جانشین ترزا می را بهتر بشناسیم

بوریس جانسون، نخست‌وزیر تُرک تبار بامزه بریتانیا

۰۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۵:۳۰ کد : ۱۹۸۵۱۰۲ اخبار اصلی اروپا
مهدی تدینی در یادداشتی می‌نویسد: بوریس جانسون سال ۲۰۰۷ وقتی از طرف حزب محافظه‌کار نامزد شهرداری لندن شد، رئیس ستاد انتخاباتی متقاعدش کرد چند نکته را رعایت کند: یکی این‌که کم‌تر شوخی کند و جوک تعریف کند، دوم این‌که موهایش را شانه کند تا کمی جدی‌تر به نظر رسد، و سوم هم این‌که با رسانه‌های مکتوب که سوال‌های سخت و جدی می‌پرسند، مصاحبه نکند.
بوریس جانسون، نخست‌وزیر تُرک تبار بامزه بریتانیا

نویسنده: مهدی تدینی، مترجم نویسنده و پژوهشگر

دیپلماسی ایرانی: مخالفانش می‌گویند او دلقکی است که فکر کرده می‌تواند به جاهای بالایی برسد. بوریس جانسون، دولتمرد بریتانیایی را می‌گویم. سال ۲۰۰۷ وقتی از طرف حزب محافظه‌کار نامزد شهرداری لندن شد، رئیس ستاد انتخاباتی متقاعدش کرد چند نکته را رعایت کند: یکی این‌که کم‌تر شوخی کند و جوک تعریف کند، دوم این‌که موهایش را شانه کند تا کمی جدی‌تر به نظر رسد، و سوم هم این‌که با رسانه‌های مکتوب که سوال‌های سخت و جدی می‌پرسند، مصاحبه نکند. بوریس در انتخابات پیروز شد و هشت سال هم شهردار یکی از بزرگ‌ترین شهرهای دنیا ماند.

اما موج‌سواری بسیار بزرگ‌تری در راه بود. بخش بزرگی از مردم بریتانیا خیال خروج از اتحادیه اروپا را داشتند و بوریس جانسون که اول نسبت به این موضوع بی‌تفاوت به نظر می‌رسید، ناگهان به چهره اصلی کارزار خروج از اتحادیه (برگزیت) تبدیل شد. این دومین پیروزی بزرگ زندگی‌اش بود: حدود ۵۲ درصد از مردم بریتانیا به خروج رأی دادند. اما پیروزی پنجاه‌ودو درصدی شکننده‌ای است و مخاطراتی برای خود دارد، به همین دلیل جانسون با این‌که اول نامزد رهبری حزب محافظه‌کار و نخست‌وزیری بریتانیا شده بود، کنار کشید. تردید ندارم که جانسون دولتمردی بسیار باهوش و زیرک است و خوب می‌داند کجا چه کند. او هوشمندانه کنار کشید، ترزا مِی نخست‌وزیر شود و در دولت او دو سال وزیر امور خارجه شد و حالا می‌توانست کنار گود بنشیند و ترزا مِی را بکوبد!

اما جانسون نیاکان نامنتظره‌ای هم دارد. پدر بزرگ جانسون تُرک بود. پدر پدربزرگ جانسون، علی کمال بگ، در سال ۱۹۲۰ آخرین وزیر کشور دولت عثمانی بود. در آن سال عثمانی در جنگ جهانی شکست خورده بود، دولت ضعیفی زیر فرمان سلطان محمد پنجم در استانبول حاکم بود، اما نظامیان به فرماندهی کمال پاشا (همان آتاتورک) در آنکارا دولتی دیگر تشکیل داده بودند تا در برابر اشغالگران بجنگند. این نظامیان علی کمال بگ را ربودند و نقشه فجیعی برای قتلش کشیدند. جماعت بزرگی از مردم را جمع کردند، علی کمال را به دست مردم خشمگین سپردند تا قیمه‌قیمه‌اش کنند. کسی حاضر نبود جنازه آویخته‌اش را دفن کند. عثمان، پسر کمال علی (که می‌شود پدربزرگ بوریس جانسون) به انگلستان گریخت و نام خانوادگی خود را جانسون گذاشت (مادر عثمان، یعنی همسر علی کمال انگلیسی بود).

بوریس جانسون در نیویورک (۱۹۶۴) به دنیا آمد و تا ۲۰۱۶ تابعیت آمریکا را هم داشت. پدرش هم عضو حزب محافظه‌کار و یک دوره نماینده مجلس بود. بوریس در دانشگاه باستان‌شناسی خواند، اما حرفه روزنامه‌نگاری در پیش گرفت. با همین روزنامه‌نگاری در اردوگاه محافظه‌کاران توانست اسم و رسمی برای خود دست‌وپا کند و سال ۲۰۰۱ به مجلس عوام راه یافت. تا ۲۰۰۸ نماینده بود و بعد هم چنان‌که پیش‌تر اشاره شد شهردار لندن شد.

نخست‌وزیر شدن او برای ترامپ آن‌قدر جذاب است که او نتوانست خویشتنداری کند و در اقدامی نامتعارف اعلام کرد دوست دارد جانسون نخست‌وزیر بریتانیا شود. از قضا جانسون پیش‌تر رقبای ترامپ را از دم تیغ گذرانده است! وقتی باراک اوباما پیش از همه‌پرسی خروج از اتحادیه اروپا به بریتانیایی‌ها توصیه کرد در اتحادیه اروپا بمانند، جانسون در مقاله‌ای تند گفت احتمالاً اوباما به دلیل تبار کنیایی‌اش با امپراتوری بریتانیا مشکل دارد و بعید نیست به همین دلیل در سال ۲۰۰۹ مجسمه چرچیل در کاخ سفید غیب شد!

هیلاری کلینتون هم طعم زبان بذله‌گو و ویران‌کننده بوریس جانسون را چشیده است. سال ۲۰۰۷ جانسون نوشته بود، هیلاری مثل پرستارهای سادیست در کلینیک روانپزشکی است! گفته بود، تنها حسن رئیس‌جمهور شدن هیلاری این است که شوهرش، بیل کلینتون، دوباره وارد کاخ سفید می‌شود. نوشته بود اگر بیل از پس هیلاری بربیاید، از پس همه بحران‌های جهان هم برخواهد آمد.
 
موضع جانسون در مورد اتحادیه اروپا هم جنجالی شد. او گفته بود، اتحادیه اروپا می‌خواهد نوعی «اَبَردولت اروپایی» بسازد، کاری که زمانی ناپلئون و هیتلر می‌خواستند انجام دهند و شکست تراژیکی خوردند. به گفته او، اتحادیه اروپا همان کار آنها را به شیوه دیگری می‌خواهد انجام دهد. امتیاز او این است که رأی قاعده حزب را دارد، می‌تواند توده گریزپا را جذب کند و پس انتخابات فاجعه‌بار پارلمان اروپا که حزب ضداتحادیه بیش‌ترین رأی را در بریتانیا آورد و حزب محافظه‌کار شکست سنگینی خورد، امید حزب محافظه‌کار در برابر جریان پوپولیست همین بوریس جانسون است.

کلید واژه ها: بوریس جانسون انگلیس بریتانیا حزب محافظه کار


( ۳۷ )

نظر شما :

