نظر مشاور هیلاری کلینتون درباره نامزد جمهوریخواهان
ترامپ غیرقابل پیشبینی و خطرناک است
دیپلماسی ایرانی: شورای آتلانتیک در مصاحبه ای تفصیلی نظر نیکلاس برنز، مشاور کمپین انتخاباتی هیلاری کلینتون را در مورد مواضع دونالد ترامپ، نامزد پیشتاز جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۲۰۱۶ در خصوص سیاست خارجی و به خصوص سخنان وی در سخنرانی خود در بیست و هفتم آوریل جویا شده است.
شورای آتلانتیک: نظر شما در مورد سخنرانی ترامپ با موضوع سیاست خارجی تحت عنوان «اول آمریکا» چیست؟
نیکلاس برنز: به نظر من این سخنرانی بسیار ناامید کننده بود. وی در حال ارائه ایده هایی به افکار عمومی است که بسیار برای امنیت ملی ما خطرناک است. ترامپ از ادعای خود مبنی بر ایجاد دیواری در جنوب برای جلوگیری از ورود لاتین تبارها و عدم صدور مجوز حضور مسلمان ها در آمریکا کوتاه نیامده است. وی موجودیت ناتو و منافع آن و اتحاد آمریکا با ژاپن و کره جنوبی را زیر سوال برده است. همه این موارد ایده هایی بسیار خطرناک هستند و وی می تواند رهبری خطرناک برای آمریکا باشد. ترامپ دانش و درک عمیقی نسبت به تاریخ، اقتصاد و سیاست ندارد. وی مدعی است که آمریکا باید همه مشکلات خود را با دیپلماسی حل کند، اما نباید فراموش کرد که ترامپ شخصی است که به بیش از 1.6 میلیارد مسلمان، مکزیکی تبار و مهم ترین متحدان آمریکا توهین کرده است. آیا در این فضا جایی برای دیپلماسی باقی می ماند؟
ترامپ مدعی است که قصد دارد بار دیگر آمریکا را به عظمت خود برگرداند. آیا به نظر شما وی تعریف مشخصی از آنچه مدنظر دارد ارائه داده است؟ ترامپ چگونه می خواهد این کار را انجام دهد؟
این سخنان فاقد طرح و پیشنهادی مشخص است و در اساس نوعی شعار انتخاباتی است. ترامپ در کمپین خود یک سری موضوعات کلی مطرح می کند که به طرق مختلف با یکدیگر در تعارض هستند. به نظر من وقتی ترامپ چنین ادعایی را مطرح می کند، یعنی هم اکنون آمریکا به اندازه کافی عظمت ندارد. آمریکا در حال حاضر بزرگترین قدرت نظامی جهان است و از نظر سطح نفوذ سیاسی نیز آمریکا در جایگاه برتر حضور دارد. اقتصاد آمریکا نیز به همین ترتیب بزرگترین و خلاق ترین اقتصاد در پهنه جهانی است. ارزش های آمریکایی و سنت دیرینه آمریکا در پذیرش مهاجران نیز باید لحاظ شود. من این نکته را تصدیق نمی کنم. همانطور که هیلاری کلینتون معتقد است، آمریکا هم اکنون کشوری بزرگ و با عظمت است.
بدون شک با ایده آل بودن فاصله داریم. ما طی 15 تا 20 سال گذشته تجربه ناخوشایندی در عرصه سیاست خارجی داشتیم. کافیست به موفقیت های اوباما در عرصه سیاست خارجی دقت کنیم. ترامپ مدعی است که هیچ موفقیتی وجود نداشته است. توافق هسته ای، به نتیجه رسیدن دو معاهده تجاری، از سر گیری روابط سیاسی با کوبا و معاهده پاریس در مورد تغییرات آب و هوایی نمونه هایی از موفقیت دیپلماسی جاری ایالات متحده هستند.
نظر شما در مورد اظهارات ترامپ مبنی بر بی هدف و بی جهت بودن سیاست خارجی آمریکا در دوران ریاست جمهوری اوباما و وزارت هیلاری کلینتون چیست؟
ترامپ در قضاوت های خود به رد تمام و کمال همه گزینه های سیاست خارجی می پردازد و این رویکرد نگران کننده است. ترامپ همه گزینه های سیاست خارجی را رد می کند و معتقد است که در این سی سال هیچ کار درستی انجام نشده است. بنظر من این نگاه ارزیابی درستی از جایگاه ما در عرصه روابط بین الملل نیست و صرفا سفسطه بازی می کند.
به نظر من ترامپ آدمی خطرناک است، زیرا قابل پیش بینی نیست. وی علم لازم را به عنوان یک مذاکره کننده، رئیس جمهور و فرمانده کل قوا نسبت به جهان ندارد. سخنان تند ترامپ نشان می دهد که نگاه وی به مسائل سیاه و سفید است و قابلیت درک پیچیدگی های مسائل بین المللی را ندارد.
ترامپ اعلام کرده است که خواهان مذاکره با روسیه است. در شرایط فعلی که روسیه اقدام به الحاق کریمه به خاک خود کرده، آیا بهبود روابط ممکن است؟
اوباما در زمان و شرایطی کاملا متفاوت از زمان حاضر تصمیم به بازسازی روابط با روسیه گرفت. اما در سال 2016 شاهدیم که روسیه به کریمه حمله کرده و متحدان ناتو را مورد تهدید قرار داده است. بنابراین این ساده انگاری است که فکر کنیم می توانیم با روسیه فعلی روابطی سازنده داشته باشیم. بسیار عجیب است که ترامپ در سخنان خود موضعی بسیار ملایم مقابل روسیه اتخاذ می کند و هیچ اشاره ای هم به وضعیت کریمه، اوکراین یا متحدان آمریکا در ناتو که مورد تهدید قرار گرفته اند، نمی کند.
ترامپ معتقد است که متحدان آمریکا سهم خود را در تامین امنیت پرداخت نمی کنند و هم اکنون وقت آن فرا رسیده است که آنها خود مسئولیت دفاع از خویش را به عهده بگیرند. چرا نظر وی را رد می کنید؟
در وهله اول باید در نظر داشته باشیم که از 1949 یعنی از زمان تشکیل ناتو، آمریکا همواره بیشترین سهم را در مسائل نظامی پرداخت کرده چرا که بزرگترین قدرت نظامی جهان بوده است. این توازن میان آمریکا و دیگر متحدان آن در ناتو هنوز هم برقرار است و قرار بر تغییر آن نیست.
دوم این که همه روسای جمهور آمریکا بعد از نیکسون از متحدان خود در ناتو خواسته اند که سهم بیشتری در تامین امنیت غرب هزینه کنند. بنابراین ابتکار عمل به دست ترامپ نیست. در حال حاضر نیز شاهدیم که با پیش آمدن ماجرای حمله روسیه به اوکراین برخی از کشورهای ناتو بودجه نظامی خود را افزایش داده اند. متحدان آمریکا قدرت آمریکا را بالا می برند. یکی از مهم ترین منابع قدرت آمریکا در جهان متحدان آن هستند. صحبت های ترامپ در مورد ترک ناتو یا برداشتن چتر امنیتی آمریکا بر سر ژاپن و کره جنوبی بسیار غیرعاقلانه است.
منبع: شورای آتلانتیک / ترجمه: تحریریه دیپلماسی ایرانی / 25
نظر شما :