تاثیر انتخابات بر سیاست منطقه ای
آمریکا دو بار پاسخ مثبت در تعامل با ایران گرفته است
سید حسین موسویان در گفت وگو با The Real News Network گفت: هر کدام از کاندیداهای موجود در انتخابات ریاست جمهوری ایران پیروز شوند، برجام را اجراء خواهند کرد چون یک توافق بین المللی است.
درمورد مسایل منطقه ای و تنش بین ایران وآمریکا، وزیر دفاع آمریکا، جیمز متیس می گوید در منطقه هر جا مشکلی ایجاد شده، ایران مقصر است. وزیر امور خارجه آمریکا، تیلرسون ایران را به تروریسم متهم می کند. عربستان می گوید در یمن به خاطر دخالت ایران وارد کارزار شده و ایران هم به حوثی ها اسلحه می دهد. ایران در یمن چه می کند و استراتژی ایران در این مورد چیست؟
همان روزی که عربستان حمله نظامی به یمن را آغاز کرد من به یکی از دوستان سعودی خود گفتم که این اشتباه استراتژیک بود و یمن به ویتنام شما تبدیل خواهد شد. او خندید و گفت ما کار را در ظرف یک هفته تمام می کنیم. بر اساس همین این محاسبه اشتباه بود که عربستان حمله کرد و آمریکا هم از حمله عربستان حمایت کرد چون فکر می کرد که کارحوثی ها را یک هفته ای تمام می کن ند.
حالا که آمریکا هم حمایت کرده، آیا خطر جنگ نیابتی بین ایران و عربستان جدی نشده؟
خطر وجود دارد و کسی نمی تواند منکر شود. در هر حال ما نیاز داریم که شورای امنیت سازمان ملل ورود فعال داشته باشد، قدرت های جهانی و منطقه ای همچون روسیه، ایران، آمریکا، عربستان و مصر فورا بر سر یک میز نشسته و به جای بمباران هوایی و راهکار نظامی، راه حل سیاسی پیدا کنند. در غیر این صورت یمنی ها ساکت نخواهند نشست و با سعودی و آمریکا خواهند جنگید. ضمنا کشورهای دیگری هم هستند که مثل ایران، با تجاوز نظامی سعودی ها مخالف و از حوثی ها حمایت می کنند.
در مورد سوریه، مخالفین ایران می گویند اسد مرتکب جنایت شده و چرا ایران باید از او حمایت کند. سئوال من این است که حمایت ایران از اسد، به خاطر فشارهای آمریکا و عربستان و اسراییل به ایران است؟ اگر این فشارها نبود، ایران حاضر بود از حمایت از اسد صرف نظر کند؟
حمایت ایران از دولت سوریه بر اساس استراتژی کلان مقابله با استراتژی آمریکا برای تغییر رژیم در کشورهای منطقه از طریق مداخله و حمله نظامی است. ایران مخالف خط مشی تغییر رژیم در کشورهای منطقه از طریق مداخله خارجی و استفاده از زور است.
فکر نمی کنم که مسئله ایران مقابله با تغییر رژیم باشد چون اگر امروز آمریکا تصمیم بگیرد رژیم عربستان را تغییر دهد، ایران مخالفتی نخواهد کرد. لذا سئوال من این است آیا قصد ایران از حمایت از اسد این نیست که اهرمی برای مقابله با سیاست آمریکا برای تغییر رژیم در ایران ایجاد کند؟
حتی تا به امروز، از نظر قانون بین الملل، دولت اسد، دولت قانونی سوریه است. دولت اسد در سازمان ملل سفیر دارد و نه گروه های تروریستی. از همان ابتدایی که تظاهرات در سوریه آغاز شد، عربستان و آمریکا و قطر و اروپا و ترکیه ده هاهزار تروریست، از سراسر عالم به سوریه اعزام کردند و ده ها میلیارد دلار پول و اسلحه هم در اختیار آنها گذاشتند تا دولت سوریه را ساقط کنند. اگر ورود ده هاهزار تروریست به سوریه نبود، سوریه متفاوتی با سوریه امروز داشتیم.
این قابل بحث است.
خیر! به خاطر بیاورید که جو بایدن، معاون رییس جمهور آمریکا در سخنرانی عمومی در دانشگاه هاروارد علنا گفت که مشکل ما، متحدین خود ما همچون عربستان و ترکیه و امارات هستند که با پول و اسلحه به دنبال تغییر رژیم در سوریه هستند.
ملاحظه: در این لحظه شبکه تلویزیونی مذکور قسمتی از سخنان جوبایدن در دانشگاه هاروارد را پخش کرد(دقیقه 7:11) که گفت: "بزرگترین مشکل امروز ما متحدین خود ما در منطقه هستند. ترکیه و سعودی و امارات از دوستان ما هستند. آنها درمنطقه چه می کنند؟ آنها مصمم هستند با راه اندازی جنگ شیعه و سنی، اسد را ساقط کنند. آنها صدها میلیون دلار پول و ده ها هزار تن اسلحه در اختیار هر کسی قرار می دهند که با اسد بجنگد همچون داعش و القاعده و جبهه النصره و سایر جنگنده هایی که از اقصی نقاط عالم به سوریه رفته اند."
موسویان: بنابراین روشن است که آمریکا خوب می داند که مشکل کجاست.
جو بایدن قطعا کشورهای عربی خلیج فارس را در این مورد سرزنش کرد و بخش عمده ای از گناه را گردن آنها انداخت. اما این بدان معنی است که ایران باید از یک دیکتاتوری که خیلی از قربانیان را کشته حمایت کند؟
اگر موضوع دیکتاتوری مطرح است که ما دیکتاتور در منطقه زیاد داریم. آیا در عربستان دموکراسی داریم؟ در بحرین دموکراسی داریم؟ در بحرین هم یک اقلیتی بر اکثریتی حکومت می کند و آنها را مورد ظلم قرار می دهد. هشتاد درصد مردم بحرین شیعه هستند که مورد ظلم مشابه قرار گرفته اند و آمریکا هم از حکومت اقلیت سنی در بحرین حمایت می کند. لذا مسئله آمریکا که دموکراسی نیست.
من نمی گویم که موضوع دیکتاتوری است. حق باشماست. آمریکا در بحرین از حکومت اقلیتی حمایت می کند که تظاهرات مردمی اکثریت را سرکوب کرد.
موسویان: لذا باید برای حل مشکل باید به نرم های مقبول بین المللی برگردیم.
اول این که دولت فعلی سوریه از دید سازمان ملل دولت قانونی این کشوراست و ده هاهزار تروریست خارجی در این کشورحضور دارند. لذا ابتدا باید سوریه را از لوث وجود تروریست های تکفیری پاک کرد.
دوم این که بلافاصله بعد از این مرحله، یک انتخابات آزاد تحت نظارت سازمان ملل انجام شود تا مردم سوریه در مورد رییس جمهور و قانون اساسی آینده خود تصمیم بگیرند. این نه حق عربستان است و نه حق آمریکا و نه ایران، بلکه حق مردم سوریه است که تصمیم بگیرند چه کسی رییس جمهور آنها باشد. اما چاره ای نیست که ابتدا سوریه از تروریست ها پاکسازی شود. چون امروزه شصت درصد خاک سوریه را تروریست ها اشغال کرده اند و ارتش اسد تنها نیروی روی زمین است که با تروریست ها می جنگد. شما نمی توانید هم زمان با تروریست ها و دولت اسد بجنگید.
اجازه دهید در مورد انتخابات در ایران صحبت کنیم. معلوم نیست که روحانی پیروز شود. چه اتفاقی می افتد اگر تندروها بر سر کار بیایند با توجه به این که در دولت ترامپ هم افراد تندرو قدرت را به دست گرفته اند؟
اگر منظور برجام است، هر کدام از کاندیداهای موجود پیروز شوند، برجام را اجراء خواهند کرد چون یک توافق بین المللی است. اما در مورد مسایل منطقه، اگر کاندیدای اصولگرا پیروز شود، درمقابل سیاست های خصومت آمیز منطقه ای آمریکا، تهاجمی تر برخورد خواهد کرد. اما اگر میانه روها پیروز شوند، بیشتر سعی خواهند کرد از طریق مکانیزم های چند جانبه و بین المللی، با خصومت های منطقه ای آمریکا مقابله کنند.
من خواندم که آقای ظریف گفته بود که برجام سقف کار با آمریکا نیست. درسال 2003 هم ایران از این طریق پیشنهاد چانه زنی بزرگ به آمریکا داد که بوش رد کرد.
آمریکا دو بار تعامل با ایران را آزموده و ایران در هردو بار پاسخ مثبت داده است. یک بار مذاکرات هسته ای و یک بار هم همکاری درافغانستان برای سرنگونی طالبان. رایان کراکر، سفیر وقت آمریکا گفت که ایرانی ها همکاری کردند و این تقصیر آمریکا بود که پاسخ مثبت متقابل نداد. بنابراین ما تاریخ را برای قضاوت پیش رو داریم. مشکل بیشتر به طرف آمریکایی برمی گردد. اگر آمریکا واقعیت ها را درک کند، زمینه همکاری های مشترک زیاد است همچون مبارزه با تروریسم تکفیری، قاچاق مواد مخدر و امنیت انرژی. تمام این گروه های تروریستی داعش و القاعده و بوکو حرام و جبهه النصره و احرارالشام از یک منبع ایدیولوژی تغذیه می شوند که آن هم ایدئولوژی وهابی است که ایران و آمریکا می توانند بر سر آن با یکدیگر همکاری مشترک داشته باشند. در عراق هم عملا هر دو با دولت عراق برای مقابله با داعش همکاری می کنند. منتهی آمریکا باید از سیاست زور و تهدید علیه ایران دست بردارد.
اجازه دهید بپرسم که آیا ایران می تواند توافق صلح بین اسراییل و فلسطین را بپذیرد و توافق صلحی در سوریه را بپذیرد که شامل کناره گیری اسد از قدرت باشد؟
مشکل امروز پروسه صلح، نتانیاهو است و نه ایران. آمریکا و اعراب پیشنهاد دو دولت را داده اند و نتانیاهو هم رد کرده است. رهبر ایران قبلا اعلام کرد که هرتصمیمی ملت فلسطین بگیرد، ایران مزاحمتی ایجاد نخواهد کرد. ایران به تصمیم ملت فلسطین احترام خواهد گذاشت. در مورد سوریه هم اگر آمریکا و عربستان حاضر باشند صادقانه دست در دست ایران و روسیه برای پاکسازی سوریه از تروریست ها همکاری کنند، ایران هم برای یک انتخابات آزاد تحت نظارت سازمان ملل همکاری خواهد کرد و هر تصمیمی که ملت سوریه بگیرند، احترام خواهد گذاشت.
منبع: The Real News Network
انتشار اولیه: یکشنبه 17 اردیبهشت 1396 / انتشار مجدد: یکشنبه 24 اردیبهشت 1396
نظر شما :