یزدگرد کورش آریا ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۶:۰۵
آقا نگو نخست‌وزیر تُرک تبار بریتانیا - ایرانیها از حسادت می ترکند !
یک ایرانی ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۶:۲۵
برای یادآوری به نویسنده! و خوانندگان گرامی: ایشان از تبار جرکس هستند که قوم و تباری در قفقاز است و نمیشود او را ترک دانست .نکته اینکه نیای او که بر ضد اندیشه های ترکی بر آتاترک شوریده بود در شورشهای داخلی ترکیه کشته شد.
یزدگرد کورش آریا ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۷:۳۶
نگفتم می ترکند ! یکیشان فورا ترکید .
koohi ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۸:۳۵
shayad ham irani tabar bashad, bahash kaar konid!tanesh zodayi be sood iran ast.
shahri ۰۲ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۹:۳۴
Iranitabar nist tork ast
ابراهیم قدیمی ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ | ۰۴:۳۹
با توجه به گذشته وحال جناب بوریس جانسون بنظر میرسد نخست وزیر محبوب والگوی سیاسی بوریس جانسون باید چرچیل باشد.استعمار گرا ،و..... واحتملا خصوصیات دیگرش هم که قابل بیان نیست از جوک های او در مورد جناب اردوغان و باراک اوباما دریافت میشود. هر چیزی را که جدی نمی توان گفت میتوان باشوخی بیان کرد. ایشان سعی در حذف پیوندخانوادگی خود با گذشته ونفی ان دارد.برخلاف پرزیدنت اوباما که به افریقائی تبار ومسلمان تبار خود بودن افتخار میکرد.. جناب جانسون نبود مجسمه چرچیل در کاخ سفید را بیاد دارد ولی استعمار جهانی انگلستان را بیاد ندارد.پرزیدنت ترامپ هم چند دقیقه ای روی مبل چرچیل نشست.وخود را لحظاتی جای او دید.هردو چرچیلی اند.هردو از دنیای نه چندان جدی رشد کرده اند.شخصیتهای جدی نیستند و مقلدی هستند. خروج از اتحادیه اروپا وبرگزیت یاد اور دنیای با شکوه استعمار برای بوریس جانسون است.همچنانه گذشته نه چندان مشخص هم برای پرزیدنت ترامپ.
ارش خرسندی ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۱:۱۶
فیلسوف محترم اکثرقفقازیهای مسلمان نیز ترک تبارند دیگه.اذربایجانیها چچنها داغستانیهاو....اگه مسلمان نبود که در حاکمیت عثمانی جا نمیدادن.
Reza ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۵:۲۱
ترک زبان هستند کشور جعلی ترکیه آن هم به خاطر دوران عثمانی ها دایشی آتاتورک خائن هم تیر خلاص را به تاریخ و هویت مردمان ایرانی تبار ترکیه زد .خلافت عثمانی را به ترکیه نام گزاری کرد .و هزاران کلمات فارسی در گفتار مردم ترکیه را به کلمات اوغور عوض کرد و خط فارسی را هم به لاتین تبدیل کرد .واین مردم را کاملا با تاریخمان بیگانه کرد ۲۰۰۰ سال جنگهای ایران وروم تو ابن منطقه بود تمام تاریخ ایران وروم در اون کشور هست ترک جز زبان در آنجا جایی ندارد
خسرو ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۹:۰۱
تبار جانسون مهم نیست چون خیلی انگلیسی هست بیشتر از چرچیل و...ولی باید به فرهنگ سیاسی انگلیس آفرین گفت که جانسون ترک تبار را نخست وزیر و صادق پاکستانی را شهردار لندن میکند ، ولی تو ایران با اینکه هیچ نسبتی با آریایی های نژادی نداریم وبیشترمان تبار ترک یا تاجیک یا عربی داریم باز نژاد پرستی غوغا میکند
ابراهیم قدیمی ۰۳ مرداد ۱۳۹۸ | ۲۰:۵۱
من این جوک بی اذبانه ای که در مورد پرزیدنت اردوغان گفته وهزار دلار هم جایزه گرفته است را حدود بیشتر از چهل وپنج سال پیش از یک اروپائی در مورد اعراب شنیدم. خوشمزه نیست. بی ادب است.
یحیی ۰۶ مرداد ۱۳۹۸ | ۲۰:۳۳
ترکها زیاد خوشحال نشوند. جد او به دست ترکها به وضع فجیعی کشته شده و پدربزرگش از آنجا به بریتانیا فرار کرده است. در بهترین حالت نسبت به ترکها هیچ احساسی نخواهد داشت؛ و اگر هم احساس داشته باشد، جز کینه و انتقامجویی نخواهد بود.
یوسف ۲۱ آذر ۱۳۹۸ | ۱۹:۳۷
اکثر کسانی که اومدن نظرشون رو گفتن احساس میکنم که به نوعی از کلمه ترک و شخصیت ترک حراس دارند دیگر نمیدانند این ترکها عثمانی ۵۰۰ سال بر نیمی از اروپا، وترکهای ایران ۱۵۰۰سال بر ایران حکومت کردن البته ترکها از کوههای آلتای در چین تا بالکان در قلب اروپا حکومتهای طولانی داشتند