نشست سوچی در تضاد با مذاکرات ژنو نیست
پنج شرط روسیه برای موفقیت مذاکرات سوری ها
دیپلماسی ایرانی: بعد از این که دور هشتم مذاکرات ژنو درباره سوریه بدون هیچ پیشرفتی به کار خود پایان داد، اکنون نشانه هایی از آن چه روسیه از جامعه جهانی در مذاکرات درباره سوریه می خواهد مشخص شده است. مسکو پنج شرط را در برابر مخالفان سوری قرار داده است. آلکسی بورودافکین، سفیر روسیه در سازمان ملل در این باره گفت در صورتی که این شرط ها برآورده شوند مذاکرات به نتیجه خواهند رسید. از جمله این شروط اعلام آمادگی برای مبارزه با داعش و جبهه النصره، حمایت از توقف جنگ و ایجاد مناطق «کاهش تنش» است. وی همچنین تاکید کرد که هیئتی که به ژنو آمد «موضعی داشت که نمی توان آن را موضعی برای مذاکره توصیف کرد.» چرا که بر ضرورت رفتن اسد از قدرت با آغاز مرحله انتقالی تاکید می کرد.
سفیر روسیه از هیئت مخالفان سوری خواست که از عبارت «هیئت نظام» استفاده نکند و بگوید هیئت «حکومت سوریه». وی تاکید کرد، مسکو تناقضی یا برخوردی در مسیر ژنو که زیر نظر سازمان ملل برگزار می شود با مسیر سوچی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه دعوت به برگزاری آن کرده و امیدوار است ابتدای سال آینده برگزار شود، نمی بیند. بورودافکین گفتن اظهارتی مبنی بر این که «سوچی ژنو را تضعیف می کند، تنها در حد تخمین و تلاشی برای ایجاد چالش برای تنظیم کنفرانس (سوچی)» دانست. وی همچنین گفت: «کنفرانس سوچی فضایی برای گفت وگوی ملی سوری با هدف ایجاد پوششی ایجابی برای مسیر ژنو همانند آن چیزی که در مسیر آستانه می پیمودیم، است.» وی افزود: «ما باید بگوییم سوچی و ژنو نه سوچی یا ژنو.» وی تاکید کرد که نشست سوچی بعد از شکست نشست ژنو «فرصتی است که نباید از دست برود.»
به موازات آن، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه شکست تروریست ها در سوریه را «آماده سازی برای توافق بر اساس گفت وگویی که میان سوری ها بر اساس قطعنامه 2254 سازمان ملل انجام می شود» دانست. وی همچنین گفت: «موفقیت روسیه و دولت سوریه در شکست داعش زمینه را برای انتقال به مرحله بعد از درگیری ها فراهم می کند. مرحله ای که تسویه سیاسی بر اساس قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.» وی همچنین به آماده سازی ها برای نشست سوچی اشاره کرد و گفت: «جدول کاری شامل تدوین قانون اساسی جدید و تنظیم انتخابات زیر نظر سازمان ملل و حل قضایای انسانی و برقراری برنامه هایی برای بازسازی و ساخت کشور خواهد بود.»
بورودافکین در کنفرانس مطبوعاتی که دیروز برگزار کرد، مخالفان سوریه را مسئول شکست مذاکرات دانست و تاکید کرد که مشکل اساسی این است که آنها می خواهند با پیش شرط برای گفت وگو به مذاکرات ادامه دهند، به خصوص که مطالبه رفتن اسد را مطرح می کنند. وی تاکید کرد، موفقیت مذاکرات قبل از هر چیز درک مخالفان و حامیان مالی آنها از ضرورت دور شدن از مطالباتی مثل رفتن اسد از قدرت از دستور العمل هاست.
وی از مخالفان خواست که «به فکر نکات مهمی در دستورالعمل مذاکراتشان باشند از جمله حمایت و آماده سازی برای مشارکت در جنگ علیه آن دسته از گروه های تروریستی باقی مانده در اراضی سوریه مثل داعش و جبهه النصره و دیگر گروه های مسلحی که با سازمان های تروریستی در ارتباطند.» سفیر روسیه در سازمان ملل همچنین از مخالفان سوری خواست که به عملیات مسلحانه پایان دهند و به ایجاد مناطق «کاهش تنش» اقدام کنند. وی توضیح داد: «باید مخالفان در بیانیه ها و اسناد خود به طور روشن بر عدم رویکردشان به هر گونه راه حل نظامی در سوریه و پایبندی به کار برای رسیدن به توافق سیاسی تاکید کنند.»
وی در ادامه افزود: «اگر مخالفان به چنین موضعی در ژنو برسند، به اعتقاد من آن گاه ممکن است که تماس های مستقیمی میان دو طرف برقرار کرد و پیشرفت هایی در مذاکرات به دست آورد.»
منبع: الحیات / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :