مخالفت پوتین با عقیده نتانیاهو درباره خطرناک بودن حضور ایران در سوریه
اسرائیل برای کاهش تنش دست به دامن روسیه شد
دیپلماسی ایرانی: کشورهای غربی وارد خط بحران شعله ور شده اسرائیل و ایران در پرونده سوریه شده اند، آنها از تمامی طرف ها خواسته اند به سود عملیات سیاسی آرامش را حفظ کنند و خویشتنداری از خود نشان دهند. در حال حاضر نگاه ها معطوف به مسکو شده است به این امید که شاید بتواند بر تهران اثر بگذارد و اجازه ندهد تنش ها میان تهران و تل آویو بیش از این تشدید شود. در عین حال مواضع اسرائیل نیز حاکی از آن است که بر نقش روسیه برای جلوگیری از هر گونه جنگی حساب کرده چرا که تصور می کند که واشنگتن «خارج از بازی» است و «نفوذی ندارد.»
در میان دعوت هایی که برای حفظ آرامش در مرزهای سوریه – اسرائیل می شود، بوریس جانسون، وزیر امور خارجه بریتانیا مراتب نگرانی خود را از آن چه او «رفتارهای تهران» که به ادعای او «می خواهد توجه ها را از یک صلح واقعی در سوریه دور کند» ابراز کرد. وی از روسیه خواست «از نفوذ خود برای فشار به حکومت سوریه و حامیان آن استفاده کند تا جلوی کارهای تحریک کننده گرفته شود، و از تلاش ها برای رسیدن به راه حل سیاسی گسترده حمایت شود.»
مذاکره کننده اروپایی نیز از طرف های درگیر و قدرت های فعال منطقه ای خواست که «از تشدید تنش جلوگیری کنند و خویشتنداری به خرج دهند.» مایا کوسیانچیچ، سخنگوی ریاست مذاکره کننده اروپایی تاکید کرد که اتحادیه اروپا از میانجی گری سازمان ملل در حل منازعات حمایت می کند.
در همین رابطه مایکل اورین، معاون نخست وزیر اسرائیل در امور دیپلماتیک نیز گفت که تل آویو برای جلوگیری از هر گونه تشدید اوضاع به سمت جنگ به مسکو تکیه دارد. وی همچنین گفت که ایالات متحده «خارج از بازی» باقی مانده است و «نفوذی در سوریه ندارد.» وی بامداد دوشنبه در گفت وگو با خبرگزاری بلومبرگ گفت که روسیه طرفی است که می تواند جلوی رویارویی که در مرزها به وجود آمده را بگیرد، روسیه «فرصت کافی برای فشار قوی» بر دمشق و تهران و «در زاویه قرار دادن آنها» را دارد. وی همچنین تاکید کرد که به سود هیچ کس نیست که «وارد جنگ» شود.
در همین رابطه دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین کمک های امریکا در مبارزه با تروریسم و رسیدن به راه حل سیاسی در سوریه را «ناقص» دانست. وی از همه دعوت کرد که «آرامش را حفظ کنند چرا که هر تنشی می تواند به اتفاقاتی خطرناک منجر شود.» وی همچنین خبر داد که کشورهای ضامن کاهش تنش یعنی روسیه و ترکیه و ایران قصد دارند در سطح وزرای امور خارجه در ماه مارس آینده در آستانه درباره سوریه تشکیل جلسه دهند. وی تاکید کرد که «روسیه به تلاش های سیاسی و دیپلماتیک خود برای رسیدن به توافق در سوریه در چارچوب نشست های آستانه و سوچی ادامه می دهد.»
از سوی دیگر میخائیل بودگدانوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که مسکو هیچ اطلاعی درباره وجود پایگاه نظامی از سوی ایران در نزدیکی تدمر ندارد.
کارشناسان می گویند که اظهارات مسئولان روسی که بیش از همه درگیر پرونده سوریه هستند، نشان می دهد که «میان روسیه و اسرائیل بر سر وجود ایران در سوریه اختلاف نظرهایی وجود دارد، از جمله این که مسکو با بهانه گیری های بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نسبت به خطر حضور ایران در سوریه قانع نشده است.»
در نخستین واکنش یک مسئول عالی رتبه سوری به درگیری با اسرائیل و سرنگونی جنگنده این رژیم فیصل مقداد، معاون وزیر امور خارجه سوریه گفت که سرنگونی جنگنده اسرائیلی «دستاوردی نظامی» است که بازگوکننده تصمیم سوریه برای شکست دشمنانش است. وی هشدار داد که «هر طرفی که بخواهد چنین دشمنی ای علیه سوریه انجام دهد با همین سرنوشت مواجه خواهد شد.»
منبع: الحیات / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :