت کنندگان هم نیستیم.
همین که جنابعالی به دولت خود بابت اقدام علیه کرونا افتخار میکنید، جناحهای مقابل خود را تحریک میکنید این افتخار نصیب جنابعالی نشود، بلکه آنها مدال این افتخار را بر گردن خود بیاویزند. بعد دولت جنابعالی همین اندک کارآمدی را هم که دارد رها میکند کارشکنی میکند تا مدال افتخار را کسی از دستش نگیرد. آنها هم که به میدان میآیند، دردی را درمان نمیکنند فقط مدال افتخار را تصاحب میکنند.
اعلام آمار واقعی مبتلایان و فوت شدگان، اصل افتخار را ممکن است بی اعتبار کند. پس هر روز به نحوی در اعلام آمار واقعی اختلال میکنید. برای افزایش امکان افتخار، هر روز آمار غیر واقعیتر از روز پیش میشود. وقتی آمار اعلام شده کاملا با مدل مورد نظرتان برای افتخار جور درآمد، اولین کسی که آن را باور میکند خودتان و دستگاه مدیریت خودتان است. پس در مدیریت این بلا، هر روز از این که هستید هم ناکارآمدتر میشوید. وقتی چهره تلخ واقعیت بیش از آنچه شما اعلام میکنید، ظاهر شود، دست به گریبان همان سازوکارهای قدیم میشوید که دشمنان برای نادیده گرفته شدن اقدامات محیر العقول حکومت ایران، سعی در سیاه نمایی دارند.
جناب روحانی به جای آنکه از دیگران برای ربودن مدال افتخار سبقت بگیرید، ابعاد فاجعه را رسما اعلام کنید اگر دروغ هم بگویید و ابعاد ماجرا را بدتر از آنچه هست اعلام کنید، کار غلطی نکردهاید. اعلام کنید چقدر برای رویارویی با این مشکل کمبود و کاستی در کشور وجود دارد. از نهادهای دیگر بخواهید این مساله را جدی بگیرند و امکانات خود را در اختیار دولت بگذارند. بگویید شرایط تحریم چقدر کار را مشکل کرده است و خواهان تحولاتی در سیاست خارجی بشوید. مردم را فراخوان کنید که سهل و آسان با مساله مواجه نشوند. از نهادهای مردمی و فعالان مدنی بخواهید مشارکت کنند. هر از چندی بیایید، از سایر نهادهای فعال شده و مردم بسیج شده تشکر کنید و مدالهای افتخار به آنها بدهید و بابت کم کاریهای خود عذرخواهی کنید. گاهی در مراکز درمانی ظاهر شوید. مصلحتی هم شده برای آنها که در این روزها رنج میکشند، گریه کنید. نشان دهید شما هم کمی میتوانید بفهمید رنج مردم یعنی چه. نشان دهید آرام نیستید.
آقای روحانی وقتی آرام هستید، لبخند میزنید و گاهی مزه هم میپرانید. مردم از چهره آرام شما خشمگین میشوند. آرامش شما توهین به مردم است. مردم احساس بی پناهی میکنند در این چهره آرام. این را میفهمید؟
بر حسب آمارهای اعلام شده خودتان، سومین رتبه در جهان را در تعداد مبتلایان و فوت شدگان دارید و در همان حال احساس افتخار هم میکنید. با این الگوی عادت شده در نظام جمهوری اسلامی، امکان هر تحولی را میبندید. در حالی که اتفاقاً رویدادهایی از این دست میتوانند مبنای تحولات بزرگ در کشور باشند.
این نظام چهل ساله، تا کنون در این ابعاد با یک فاجعه ملی مواجه نبوده است. کمبود و کاستیهای نظام تصمیمگیری کشور خود را نشان داده است. میتوانیم در آئینه این فاجعه ببینیم نحو اولویت گذاریهای پیشین درعرصه سیاست خارجی و داخلی، و الگوهای توزیع منابع و عدم شایسته سالاری در نظام، چگونه میتواند در روز مبادای امروز فاجعه بیافریند. مساله منحصر به حکومت هم نیست. مردم هم نشان دادهاند چقدر عقب ماندگیهای فرهنگی دارند. این بحران ثابت کرد تا چه حد بذرهای شرارت و منفعت طلبی در میان خود ما ریشه دواندهاند. مردم در حال بازبینی و تصحیح رفتار خود هستند. نظام درمانی و سلامت کشور در حال مشاهده کاستیهای خود است. نیروهای نظامی برای حل یک مشکل ملی به خط شدهاند و ماشینهای برخورد خیابانی، به کار سرکوب یک ویروس بسیج شدهاند.
جناب روحانی لطف کنید افتخار نکنید. اجازه بدهید در پرتو این تجربه یادگیریهای تازه اتفاق بیافتد. سازمانهای نهادی و قواعد و مدلهای تصمیم گیریمان، تصحیح شوند. و در بسیاری از موارد به روال متعارف سیاست نزدیک شویم و گوش حکومت شنوای این سخن ساده شود که حکومت رسالتی بر دوش ندارد، قرار نیست افتخار برای مردم بسازد، حکومت فقط قرار است امور عمومی مردم را مدیریت کند تا مردم در قلمروهایی که خود میسازند افتخار آفرین شوند.
نظر شما :